MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Προβόπουλος: «Ακόμη δύο χρόνια ύφεσης»

Οι τράπεζες στην Ελλάδα, θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν άλλα δύο χρόνια ύφεσης υπό το δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο Reuters.

Οι ελληνικές τράπεζες βλέπουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να διογκώνονται στο 28% των συνολικών βιβλίων δανείων τους, καθώς έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης έχουν μειώσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 25%, αφού το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας απαιτούσε τη μείωση των μισθών και την αύξηση των φόρων.


«Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το οποίο αντιπροσωπεύει τις προβλέψεις μας και τις προβλέψεις της τρόικας, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014» τόνισε ο Γ. Προβόπουλος.


«Με βάση το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη θα έρθει το 2016, με μικρούς αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι τότε» πρόσθεσε. Το δυσμενές σενάριο από τα stress tests του 2011/2012 υπερβλήθηκε, αλλά ο Γ. Προβόπουλος δήλωσε ότι το τελευταίο δυσμενές σενάριο δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ως μια πρόβλεψη για τα tests αυτού του έτους, τα οποία διεξάγονται στην Εθνική Τράπεζα, στην Τράπεζα Πειραιώς, στην Alpha Bank και στην Eurobank.

Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε πως ήταν «όλο και πιο αισιόδοξος» για το μέλλον της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με την αναμενόμενη επιστροφή στην ανάκαμψη το 2014 να υπόσχεται μια «θετική επίδραση στην εμπιστοσύνη γενικότερα», που θα τονώσει τις δαπάνες και τις επενδύσεις.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να συμφωνήσει σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, διότι δεν θα έχει αρκετά κεφάλαια για να καλύψει τις δαπάνες το 2014, και υπήρξαν εικασίες ότι τα κεφάλαια θα μπορούσαν να προέλθουν από το τραπεζικό ταμείο διάσωσης.

«Είναι επιτακτική ανάγκη τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια, που ανέρχονται σε περίπου 8-9 δισ. ευρώ, να παραμείνουν διαθέσιμα ως ασπίδα για τον τραπεζικό κλάδο» δήλωσε ο Γ. Προβόπουλος.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου