MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΗΠΑ: Ετοιμάζονται για τη νέα κρίση…

Το Κογκρέσο δεν έμαθε τίποτα από την πρόσφατη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης  και όλα δείχνουν ότι η πολιτική δυσλειτουργία θα παραμείνει, γράφει το Time –και μαζί του συμφωνούν όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Η κρίση που έληξε το βράδυ της Τετάρτης μείωσε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και οδήγησε τα ποσοστά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε ιστορικά χαμηλά.

Ωστόσο, μετά από 16 ατελείωτες και δυσάρεστες ημέρες, μια μερίδα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ήταν γεμάτη ελπίδα για τη λήξη της αντιπαράθεσης. «Ελπίζω να έχουμε μάθει πως να μην το ξανακάνουμε αυτό» δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν της Αριζόνα. «Ελπίζω να πήραμε το μάθημά μας». Στον περίτεχνο διάδρομο έξω από την Αίθουσα της Γερουσίας, ο συνάδελφός του Τζονι Άιζακσον, γερουσιαστής από τη Τζόρτζια, έκανε μια παρόμοια προσπάθεια να χαρακτηρίσει το επεισόδιο ως μια διδακτική στιγμή. «Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», είπε, «είναι ότι αυτό πιθανώς δεν θα ξανασυμβεί».

Μην ποντάρετε σε αυτό. Μπορεί να περάσει λίγος καιρός μέχρι το  GOP να κατεβάσει και πάλι τα ρολά της κυβέρνησης ή να παρασύρει τις ΗΠΑ κοντά στην οικονομική καταστροφή. Αλλά η πολιτική δυναμική που δημιούργησε το φιάσκο δείχνει ότι η δυσλειτουργία θα παραμείνει. Στην πραγματικότητα, το Κογκρέσο είναι πιθανότερο να επαναλάβει την επική σύγκρουση σε λίγους μήνες από τώρα, πριν λήξει η κρατική χρηματοδότηση και πάλι στις 15 Ιανουαρίου. Ο λόγος μπορεί να βρεθεί στο πολιτικό σκηνικό. «Το πρώτο ένστικτο πολλών πολιτικών είναι η αυτοσυντήρηση»  λέει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Άντριους. 

Η δημιουργία υπερβολικής εξουσίας έχει δημιουργήσει πολλές ασφαλείς έδρες. Μια σημαντική φατρία των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής, οι οποίοι κατάγονται από βαθυκόκκινες περιοχές και φοβούνται μόνο την απειλή μιας πρωτογενούς πρόκλησης, αδιαφορούν για την αποδοκιμασία του κόμματος στις δημοσκοπήσεις. Η δονκιχωτική προσπάθειά τους να καταστρέψουν το Obamacare ήταν αυτό που ήθελαν. «Δεν νομίζω ότι πιστεύει κανείς πως αν αντισταθούμε και πολεμήσουμε για λόγους αρχής θα χάσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του GOP Ματ Σάλμον της Αριζόνα.

Ο Σάλμον, όπως και τα μεγαλοστελέχη των Ρεπουμπλικάνων που έσυραν τον Μπένερ σε έναν αγώνα  που ο εκπρόσωπος προτίμησε να αποφύγει, πιστεύουν ότι η αμερικανική κοινή γνώμη είναι μαζί τους  και ότι η θέση του Προέδρου είναι αβάσιμη. Δεν θεωρούν τον αγώνα για την υγειονομική περίθαλψη μια διδακτική στιγμή, αλλά μία αποσαφήνιση. Εκπληρώνουν μια προεκλογική υπόσχεση στους ψηφοφόρους τους φέροντας σθεναρή αντίσταση σε έναν νόμο που παρουσιάζουν με όρους αποκάλυψης.

Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από το μάθημα που πολλοί Ρεπουμπλικάνοι ήλπιζαν ότι θα μάθει το GOP από το επεισόδιο. «Για το κόμμα, αυτή είναι η στιγμή της αυτο – αξιολόγησης», δήλωσε ο γερουσιαστής της Νότια Καρολίνα Λίντσεϊ Γκράχαμ. «Αν συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, θα βλάψουμε πραγματικά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μακροπρόθεσμα». 

Όμως, ο πραγματισμός που παρήγαγε μια διακομματική συμφωνία στη Γερουσία δεν «μόλυνε» τους δογματικούς της Βουλής. Ακόμη και τα μέλη που παραδέχονται ότι έχασαν τη μάχη είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν τον πόλεμο. «Τα μέτωπα παραμένουν τα ίδια», λέει ο Τζον Φλέμινγκ, Ρεπουμπλικάνος του Tea Party. «Αν το σκεφτείτε», πρόσθεσε, «πολεμήσαμε μέχρι το αδιέξοδο. Το Obamacare παραμένει άθικτο. Το ίδιο και οι περικοπές. Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές συνεχίζουν από εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν».

Η κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία απέφυγε τις διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να βγάλει την κυβέρνηση από την ομηρία, δεν έχει καμία ψευδαίσθηση ότι έχουν σταματήσει αυτή την πρακτική. «Τι προοπτικές υπάρχουν για συνεργασία και δικομματικό συμβιβασμό στο μέλλον;» ρώτησε ρητορικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν». Στην πραγματικότητα, ο Λευκός Οίκος δεν περιμένει άμεσα κάτι, είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος στο TIME. Ερωτηθείς την Τετάρτη το βράδυ αν φοβάται μια επανάληψη της τρέχουσας κρίσης μέσα σε λίγους μήνες, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι».

«Ας ελπίσουμε ότι την επόμενη φορά δεν θα γίνει την τελευταία στιγμή», δήλωσε ο Ομπάμα. «Πρέπει να κόψουμε τη συνήθεια να κυβερνάμε εν μέσω κρίσης».

Για τους Δημοκρατικούς, φυσικά, το περιστατικό είχε πολιτικά οφέλη και οι ηγέτες του κόμματος είναι ικανοί να διατηρήσουν τη σκληρή στάση τους. Εάν το GOP θέλει οπωσδήποτε να κρεμαστεί για μια ακόμη φορά, μια σκέψη είναι ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να πάνε να αγοράσουν το σχοινί. Αυτό είναι, στην πραγματικότητα, αυτό που πολλοί Ρεπουμπλικάνοι υποψιάζονται ότι ο Ομπάμα είναι αποφασισμένος να κάνει. «Είναι μια στρατηγική νίκης για τον Πρόεδρο» λέει ο βουλευτής του GOP Τόμας Μέισι του Κεντάκι , αφού η ευθύνη επιρρίπτεται στους Ρεπουμπλικάνους.

Το χρέος και η κρίση του προϋπολογισμού απέτυχαν να αλλάξουν τις πολιτικές θέσεις οποιουδήποτε κόμματος, ή να αποκαλύψουν νέους δρόμους για συμβιβασμό. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν πήραν γεύση για τους φόρους. Ο Μπένερ δεν έχει συμφωνήσει να βάλει τα έσοδα στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Λευκό Οίκο. Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου δεν προτίθενται να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις που το GOP θα επιδιώξει κατά τις ευρείες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν για τον προϋπολογισμό.

Εν τω μεταξύ, οι προσωπικές σχέσεις έχουν παγώσει. Ο Ομπάμα και ο Μπένερ δεν έχουν μιλήσει προσωπικά από την Παρασκευή, όταν ο Πρόεδρος απέρριψε την προσφορά του GOP και η απέχθεια του Κόμματος του Τσαγιού για το Δημοκρατικό ηγέτη της Γερουσίας Χάρι Ράιντ μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τη δυσπιστία του για τον Ομπάμα. «Για όσο ο Χαρι Ράιντ είναι ο ηγέτης της πλειοψηφίας, δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στην κανονική τάξη», λέει ο Εκπρόσωπος του GOP στη Βόρεια Καρολίνα Ρίτσαρντ Χάντσον.

Υπάρχουν και άλλοι ζοφεροί οιωνοί. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές που κυμάνθηκαν μέσα στο φόβο του 2011, αυτή τη φορά έμειναν σταθερές και η επίλυση της κρίσης θα μπορούσε να  τις κάνει όλο και πιο αναίσθητες στη δυσλειτουργία του Κογκρέσου, καθιστώντας δυσκολότερη την άσκηση πίεσης στο μέλλον. Οι εξωτερικές ομάδες που ελέγχουν τους φοβισμένους συντηρητικούς έχουν ήδη ορκιστεί ότι θα τιμωρήσουν τους αιρετικούς που ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας. «Μια πλήρης παράδοση με δώρα για τους Δημοκρατικούς» δήλωσε η συντηρητική ομάδα FreedomWorks.

Οι σκληροπυρηνικοί της Βουλής μπορεί οι ίδιοι να έσκαψαν μια τάφρο ασχετοσύνης, αλλά δεν πρόκειται να φύγουν. Ο Ρικ Γουίλσον που ασχολείται με τη στρατηγική των Ρεπουμπλικάνων λέει ότι η διακοπή λειτουργίας δεν θα έχει «σχεδόν καθόλου συνέπειες ούτε για το 2014, ούτε για το 2016». Αυτό μπορεί να είναι σωστό, αλλά μπορεί και να μην είναι. Σε εθνικό επίπεδο, το GOP φαίνεται άσχημα κατεστραμμένο αυτή τη στιγμή. Αλλά σε 13 μήνες, μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές, με πολλές ασφαλείς έδρες και έναν Δημοκρατικό πρόεδρο σε μία δεύτερη θητεία με αμφισβητούμενα ποσοστά έγκρισης, η ιστορία δείχνει ότι το GOP είναι πιθανό να διατηρήσει τον έλεγχο της Βουλής.

Έτσι, ενώ η μάχη για της διακοπή μπορεί να είναι το ναδίρ της δυσλειτουργίας του Κογκρέσου, τα πράγματα δεν φαίνεται να βελτιώνονται σύντομα. «Ήταν ήδη αρκετά άσχημο. Νομίζω ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει γίνει χειρότερο», λέει ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Κέβιν Γιόντερ του Κάνσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου