MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Το παρασκήνιο πίσω από την ''περίεργη'' ανακοίνωση Στόλτενμπεργκ

Έντονη κινητικότητα στο διπλωματικό μέτωπο

Δεν άργησε να διαψευστεί η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με την έναρξη τεχνικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας.

«Μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειo», ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο επικεφαλής του Οργανισμού.

Διπλωματικές πηγές της Αθήνας υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μιας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου», αναφέραν. «Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του κ. Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (3/9) μια συζήτηση με τις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών και εξεφρασε την πρόθεση να εισηγηθεί τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Όμως η Αθήνα δεν ενημερώθηκε πότε και ειδικά δεν υπήρξε επικοινωνία του κ. Στόλντεμπεργκ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ή τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και φυσικά δεν υπήρξε ποτέ συναίνεση από ελληνικής πλευράς.

Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν πως επί της ουσίας ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε ένα έγγραφο προτάσεων για αποκλιμάκωση και ζητούσε από τις δυο πλευρές σχόλια επ’ αυτού εντός εβδομάδας. Όπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν οι διπλωματικές πηγές: «η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα αναγνωρίζει τις καλές προθέσεις του κ.Στόλτεμπεργκ, αλλά δεν πρόκειται να καθίσει σε τραπέζι συνομιλιών, αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση από τουρκικής πλευράς με την αποχώρηση των στρατιωτικών πλοίων από την ανατολική Μεσόγειο.

Η επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν

Άξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι ο Στόλτενμπεργκ προχωρούσε σε αυτή την τοποθέτηση ελάχιστα μόλις λεπτά αφότου γνωστοποιήθηκε και το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ένα τηλεφώνημα που αναμενόταν εδώ και αρκετές μέρες και που είναι άγνωστο εάν θα οδηγήσει σε νέες εξελίξεις.

Αυτό που έγινε γνωστό από τα τουρκικά ΜΜΕ είναι η… γκρίνια του Ερντογάν στη Μέρκελ, με τον σουλτάνο να παραπονιέται στην καγκελάριο ότι είναι μη αποδεκτή «η εγωιστική στάση της Ελλάδας και η άδικη στάση της υποστηρίζεται και από άλλες χώρες». Με την τελευταία αποστροφή ο Ερντογάν εννοούσε φυσικά τη Γαλλία που το τελευταίο διάστημα έχει υψώσει το ανάστημά της έναντι των τουρκικών προκλήσεων με το Παρίσι να στηρίζει διπλωματικά και στρατιωτικά την Ελλάδα. Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι χώρες που στηρίζονται από το Βερολίνο και που έκαναν βήματα για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ήδη από νωρίς την Πέμπτη ο Ερντογάν είχε φροντίσει να προλειάνει το έδαφος της συνομιλίας και με μια υπολογισμένη διαρροή, επιχείρησε να εμφανίσει εαυτόν ως τον τιμητή της διεθνούς νομιμότητας, και την Τουρκία ως δύναμη που επιδιώκει τη λύση των διενέξεων μέσω διαλόγου. Δηλαδή επιχείρησε για ακόμη μια φορά να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, λέγοντας: «Στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του. Μπορούμε να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι, εκτός από τη "νότια Κύπρο" (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία).

Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται. Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου