MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Δικηγόροι κατά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: «Προσπαθείτε να υποκαταστήσετε υγειονομικές και δικαστικές αρχές»

Προσπάθεια υποκατάστασης των αρμόδιων υγειονομικών και δικαστικών αρχών βλέπουν οι δικηγόροι πίσω από την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με την οποία διατυπώνονται επτά προτάσεις -σκέψεις για την ορθή ερμηνεία της νέας ΚΥΑ που ισχύει έως τις 30 Νοεμβρίου για τα δικαστήρια.


Παράλληλα, η δικαστική Ένωση διατυπώνει τις σοβαρές επιφυλάξεις της για τα πλημμελήματα που εξαιρούνται από την αναστολή εκδίκασης.

Συγκεκριμένα,, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ανέφερει για το επίμαχο ζήτημα:

«Η Ένωση εκφράζει αρχικά τις σοβαρές επιφυλάξεις της για τη διεύρυνση της δικαστικής ύλης που εξακολουθεί να μην τίθεται σε αναστολή σε συνθήκες lock down συγκριτικά με το σαφώς πιο οριοθετημένο πλαίσιο του Απριλίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η εξαίρεση από την αναστολή της εκδίκασης των πλημμελημάτων (ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται μέχρι 31.12.2021) θα έχει ως αναπόδραστη συνέπεια τον συνωστισμό στις δικαστικές αίθουσες διαδίκων, μαρτύρων, πραγματογνωμόνων, διερμηνέων, οι οποίοι δεν μπορούν να γνωρίζουν τον χρόνο συμπλήρωσης της παραγραφής των αδικημάτων.».

Οι δικηγόροι διαφωνούν τόσο σε αυτή την τοποθέτηση όσο και στην προσπάθεια ερμηνείας της ΚΥΑ εκ μέρους της δικαστικής Ένωσης συνεχίζοντας την κόντρα που ξεκίνησε πριν την επιβολή του lockdown με το δικηγορικό Σώμα να τάσσεται υπέρ των ανοικτών δικαστηρίων σε όλη τη χώρα και τους δικαστές και εισαγγελείς να ζητούν περιορισμένη λειτουργία ιδιαίτερα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Αναλυτικότερα, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στη δική της ανακοίνωση αναφέρει:

«Με έκπληξη λάβαμε γνώση της σημερινής ανακοίνωσης συνδικαλιστικού οργάνου λειτουργών της Δικαιοσύνης, η οποία μόνο ως προσπάθεια υποκατάστασης των αρμοδίων υγειονομικών αρχών, που έχουν την ευθύνη εισήγησης των αναγκαίων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, της Πολιτείας, που έχει την ευθύνη λήψης των σχετικών αποφάσεων, των πρόσφατα εκλεγμένων, από τους ίδιους τους Δικαστές, Διοικήσεων των Δικαστηρίων αλλά και εκάστου Έλληνα Δικαστή, που έχουν την ευθύνη αυθεντικής ερμηνείας και εφαρμογής του νόμου, δύναται να εκληφθεί.

Η λειτουργία της Δικαιοσύνης αποτελεί δημοκρατικό πρόταγμα, πυλώνα της Δημοκρατίας, βασική έκφανση της κρατικής λειτουργίας αλλά και θεσμό προάσπισης των δικαιωμάτων του Ελληνικού λαού εν ονόματι του οποίου και μόνο απονέμεται. Τα Δικαστήρια λειτουργούν σε όλες τις ευρωπαϊκές έννομες τάξεις, όπως επίσης συμβαίνει και με το σύνολο των λοιπών κρατικών λειτουργιών.

Στο βαθμό που επιμένουν να καταγράφουν τις άνω απόψεις και πρακτικές δεν καταλείπουν κανένα περιθώριο διαλόγου».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου