Ο ερευνητής στα Πανεπιστήμια Πατρών και Δυτικής Αττικής , Κωνσταντίνος Φαρσαλινός , μιλώντας στον 98.4 , υποστήριξε ότι δυστυχώς στην Ελλάδα, πολιτικά και σε επίπεδο επιστημονικής επιτροπής, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία άλλη στρατηγική , παρά μόνο αυτή που και ο Π.Ο.Υ. χαρακτήρισε ως ύστατη λύση για να μην καταρρέουν τα συστήματα υγείας, αυτή του lockdown.
Θα έπρεπε, είπε, έντιμα να λεχθεί στους πολίτες , ότι αυτή η επιλογή δεν ανακόπτει την διασπορά στην κοινότητα, αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά σώζει την κατάσταση για την ώρα στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς να υπάρχει για την ώρα καμία καταγραφή κόστους-οφέλους σε άλλες σημαντικές παραμέτρους της κοινωνίας κι αν τελικά χαθεί και με άλλες αιτίες περισσότερος κόσμος από αυτό που υποτίθεται ότι με το lockdown, σώζουμε.
Ακόμη κι αν το lockdown, σώζει πολύ περισσότερους, για την ώρα καμία καταγραφή δεν μπορεί να μας το πει. Δυστυχώς , τόνισε, μόλις τώρα αντιλαμβανόμαστε και με δραματικό τρόπο, ότι η Ελλάδα βιώνει τις συνθήκες ενός ισχυρού κύματος του ιού και της νόσου , όπως το βίωσαν άλλες χώρες την Άνοιξη . Αλλά, ο κ. Φαρσαλινός επεσήμανε, ότι μόλις τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα όπου έχουμε πάντα έξαρση των ιώσεων και όσο τελικά κεντρική και μόνη μας επιλογή είναι τα lockdown, η κατάσταση θα συνεχίζεται ατέρμονα , μέχρι να φτάσουμε στα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν στη κοινότητα .
Αλλά και τότε, χωρίς πληροφορία για τον χρόνο ανοσίας από αυτά μέχρι στιγμής, αν ισχύει το εξάμηνο, κινδυνεύουμε όταν εμβολιαστούν όλοι οι άλλοι μετά από 6 μήνες αφού προηγηθούν επαγγελματίες υγείας και ευπαθείς ομάδες, όταν θα μπαίνουν τον Νοέμβριο σε ανοσία όλοι οι άλλοι , να λήγει αυτών των ομάδων η δική τους ανοσία. Ο κ. Φαρσαλινός μάλιστα, εξέφρασε την προσωπική εκτίμηση, ότι ο εμβολιασμός ναι μεν δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά θα είναι έμμεσα υποχρεωτικός για να εργαστείς, να ταξιδέψεις ή να έχεις πρόσβαση στην εκπαίδευση, γεννώντας όμως έτσι πολύ σοβαρά ζητήματα βιοηθικής, όταν η επιτυχία ενός εμβολιαστικού προγράμματος , τελικά κρίνεται από το βαθμό συναίνεσης και γνώσης της κοινωνίας και όχι με την επιβολή , που δημιουργεί έδαφος για θεωρίες συνωμοσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου