MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΟΟΣΑ: Η «μαύρη» λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους

Είκοσι χώρες εξακολουθούν να είναι φορολογικοί παράδεισοι για όσους θέλουν να κρύψουν «μαύρο» χρήμα, σύμφωνα με την έρευνα του Παγκόσμιου Φορολογικού Φόρουμ, υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). 
 
Σε αυτήν εξετάστηκαν  περισσότερα από 100 κράτη, ενώ τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε μία συνάντηση 80 και πλέον χωρών στην Τζακάρτα. 
 
Ανάμεσα σε αυτά τα κράτη, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι και οι Σεϋχέλλες εξακολουθούν να αρνούνται να εφαρμόσουν τους κανόνες του ΟΟΣΑ όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς. Ακόμα δύο χώρες που κρίθηκαν μερικώς συνεπείς προς τα στάνταρ του ΟΟΣΑ – είναι η Αυστρία και η Τουρκία.
 
Η ώθηση για μεγαλύτερη διαφάνεια ξεκίνησε το 2009, όταν η απαίτηση για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών κατόπιν αιτήσεως άρχισε να εξασφαλίζει το άνοιγμα σε μυστικοπαθείς δικαιοδοσίες. Τον  Σεπτέμβριο, η G20 δήλωσε ότι αναμένει οι χώρες να συμφωνήσουν σε αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

Η λίστα του ΟΟΣΑ:

Λουξεμβούργο
Κύπρος
Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
Σεϋχέλλες
Ελβετία
Αυστρία
Τουρκία
Λίβανος
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Παναμάς
Γουατεμάλα
Μπρουνέι
Μποτσουάνα
Λιβερία
Δομινικανή Δημοκρατία
Τρινιντάντ και Τομπάγκο
Νησιά Μάρσαλ
Βανουάτου
Ναούρου
Νίουε

Πηγή : http://www.ft.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου