MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Κ. Γρίβας : ”Γερμανία & ΗΠΑ μπλόκαραν την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία-Η Τουρκία θα συντριβεί σε έναν πόλεμο με την Ελλάδα”

”Μην περιμένουμε οι ΗΠΑ να στηρίξουν την Ελλάδα”

Aποκαλυπτικός ήταν στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Πενταπόσταγμα και στον Ανδρέα Μουντζουρούλια ο αναπληρωτής Καθηγητής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας.

Ελληνοτουρκικά, ΑΟΖ & εξοπλισμοί ήταν τα κύρια σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτησή μας.

Μάλιστα προχώρησε και μία σημαντική αποκάλυψη, καθώς ανέφερε πως Γερμανία και ΗΠΑ δεν επιθυμούν να πραγματοποιηθεί η λεγόμενη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα και πως εδώ και μήνες βάζουν ”εμπόδια” στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. 
 
Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξής του:


Ερώτηση: Κύριε Γρίβα, η κρίση που ζούμε το τελευταίο διάστημα με την Τουρκία είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια από την εποχή της μεταπολίτευσης. Έχουμε ενώπιόν μας την μεγαλύτερη επίθεση που πραγματοποιεί η Τουρκία σε βάρος του Ελληνισμού, από το 1974 και την εισβολή στην Κύπρο. Που στοχεύει ο Ερντογάν; Επιθυμεί θερμό επεισόδιο;

Κ. Γρίβας: «Έχουμε μία νέα Τουρκία, σε ένα νέο διεθνές σύστημα. Η Τουρκία έχει τρομακτικές φιλοδοξίες, θέλει να είναι στη πρώτη πεντάδα. Είναι μία ανασφαλής χώρα, με τεράστιες εσωτερικές αντιφάσεις, προσπαθεί να αποκτήσει μία συνοχή.

Στόχος της Άγκυρας είναι να δημιουργήσει μία ζώνη καταστροφής. Θέλει να ελέγχει την Α. Μεσόγειο και το Αιγαίο. Μην έχουμε αυταπάτες, ο Ερντογάν επιθυμεί τον ”ακρωτηριασμό” της Ελλάδας. Θέλει να ελέγχει το μισό Αιγαίο και να κάνει την Κύπρο ”δορυφόρο” της.

Η Τουρκία συνεχίζει με την λογική της ”σαλαμοποίησης”. Βέβαια ευθύνες γι’αυτή την κατάσταση έχει και η ελληνική ελίτ. Η Τουρκία δεν θα ήθελε πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα, διότι θα την χάσει. Η Τουρκία δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μία πολεμική αναμέτρηση, θα υπήρχαν μεγάλες συνέπειες στο εσωτερικό της χώρας.»

Ερώτηση: Είναι η πρώτη φορά που επιτρέψαμε έρευνες, (ακόμα και αν δεν το παραδεχόμαστε) σε χώρο Εθνικών Κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το να μπει το Oruc Reis σε αυτόν τον χώρο είναι ακραίο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι έπρεπε να υπάρξει στρατιωτική αντίδραση από πλευράς της Ελλάδος. Δημιουργήθηκαν τετελεσμένα με τις κινήσεις της Άγκυρας;

Κ. Γρίβας: «Είναι σαφές ότι δημιουργούνται τετελεσμένα. Η Τουρκία εδώ και χρόνια δημιουργεί τετελεσμένα με τις υπερπτήσεις. Έχουμε έμπρακτη αποδόμηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Με το Oruc Reis, είχαμε είσοδο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην ελληνική ΑΟΖ. Ναι, δεν την έχουμε ανακηρύξει και κακώς, αλλά δεν σημαίνει κάτι που δεν το έχουμε πράξει. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει 12 μίλια στα νησιά της. Τα 12 μίλια είναι κυριαρχία. Η Τουρκία ταυτόχρονα μας ζητάει αποστρατικοποίηση στα νησιά.»

Ερώτηση: Θα αποδεχόταν κάτι τέτοιο μία ελληνική κυβέρνηση;

Κ. Γρίβας: «Καμία κυβέρνηση δεν θα είχε τέτοιο θράσος. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω το εξής. Υπάρχουν κάποιες ”κερκόπορτες”. Κάποιοι λένε, εντάξει, μην πάρει τον στρατό από τα νησιά η Ελλάδα, αλλά να αποσύρει τα επιθετικά της όπλα. Στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που τα συζητάνε αυτά. ΜΜΕ, πολιτικοί, think tank, ακόμα και κάποιοι στρατιωτικοί!»

Ερώτηση: Εάν έρθει η πιο σκοτεινή ώρα στα ελληνοτουρκικά, εννοώ ξεκάθαρα όταν και εάν φθάσει η ώρα της σύγκρουσης, η Ελλάδα θα είναι μόνη της;

Κ. Γρίβας: «Αυτή την στιγμή, σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο υπάρχει κρίση. ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει δυτική στρατηγική και ταυτόχρονα, η Τουρκία προσπαθεί να ανακηρυχθεί ως αυτοδύναμος πόλος στην Ευρασία.

Η Τουρκία θέλει να γίνει ο τρίτος πόλος. Οι ΗΠΑ από την άλλη ρίχνουν όλη την προσοχή τους πάνω στη Τουρκία. Θέλουν να ”τραβήξουν” ξανά την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο. Ναι μεν υπάρχουν κυρώσεις, αλλά υπάρχουν ταυτόχρονα υποσχέσεις και ανταλλάγματα.

Οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν μία Ελλάδα που να ”θίγει” την Τουρκία. Η Γερμανία από την άλλη πλευρά έχει επιλέξει ξεκάθαρα μία στρατηγική προς την Τουρκία. Δεν είναι μόνο τα οικονομικά συμφέροντα. Είναι παραδοσιακή η γερμανική στόχευση. Η Γερμανία ανέκαθεν ήταν αντίπαλός μας, παρά σύμμαχός μας. Η Γαλλία είναι δυνητικός σύμμαχος της Ελλάδας.

Η Ελλάδα έχει πολλούς δυνητικούς συμμάχους. Με την Ινδία είμαστε ”γείτονες” λόγω Τουρκίας-Πακιστάν. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ηγηθεί μίας αντιτουρκικής συμμαχίας. Χρειαζόμαστε όμως μία εθνοκεντρική πολιτική. Μην μας ”θαμπώνουν” οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Τουρκία.»

Ερώτηση: Μπορούμε να δούμε Ισραήλ και Τουρκία ξανά μαζί;

Κ. Γρίβας: «Το Ισραήλ αν υπήρχε αλλαγή πολιτικής, θα μπορούσε να τα βρει με την Τουρκία. Το πρόβλημα είναι ο Ερντογάν και όχι η Τουρκία. Το Ισραήλ δεν είναι σύμμαχος κανενός, ούτε των ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από το Ισραήλ. Δεν σημαίνει αυτό βέβαια ότι πρέπει να συγκρουστούμε μαζί τους. Πρέπει επίσης να έχουμε καλές σχέσεις με την Γαλλία, την Αίγυπτο και το τονίζω και με την Ινδία. Στο Καύκασο είδαμε Ισραήλ και Τουρκία να συνεργάζονται εναντίον των Αρμενίων.»

Ερώτηση: Ποια είναι τα στρατιωτικά διδάγματα για την Ελλάδα από την ήττα των Αρμενίων;

Κ. Γρίβας: «Υπάρχουν πολλά διδάγματα. Για παράδειγμα στο Αρτσάχ, δημιουργήθηκαν δικτυοκεντρικά πλέγματα. Tα UAV δεν έριχναν μόνο βόμβες, αλλά μετέδιδαν μέσω εικόνας και πληροροφορίες για τα στρατεύματα που υπήρχαν στο έδαφος.

Δεν χρειάζεται η Ελλάδα να απαντήσει στα Τουρικά UAV, με UAV. Yπάρχουν και ρομποτικές πλατφόρμες που μπορούν να βοηθήσουν, δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε μόνο σε πανάκριβα οπλικά συστήματα. Η ελληνική αεράμυνα μπορεί να καταρρίψει τουρκικά UAV, εάν αναπτύξουμε ένα σωστό πλέγμα συστημάτων.»

Ερώτηση: Η Ελλάδα θα αποκτήσει τα μαχητικά Rafale – Αλλάζουν οι ισορροπίες σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο;

Κ. Γρίβας: «Σαφέστατα. Εάν επίσης προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των Mirage, αλλά και των F-16C/D Block 50, ναι, τότε θα μιλάμε για μία αεροπορία μεγάλων δυνατοτήτων. Πρέπει όμως να πάρουμε και τα κατάλληλα όπλα.

Εάν κάνεις όλα αυτά, τότε θα έχεις μεγάλο πλεονέκτημα. Τα 18 Rafale, αν και λίγα, θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος.»

Ερώτηση: Τι συμβαίνει με το πρόγραμμα αναβάθμισης του ΠΝ; Το τελευταίο διάστημα έχουν προκύψει πληροφορίες ότι το Ελληνικό Ναυτικό ενδιαφέρεται να αγοράσει τέσσερις αμερικανικής κατασκευής φρεγάτες MMSC – Ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα πλοία αυτά δεν είναι προσαρμοσμένα στο δυνητικό περιβάλλον απειλής των επόμενων ετών στο Αιγαίο. Κι αυτό γιατί, αναγκαστικά, θα επιχειρούν σε σχετικά κοντινές αποστάσεις από τις τουρκικές ακτές, θα είναι ευάλωτα σε μια σειρά καινοφανών απειλών, με προεξάρχουσα τους αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Κ. Γρίβας: «Οι γαλλικές φρεγάτες πάνε ”πακέτο” και με την ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Η συμφωνία δεν προχώρησε, γιατί είναι κάτι που δεν θέλουν Γερμανία και ΗΠΑ. Δεν έχουμε απάντηση από την Αθήνα γιατί δεν προχώρησε η συμφωνία.

Η Ελλάδα χρειάζεται επιχειρησιακά, άλλα 6 πολεμικά πλοία. Η γεωγραφία του Αιγαίου είναι σαν έχει σχεδιαστεί για να αποτελέσει βάση έδρασης ενός πολυπλέγματος (complex-of-complexes) αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής, το οποίο θα ενοποιούσε την αρχιπελαγική δομή του Αιγαίου σε μια ενιαία και αδιαίρετη θαλασσοχερσαία δομή και θα καθιστούσε αναντίρρητη την ελληνική κυριαρχία σε αυτό.

Τα αμερικανικά πλοία, δεν είναι προσαρμοσμένα στο δυνητικό περιβάλλον απειλής των επόμενων ετών στο Αιγαίο. Κι αυτό γιατί, αναγκαστικά, θα επιχειρούν σε σχετικά κοντινές αποστάσεις από τις τουρκικές ακτές, θα είναι ευάλωτα σε μια σειρά καινοφανών απειλών, με προεξάρχουσα τους αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBM).

Απαιτούνται πλοία όπως είναι οι γαλλικές φρεγάτες Belh@arra, με πυραύλους επιφανείας-αέρος Aster 30 (βεληνεκές 170 χλμ) και πυραύλους cruise Scalp Naval (βεληνεκές πάνω από 1000 χλμ).»

Eρώτηση: Γιατί η Ελλάδα δεν αγοράζει όπλα από άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, Ινδία;

Κ. Γρίβας: «Έχει περάσει η αντίληψη ότι θα υπάρχουν πολιτικές συνέπειες, εάν αγοράσουμε οπλικά συστήματα από την Ρωσία, ή την Κινά. Κακώς βέβαια υπάρχει αυτό το σκεπτικό.

Στην εξίσωση μπορούμε να βάλουμε και άλλες χώρες, όπως την Βραζιλία, τη Ν. Αφρική, την Ινδία, την Σερβία. Επιβάλλεται να πάμε προς αυτές τις αγορές.»

Δείτε το βίντεο με την συνέντευξη: 
 


Πηγή : pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου