MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Δ. Κούβελας: Δεν μείωσε τον ρυθμό το Lockdown,τι πρέπει να ξέρουμε για τα εμβόλια

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας, με αφορμή την εικόνα διασποράς του ιού και την κατάσταση στα νοσοκομεία, τις κλινικές και τις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα από την νόσο Covid-19, σημείωσε ότι τελικά ότι το lockdown δεν μείωσε τον ρυθμό διασποράς και αποδείχτηκε εμπράκτως , ότι χωρίς μια στρατηγική με καθοριστικό ρόλο στη Π.Φ.Υ. , την συνταγογράφηση των τεστ, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων λοιμωδών ως νοσοκομεία Covid-19, ουσιαστική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών με δημόσιο έλεγχο και επιδημιολογική επιτήρηση στοχευμένα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δεν κάνουμε παρά μία «τρύπα στο νερό» , με μόνη κεντρική επιλογή το σύστημα ακορντεόν με διαρκή lockdown μέχρι να έρθουν τα εμβόλια και τίποτα άλλο, με άγνωστες τις άλλες συνέπειες στην κοινωνία από αυτή την μοναδική επιλογή. 
 

 
Μάλιστα είναι πιθανό με αυτό τον τρόπο η άρση του lockdown, που θα προκύψει με την φυσική πτώση του κύματος από μόνο του τελικά, να πάμε σε νέα τροφοδότηση κρουσμάτων που θα οδηγήσουν και πάλι και μάλιστα μέσα σε συνθήκες χειμώνα, σε νέο lockdown ενδεχομένως και με ακόμη χειρότερη εικόνα. 
 
Ο κ. Κούβελας όμως άνοιξε και την βεντάλια της συζήτησης για τα νέα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, εξηγώντας τι άλλαξε στη μεθοδολογία των επιτροπών αδειοδότησης που υπό κανονικές συνθήκες στη καλύτερη περίπτωση θα έδιναν άδεια σε 1 χρόνο. Αυτό δεν είναι αρνητικό είπε, αλλά γεννάται θέμα και για άλλα φάρμακα και εμβόλια ίσης μεταχείρισης , όταν μιλάμε για ασθένειες μεγαλύτερης θνητότητας από την Covid-19 ή πιο επείγουσας σημασίας. 
 
Όπως τόνισε αναμένει με ενδιαφέρον τα στοιχεία της επερχόμενης αδειοδότησης και τις αναφορές στις παρενέργειες, όπου για τις μακροχρόνιες θα χρειαστεί χρόνος, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είπε θα έχει , αν διατυπωθούν και ποιες ενστάσεις από τους εκτιμητές της αδειοδότησης τους. 
 
Κρίσιμο για τον κ. Κούβελα, δεν είναι το εμβόλιο, αλλά τα εμβολιαστικά προγράμματα που αποτελούν πολιτική επιλογή, εκεί είπε χρειάζεται διαφάνεια, συναίνεση και διάλογος με την κοινωνία ώστε να πειστεί για την αναγκαιότητα του, διαφορετικά θα δοθεί χώρος σε σενάρια συνωμοσίας και μεσαιωνικούς αρνητές, που δεν πρέπει να ταυτίζονται συλλήβδην από τα κρατικά συστήματα, με τις εύλογες απορίες, ερωτηματικά και επιφυλάξεις στο θέμα των πολιτών και εδώ κρίσιμο ρόλο έχουν να παίξουν οι προσωπικοί γιατροί και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου