MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

«Δεν σας αφήνουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη...»

Βαριά λόγια για την κατάσταση του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα ακούστηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, με μεγάλη καθυστέρηση όπως τόνισαν οι ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, αφού το ΕΛΚ επανειλημμένως μπλόκαρε τη διαδικασία. Ακόμα και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Κομισιόν Ντιντιέ Ρέιντερς εξέφρασε τις ανησυχίες της Επιτροπής για την κατάσταση στη χώρα μας, διαβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το κράτος Δικαίου σε όλα τα κράτη-μέλη.
 
«Δεν σας αφήνουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη», είπε στα ελληνικά η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σοφί Ιντ' Βελτ, απευθυνόμενη όπως είπε στη χήρα Καραϊβάζ, τους γονείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, στους συγγενείς των νεκρών από το ναυάγιο στην Πύλο και στους δημοσιογράφους που έχουν δεχθεί επίθεση επειδή άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση.

Έντονος ήταν ο διάλογος μεταξύ της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου και της Σοφί Ιντ' Βελτ. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ απέδωσε πολιτικές σκοπιμότητες σε όσους έφεραν τη συζήτηση σήμερα στην Ολομέλεια, τονίζοντας ότι η έκτη αυτή συζήτηση προσβλέπει στις ευρωεκλογές.
 
«Κάθε φορά απορρίπτετε κάθε επίκριση, θεωρείτε όσοι ρωτούν παρτιζάνοι και έχουν προεκλογικά κίνητρα. Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι κάποιοι αντιδρούν επειδή υπερασπίζονται κάποιες ιδέες; θα μπορούσατε να το διανοηθείτε αυτό;», τη ρώτησε η Ολλανδή ευρωβουλευτής.
 
screen shot

«Βλέπω μία τέτοια πολιτικό κάθε φορά που κοιτώ τον καθρέπτη», απάντησε η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλώντας για μια «μειοψηφία, που μιλά για τη χώρα μου σα να μην πρόκειται για Δημοκρατία και αυτό δεν είναι αλήθεια», συμπλήρωσε, ξεκινώντας να μιλάει για τη δολοφονία Καραϊβάζ. Η πρόεδρος της Ολομέλειας τη διέκοψε γιατί ξεπέρασε τον επιτρεπόμενο χρόνο (πιθανότατα και τα ντεσιμπέλ).
 

 
Ακόμα όμως και ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ, ευρωβουλευτής από την Ολλανδία Λ. Λέναερς, ο οποίος μάλιστα υπήρξε επικεφαλής της επιτροπής κατά των λογισμικών παρακολουθήσεων PEGA παραδέχθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά στην Ελλάδα.
 
screen shot
 
«Μιλώ εξ ονόματος του ΕΛΚ και προφανώς η κυβέρνηση Ελλάδας ανήκει στη δική μας πολιτική οικογένεια, αλλά δε θα πω ότι όλα είναι τέλεια, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όπως σε άλλα κράτη μέλη», υπογράμμισε. Εξομολογήθηκε ότι έπαθε σοκ από τη δολοφονία Καραϊβάζ, αναφέρθηκε στις στρατηγικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και τις παρακολουθήσεις, αναγνωρίζοντας πάντως ότι έχουν γίνει βήματα προόδου.
 

 
Από την πλευρά των Σοσιαλιστών πάντως, ο Σάιρους Ένγκερε από τη Μάλτα ήταν αποκαλυπτικός. «Επιτέλους το συζητάμε το θέμα, αφού το ΕΛΚ επανειλημμένως μας είχε μπλοκάρει. Ακούμε ένα διαφορετικό ΕΛΚ, επειδή η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι δεξιά. Γιατί το ΕΛΚ ενδιαφέρεται για το Κράτος Δικαίου μόνο στις χώρες που δεν έχει την εξουσία;», αναρωτήθηκε. «Ακόμα και αποστολή της LIBE στην Αθήνα προσπάθησε να παρεμποδίσει, αλλά την επόμενη μέρα έγινε δεκτή αποστολή από το ΕΛΚ. Μιλάμε για υποκρισία, δύο μέτρα και δύο σταθμά», κατέληξε.

Η παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη

Όσοι μίλησαν για μίσος εναντίον της Ελλάδας ή για σκοπιμότητες, οφείλουν να απαντήσουν σε ένα ερώτημα: οι φιλελεύθεροι του Renew Europe, του Εμανουέλ Μακρόν, “μισούν τον Μητσοτάκη” και “υπονομεύουν την Ελλάδα“;

Γιατί είναι και αυτή η πολιτική ομάδα που πρωτοστάτησε για να έχουμε αυτή τη συζήτηση και για να έχουμε και ένα Ψήφισμα ως κατάληξη αυτής της Συζήτησης, στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Αγαπάμε την Ελλάδα και τη Δημοκρατία όσοι επικρίνουμε τη ραγδαία υποχώρηση της Ελευθερίας του Τύπου και του Κράτους Δικαίου τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη Μητσοτάκη.

Και η μεγαλύτερη απόδειξη ότι έχουν χειροτερέψει τα πράγματα, είναι ότι αυτή η Συζήτηση περί Ελευθερίας του Τύπου αποσιωπάται, κα Πρόεδρε, από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, που είναι άκρως φιλοκυβερνητικά.

Μια είδηση που κατεξοχήν ενδιαφέρει την Ελλάδα, δεν υπάρχει για εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες, γιατί απλά δεν συμφέρει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και αυτό είναι λάθος και πρέπει να διορθωθεί.

Η τοποθέτηση του Πέτρου Κόκκαλη

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ως Έλληνας θλίβομαι βαθύτατα που για μια ακόμα φορά η Ελλάδα γίνεται το αντικείμενο αρνητικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας συνεχίζει να ξεχειλώνει τα όρια του Κράτους Δικαίου, από τις παρακολουθήσεις μέχρι τις επεμβάσεις στις ανεξάρτητες αρχές και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν όλα αυτά  συνέβαιναν σε μία χώρα υποψήφια προς ένταξη θα είχαμε παγώσει τη διαδικασία ένταξης.

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, που παραμένει υπό δικαστική διερεύνηση επί 17 μήνες χωρίς να έχουν  ασκηθεί ακόμα ποινικές διώξεις,  αποκαλύπτει ανάγλυφα την προβληματική λειτουργία της δικαιοσύνης και την  ανεξέλεγκτη λειτουργία της ΕΥΠ υπό το επιτελικό κράτος.

Τα σημαντικότερα αντίβαρα απέναντι σε κάθε κυβερνητική πλειοψηφία  σε μια δημοκρατία , η δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες αρχές και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, αποδυναμώθηκαν με κυβερνητικές παρεμβάσεις.

 Ο συνδυασμός των τριών αυτών στοιχείων μας συνθέτει μία δυστοπική θεσμική πραγματικότητα, ως προς την υποχώρηση του κράτους δικαίου και της ποιότητας της δημοκρατίας στη χώρα που γεννήθηκε.

Ας είναι το ψήφισμα μας το Φεβρουάριο μια ευκαιρία για την Ελλάδα να αρθεί στο ύψος του ευρωπαϊκού κεκτημένου και να ανακόψει την πορεία προς μια Ορμπανανία του Νότου.

Η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη

Στο ένα λεπτό που έχω στη διάθεσή μου να επισημάνω τα εξής:

1. Υπόθεση Καραϊβάζ. Μερικές μέρες πριν τις εκλογές οι αρχές ανακοινώνουν την σύλληψη 2 υπόπτων για την δολοφονία του δημοσιογράφου. από τότε μέχρι σήμερα ουδέν νεότερο από το μέτωπο.

2. Ελληνικό Water gate – Predator gate. 15.500 παρακολουθούμενα πρόσωπα ετησίως, ανάμεσά τους πολιτικά πρόσωπα πρώτης γραμμής και ευρωβουλευτές, ένας από αυτούς είναι εδώ, ο κ. Κύρτσος, με ανύπαρκτη αιτιολογία και παντελή έλλειψη ελέγχου σκοπιμότητας. Εργαλειοποίηση της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ανιψιός του κύριος Δημητριάδης διευθυντής και πρωταγωνιστής του σκανδάλου.

3. 107 θέση στο πεδίο ανεξαρτησίας και ελευθερίας του τύπου με αδιαφανείς λίστες επιλεκτικής χρηματοδότησης και βιομηχανία SLAPPs κατά δημοσιογράφων και μέσων όπως η εφημερίδα Documento, η Εφημερίδα των Συντακτών κ.ά.

4. Έγκλημα των Τεμπών, όπως πολύ σωστά είπε η κ. Sophie in´t Veld. Οι 57 οικογένειες των νεκρών και 70 των τραυματισμένων και σακατεμένων ανθρώπων δεν θα ακούσουν ποτέ τον αρμόδιο και υπεύθυνο υπουργό να δίνει λόγο στην ελληνική δικαιοσύνη με απόφαση της Κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Αυτά είναι τα προβλήματα στην Ελλάδα και αυτό έχει ένα όνομα: Μητσοτάκης

Η παρέμβαση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου

Διαγράφτηκα από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2022 επειδή με την κριτική μου στην κυβέρνηση δήθεν δυσφήμιζα την χώρα.

Τρεις ημέρες μετά, διατάχτηκε από την κυβερνητική ηγεσία, η παρακολούθηση του τηλεφώνου μου μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών επειδή θεωρήθηκα απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Τον Δεκέμβριο του 2022 προσέφυγα στην ανεξάρτητη αρχή για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών η οποία τεκμηρίωσε την παρακολούθηση των τηλεφώνων μου.

Η Δικαιοσύνη δεν στράφηκε εναντίον αυτών που με παρακολουθούσαν αλλά κατά του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής, που τεκμηρίωσε την παρακολούθηση μου.

Όλα αυτά τα θλιβερά αποτελούν έμπρακτη άρνηση του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

Σωστά το Politico απένειμε το «βραβείο» «οι ζωές των άλλων» στην ελληνική κυβέρνηση για αξιοποίηση μεθόδων που παραπέμπουν στη Στάζι.

Τέλος, ντρέπομαι για τους συναδέλφους του ΕΛΚ οι οποίοι έχουν φτάσει στο σημείο να χειροκροτούν αυτούς που με παρακολουθούσαν ακόμη κι όταν ήμουν μέλος της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ.

Συνάδελφοι του ΕΛΚ πρέπει επιτέλους να βάλετε ένα τέλος στον πολιτικό σας κατήφορο!

Η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Παπαδάκη

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και του πρωθυπουργού για τις παρακολουθήσεις κομμάτων, όπως του ΚΚΕ, πολιτικών, δημοσιογράφων, των πάντων, με τη συστηματική χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών.  Όμως όλα αυτά είναι η κορυφή του "ευρωενωσιακού παγόβουνου" που αποτελεί το σκοτεινό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.

Στα δε Μέσα Ενημέρωσης το γεγονός ότι στην Ελλάδα και παντού την ιδιοκτησία τους κατέχουν επιχειρηματικοί όμιλοι, έχει ως συνέπεια την προληπτική λογοκρισία, όπως η αποσιώπηση της γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και το "σερβίρισμα" των Ισραηλινών fake news. Οδηγεί επίσης σε ανισότιμη προβολή του ΚΚΕ, σε  συντριβή εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και  σε δημοσιογράφους που γίνονται στόχος πιέσεων επιχειρηματικών συμφερόντων κι εκβιασμών. Όπως πως έχει αποδειχτεί κάποιοι από αυτούς πληρώνουν ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή, όπως ο Γιώργος Καραϊβάζ.

Να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις πολιτικά και ποινικά. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ενημέρωση του λαού ως κοινωνικό αγαθό κι όχι ως εμπόρευμα, που είναι ασυμβίβαστη με την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα Μέσα Ενημέρωσης.

Η παρέμβαση του Νίκου Παπανδρέου
 
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι  «κάποιοι λένε ότι οι Έλληνες πολίτες συγχώρεσαν την Κυβέρνηση,  επειδή στις τελευταίες εκλογές την ξαναέφεραν στην εξουσία. Κάνουν λάθος. Η νίκη στις εκλογές δεν απαλλάσσει καμιά κυβέρνηση από τέτοιες αμαρτίες. Και οι Έλληνες πολίτες δεν ξεχνούν». Δεν καταλάβαμε ποτέ τόνισε ο ευρωβουλευτής «το λόγο που παρακολουθούσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τότε ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη μαζί με πολλούς ακόμη.
 
Στα τέλη του Σεπτέμβρη αναφέρθηκε «έγινε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ενέργεια. Μιλάω για την εσπευσμένη αντικατάστασης μελών των ανεξαρτήτων αρχών. Και αυτό μια μέρα πριν ανακοινώσουν τα πρόστιμα στην ΕΥΠ. Και όλα αυτά με την συνεργασία της Άκρας Δεξιάς.  Χθες δημοσιεύθηκε και το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τις επιχορηγήσεις ΜΜΕ. Πολλών εξ αυτών αγνώστων λοιπών στοιχείων. Το πόρισμα λέει ότι διαπράχτηκαν κακουργήματα. Η απάντηση? Κατατίθενται SLAPPS εις βάρος δημοσιογράφων.»
 
Kλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «όπου υπάρχει καπνός στη δημόσια σφαίρα  ενίοτε υπάρχει και φωτιά. Η Ευρώπη ανησυχεί για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Πρέπει να διαλευκανθούν αυτά τα ζητήματα άμεσα.»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου