MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Η σύμβουλος του Μπάιντεν, Βικτόρια Νούλαντ, παίρνει μια γεύση από το δικό της φάρμακο στο Νίγηρα

Ο έκπτωτος πρόεδρος του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ βρίσκεται περιορισμένος στο σπίτι του, η δημοκρατία της χώρας του κρέμεται από μια κλωστή και η κυβέρνηση Μπάιντεν ξαφνικά αντιμετωπίζει μια πικρή κρίση δυσπεψίας.

Ο Πρόεδρος Μπαζούμ, ο υποστηριζόμενος από τη Δύση ηγέτης του Νίγηρα, δεν μπορεί να μασάει τα λόγια. Σε ένα πρόσφατο άρθρο για την Washington Post, κατήγγειλε την ιδιότητά του ως «όμηρου» και προειδοποίησε για τις τρομερές συνέπειες που θα μπορούσε να επιφέρει μια εξεγερμένη στρατιωτική φατρία στην κοινωνικοπολιτική πρόοδο του έθνους του, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει πως για τα δυτικά συμφέροντα είναι σοβαρά κίνδυνος αν φτάσει η Βάγκνερ.

Αυτή η πολιτική ανατροπή απειλεί να στείλει κυματισμούς σε όλη την περιοχή και πέρα ​​από αυτήν, εγείροντας ανησυχίες για την τύχη της νεαρής δημοκρατίας του Νίγηρα. Ωστόσο, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακατεύεται από δυσφορία για αυτές τις εξελίξεις, κανείς δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει την περίεργη διστακτικότητα να χαρακτηρίσει αυτή τη δοκιμασία ως προς αυτό που είναι: πραξικόπημα.
 
Όχι πραξικόπημα, λένε οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνείται να χαρακτηρίσει την κατάσταση στο Νίγηρα πραξικόπημα. Αποφεύγουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο επιμένοντας ότι είναι απλώς μια γάτα. Αυτή η διπλωματική στάση σίγουρα εξυπηρετεί κάποιο σκοπό, ίσως μια απελπισμένη ελπίδα για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Τώρα, ας κάνουμε μια περιήγηση στην ιστορική λωρίδα σε ένα βασίλειο που έχει περισσότερες από λίγες ομοιότητες με την τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων. Όταν η ιταλική μαφία συνήθιζε να υποφέρει, η μαφία συνήθιζε να αναπτύσσει τον έμπιστό της – τον ​​επιστάτη.

Αυτός ο έμπειρος σύμβουλος είχε επιφορτιστεί με το ξεμπέρδεμα, την επίλυση συγκρούσεων και τη διατήρηση της τάξης μέσα στην εγκληματική επιχείρηση. Περιέργως, η πολιτική σφαίρα των ΗΠΑ έχει τη δική της εκδοχή ενός κηδεμόνα, και το όνομά της είναι Victoria Nuland.

Η Βικτόρια Νούλαντ, μια φιγούρα συνώνυμη με την πολιτική βαθιάς πολιτείας και το λόμπι των ιδιωτικών αμυντικών εταιρειών, έχει μπει στο προσκήνιο ως η αρμόδια για την αντιμετώπιση προβλημάτων της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η Nuland γεύεται την ήττα

Αναθέτοντάς της το αξιοζήλευτο καθήκον να αντιμετωπίσει την κατάσταση του Νίγηρα, ξεκίνησε μια αποστολή να εμπλέξει τους ηγέτες της χούντας. Η αποστολή της; Για να φέρουμε λίγη από αυτή την καλή αμερικανική διπλωματία στο τραπέζι.

Δυστυχώς για τη Nuland, το μεγάλο σχέδιό της φαινόταν να έχει βρει σε εμπόδιο. Η πρόσφατη επίσκεψή της στο Νίγηρα είχε ως αποτέλεσμα ένα ηχηρό «ευχαριστώ, αλλά όχι ευχαριστώ» από τους ηγέτες της χούντας. Με «ειλικρινείς και δύσκολες» συνομιλίες υπό τη ζώνη της, οι προσπάθειες της Νούλαντ να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων της χούντας αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικές με μια χάρτινη ομπρέλα σε έναν τυφώνα.

Η Νούλαντ επιχείρησε επίσης να απειλήσει τους ηγέτες της Χούντας. Ωστόσο, ακόμη και μετά τη διπλωματική της ανδρεία, οι ηγέτες της χούντας παρέμειναν σταθεροί, αταλάντευτοι από τις προειδοποιήσεις της για πιθανές συνέπειες. Και κάπως έτσι, η Νούλαντ επέστρεψε στις ΗΠΑ με άδεια χέρια όπως η διπλωματική της εργαλειοθήκη.

Για να προσθέσει αλάτι στην πληγή, η χούντα του Νίγηρα ανακάλεσε αμέσως τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία, αφήνοντας τις ευρωπαϊκές δυνάμεις στο δικό τους περίπλοκο διπλωματικό τέλμα.

Είναι σχεδόν ποιητική δικαιοσύνη που η Νούλαντ, γνωστή για την ικανότητά της στις μηχανικές πολιτικές κρίσεις, βρήκε τον εαυτό της να δέχεται μια γεύση από το δικό της φάρμακο.

Από τη μία πλευρά, ο πόλεμος στην Ουκρανία δε λειτουργεί. Τώρα, καθώς αντιμετωπίζουν μια διπλωματική πρόκληση που δεν είναι εντελώς πραξικόπημα (σύμφωνα με το λεξικό τους), η επιρροή τους στην Αφρική δέχεται σοβαρό πλήγμα. Η κάποτε ισχυρή επιρροή των ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκεται σε καθοδική πορεία και ο Πρόεδρος Μπάιντεν φαίνεται παγιδευμένος στο παράδοξο να βρει την επόμενη κίνηση. Για τον Μπάιντεν και την κυβέρνησή του, αυτό το πραξικόπημα δε θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου