MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Είμαστε «φθηνοί» - Η τιμή της MWh στην Ελλάδα είναι κατά 1.528% ακριβότερη από ότι στην Γερμανία

Τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν πανάκριβα την kwh σε σχέση με τα νοικοκυριά άλλων ευρωπαϊκών χωρών  
 
Στο ίδιο έργο θεατές τα ελληνικά νοικοκυριά αφού διατηρείται στα ύψη η τιμή της MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
 
Για σήμερα Παρασκευή (30/12/2022) διαμορφώνεται στα 228,15 ευρώ ανά MWh σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 8,09% από τα 248 ευρώ που ήταν την Πέμπτη.
 
Τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν πανάκριβα την kwh σε σχέση με τα νοικοκυριά άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
 
Σε σχέση με τη Γερμανία η τιμή της MWh στην Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά 15.3 φορές και σε σχέση με τη Βουλγαρία είναι τέσσερις φορές πιο ακριβή.
 
Η Ελλάδα …σαρώνει στην ακρίβεια του ρεύματος η οποία κοστίζει τόσο στους καταναλωτές όσο και στον κρατικό προϋπολογισμό από τον οποίο έρχεται σημαντικό μέρος των επιδοτήσεων των τιμολογίων του ρεύματος.
 
Ο ευρωπαϊκός χάρτης αποκαλύπτει ότι η παραγωγή ρεύματος στην ελληνική επικράτεια είναι «φωτιά και λάβρα» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
 
Στο ενδεχόμενο οι τιμές ανά MWh διατηρηθούν και τον Ιανουάριο και η Ελλάδα απομακρύνεται από τη μέση τιμή της Ευρώπης τα παραγόμενα προϊόντα θα καθίστανται μη ανταγωνιστικά λόγω της ενέργειας.
 
Στη Βουλγαρία η τιμή της MWh διαμορφώθηκε στα 54,50 ευρώ, στη Σερβία στα 51,16 ευρώ, η Ρουμανία με 54,50 ευρώ.
 
Οι χώρες πυλώνες της ΕΕ όπως η Γερμανία έγραψε 14,63 ευρώ ανά MWh ,η Γαλλία με 18,48 ευρώ ανά MWh , η Ισπανία και η Πορτογαλία έγραψαν 6,02 ευρώ, η Ολλανδία 16 ευρώ, το Βέλγιο 16,77 ευρώ.
 
Στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ενδοσυνεδριακά η τιμή της MWh κυμάνθηκε από τα 130 έως τα 317 ευρώ ανά MWh.
 
Για 5η κατά σειρά συνεδρίαση οι εισαγωγές ήταν το κύριο στοιχείο. Οι εισαγωγές ρεύματος κάλυψαν το 35,16% της εγχώριας ζήτησης.
 
Συνολικά ζητήθηκαν από τον ΑΔΜΗΕ 45.956 MWh. H παραγωγή ενέργειας από Φ/Α αντιστοιχούν στο 32% , οι λιγνιτικές μονάδες, το 8,34%, οι ΑΠΕ το 17,13% και οι υδροηλεκτρικές μονάδες έδωσαν το 2,3% της ενέργειας.


 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου