MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

ΑΠΟΨΕΙΣ Βόμβες για την εξόντωση δημοσιογράφων στην Ελλάδα από Διεθνή Διαφάνεια και ΠΟΕΣΥ

Μια έκθεση-βόμβα για την άθλια διαπλοκή μεταξύ πολιτικών και ορισμένων δικαστών σε καίριες θέσεις δημοσίευσε η “ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ” δηλαδή η διεθνώς αναγνωρισμένη οργάνωση υπεράσπισης της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των πολιτών για κοινωνικό κράτος και κράτος δικαίου.
  • Από τον Γιάννη Ντάσκα
Σχεδόν ταυτόχρονο ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δημοσιογραφικών Ενώσεων κ. Σωτήρης Τριανταφύλλου έκανε παρέμβαση-βόμβα για το “τεράστιο αυτό πρόβλημα δημοκρατίας και ελευθερίας του Τύπου”, όπως είπε. Ηταν ένας από τους κύριους ομιλητές στην εκδήλωση που που οργάνωσε-και μπράβο του-το Επιμελητήριο Εύβοιας στη Χαλκίδα το περασμένο Σάββατο,τ ην οποία εκδήλωση τίμησε και η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασ. Θάνου.
 
Με τη σειρά τα όσα έγραψε η διεθνής Διαφάνεια και αυτά που -μεταξύ άλλων-είπε ο κ. Τριανταφύλλου και τα συμπεράσματα εύκολα για όσα βιώνουν οι δημοσιογράφοι από την αδιανόητη για ευρωπαϊκό κράτος ΣΗΜΕΡΙΝΗ κατάσταση στην Ελλάδα (και στην Εύβοια)με ευθύνη όχι συλλογική δικαστών και πολιτικών, αλλά ορισμένων που υποτάσσονται στις σειρήνες της εξουσίας και της διαφθοράς: «…η Ελλάδα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, «αντιμετωπίζει κρίση του κράτους δικαίου που αντιστρέφει τη θετική πορεία της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία».
 
Ας πάρουμε ως παράδειγμα την Ελλάδα. Η ελάχιστη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης – συμπεριλαμβανομένου του διορισμού δικαστών από πολιτικούς – έχει συμβάλλει στην πιο απότομη μείωση του κράτους δικαίου στην ΕΕ. Οι νυν και πρώην βουλευτές δεν μπορούν να ερευνηθούν από τα δικαστήρια – μόνο από το Κοινοβούλιο, και οι αξιωματούχοι που καταχρώνται την εξουσία τους σπάνια αντιμετωπίζουν συνέπειες. Αυτό έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα διαφθοράς σε διάφορα τμήματα του δημόσιου τομέα της χώρας, με τραγικά αποτελέσματα.
 
Τον Φεβρουάριο του 2023, 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εντόπισε διάφορα αδικήματα διαφθοράς που συνέβαλαν στο δυστύχημα, από νεποτιστικούς διορισμούς ανειδίκευτου προσωπικού, μέχρι κλοπή δημόσιων πόρων. Συνέστησε επίσης στο Κοινοβούλιο να ερευνήσει δύο πρώην βουλευτές, αλλά το Κοινοβούλιο ανακοίνωσε πως δεν θα το κάνει».
 
Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου
 
Αναφέρει στην έκθεση η Διεθνής Διαφάνεια, «οι συνέπειες από τις φερόμενες παράνομες υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, οι επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου και η μειωμένη δικαστική ανεξαρτησία συνέβαλλαν στην πιο απότομη πτώση του κράτους δικαίου στην ΕΕ».
 
Οι ανησυχίες αυξάνονται «εξαιτίας της υπερβολικής παρέμβασης της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των υποκλοπών “Predatorgate”, με αναφορές για απειλές σε μέλη του ανεξάρτητου ελεγκτικού οργάνου που ερευνά την υπόθεση και για παρεμπόδιση μαρτύρων».
 
Αναφερόμενη η Διεθνής Διαφάνεια στην εξόντωση δημοσιογράφων με τις περίφημες αγωγές και μηνύσεις ΣΛΑΠΣ η Ελλάδα καταγράφεται ως με τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (World Press Freedom Index).
 
Η αιτία: «Η χρήση του SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) για να φιμωθούν οι δημοσιογράφοι είναι συνήθης, εμποδίζοντας τη δυνατότητα των ΜΜΕ να αναφέρουν υποθέσεις διαφθοράς. Αυτό ενισχύεται από τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας ΜΜΕ σε πρόσωπα με στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ».
 
Αναφερόμενη στην υποκρισία και τον Φαρισαϊσμό των κρατικών και ορισμένων δικαστικών στελεχών που τίθενται στην υπηρεσία των πολιτικών και όχι των πολιτών και του Δικαίου σημειώνει η Διεθνής Διαφάνεια:
 
«η Ελλάδα έκανε μια πολλά υποσχόμενη κίνηση, ιδρύοντας την Εθνική Αρχή Διαφάνειας το 2019, όμως τα μέλη της διοίκησής της επιλέγονται από την κυβέρνηση. Η θέση του Διοικητή είναι κενή για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ενώ μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης παραιτήθηκαν πρόσφατα εν μέσω καταγγελιών για σκάνδαλο».
 
«…Η κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, να ενισχύσει τους νόμους για το lobbying και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και να διατηρήσει μια ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς».
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δημοσιογραφικών Ενώσεων Σωτήρης Τριανταφύλλου σε παρέμβασή του στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου,(ήταν μεταξύ των κύριων ομιλητών και εύγε στο Επιμελητήριο για την επιλογή) τόνισε ότι στη χΏρα μας και διεθνώς δημιουργείται νέο τοπίο στην ενημέρωση. Αλλάζουν πολλά και “οι πολίτες σήμερα μόνοι τους παράγουν ενημέρωση και παράγουν και ειδησεογραφικό περιεχόμενο”.
 
Και ρίχνοντας βόμβες τόνισε χαρακτηριστικά: «Αλλάζει διαρκώς το τοπίο με διαρκείς προκλήσεις, που δημιουργούν ευρύτερα ζητήματα εργασιακά, ΗΘΙΚΑ, ασφάλειας της πληροφορίας και ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ της ενημέρωσης, επηρεασμού της κοινής γνώμης και της ΙΔΙΑΔ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ…αναδεικνύονται σήμερα ζητήματα κατά της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του Τύπου με τις αγωγές ΣΛΑΠΣ κατά δημοσιογράφων με τα οποία έχουμε ιδιαίτερη ενασχόληση, ζητήματα παρεμβάσεων και παρακολουθήσεων κατά δημοσιογράφων…”
 
Χρειάζονται σχόλια;
 
Ενα απλό αίτημα να μας ενημερώσουν στα πλαίσια μιας δημοσιογραφικής έρευνας, η οποία αφορά ακριβείς ημεροχρονολογίες ταχύτατης εκδίκασης και έκδοσης αποφάσεων σε μια χώρα που πορεύεται με ρυθμούς χελώνας γενικά στη Δικαιοσύνη, υποβάλαμε ένα απλό γραπτό αίτημα να μας ενημερώσουν και εμείς με τη σειρά μας το κοινό για το πότε ακριβώς μετατέθηκαν 2-3 δικαστικοί λειτουργοί από τη Χαλκίδα. Και η απάντηση ήταν ένα “απορρίπτει το αίτημα” χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία…
 
Ελλάδα 2024…
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου