MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Ο Ταγίπ Ερντογάν βλέπει τις “κυρώσεις” της αναξιόπιστης Ε.Ε. και πέφτει κάτω από τα γέλια…

Η αίθουσα όπου συνεδριάζουν υπό κανονικές συνθήκες
οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Copyright: European Union
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:

Η επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, στην Ελλάδα και την Κύπρο ήταν χωρίς αμφιβολία μία καλή εξέλιξη, υπό την έννοια ότι επισκέφθηκε τα σύνορα της Ευρώπης και το αναγνώρισε με επίσημες δηλώσεις του.

Ο Έβρος και η Κύπρος δέχονται επίθεση, και σύμφωνα με την ανάλυση των λεγομένων του Υπάτου Εκπροσώπου, η επίθεση αυτή στρέφεται και εναντίον της Ευρώπης. Μακάρι να το εννοεί και να μην είναι μία ακόμα ευρωπαϊκή ανακοίνωση από εκείνες που γίνονται για να …γίνονται! Δικαιολογημένα, οι πολίτες στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν πείθονται εύκολα πια.

Οι δηλώσεις του κ. Μπορέλ χαρακτηρίστηκαν καλές, γι’ αυτό και τις κρατάμε, διότι ο στόχος πρέπει να είναι -και πρέπει να απαιτούμε -να ακολουθήσουν τα έργα. Όχι μόνο λόγια. Βεβαίως, η Άγκυρα έσπευσε να τον προσγειώσει στην …τουρκική πραγματικότητα. 
Απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι έχει γραμμένη την ενωμένη Ευρώπη στα παλιά της τρυπημένα παπούτσια. Για να δείξει σεβασμό η κατοχική δύναμη πρέπει να σεβαστεί πρώτη απ’ όλα η Ε.Ε. τις αρχές της. Και να αμυνθεί για τα κράτη-μέλη της που απειλούνται… Μέχρι της στιγμής ακούμε μόνο κουβέντες, που τις παίρνει ο αέρας! 
Ο κ. Μπορέλ εξέφρασε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τη δέσμευση της ενωμένης Ευρώπης στη συνέχιση της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, που απειλείται από την Τουρκία. Σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε στον κ. Αναστασιάδη ότι η Ε.Ε. την καταδικάζει.

Παρόμοιες κουβέντες είπε και στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ούτε ο κ. Αναστασιάδης, ούτε ο κ. Μητσοτάκης «μάσησαν». Του περιέγραψαν με ακρίβεια την άθλια κατάσταση που δημιουργεί η κατοχική δύναμη για τις δύο χώρες, που είναι την ίδια στιγμή και μέλη της Ε.Ε.

Τα λόγια είναι εύκολα, όπως μας έχει μάθει η Ιστορία. Το πρόβλημα είναι οι πράξεις, τα έργα, ιδιαίτερα όταν έρθει εκείνη η δύσκολη στιγμή, η οποία προκαλεί ένα αξιωματούχο ή ένα οργανισμό, τις ανακοινώσεις και τις υποσχέσεις τους. Και εννοώ τη στιγμή της απονενοημένης πράξης της Τουρκίας. 
Το βασικό ερώτημα είναι πάντα το ίδιο: Τι θα πράξει, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ε.Ε., εάν η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της στον Έβρο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο; Ποιος από τους ηγέτες των κρατών μελών και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών μπορεί να απαντήσει; Βασανιστικό το ερώτημα, αναμενόμενη και η απάντηση. 
Δυστυχώς και μακάρι να διαψευστώ με πράξεις, ο Ελληνισμός δεν μπορεί να αναμένει πραγματική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους του. Βεβαίως, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, μπορούν να τους προκαλέσουν μέσα στο γήπεδο τους, αλλά μέχρι τώρα αποφεύγουν.

Πρέπει επιτέλους, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος να δοκιμάσουν τα όπλα που τους προσφέρει η συμμετοχή τους στην Ε.Ε. Επίσης, πρέπει να αποκαλύψουν στους πολίτες ποιες χώρες-μέλη της Ε.Ε. είναι αυτές που αντιστέκονται στο αίτημα για να επιβληθούν πραγματικές κυρώσεις στην Τουρκία. Αν δεν τις επιβάλουν τώρα, πότε θα το κάνουν;

Αποδείχθηκε ότι ο εκβιασμός του Ταγίπ Ερντογάν στον Έβρο, με τη συμμετοχή «μεταναστών» σαν αυτούς που χρησιμοποιεί στη Συρία και στη Λιβύη, όταν αντιμετωπιστεί με το σωστό τρόπο, καταπίπτει. Η Τουρκία ηττήθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Γι’ αυτό είναι πιο επικίνδυνη και επιθετική. Είναι η κραυγή του «ηττημένου θηρίου»…Το οποίο θηρίο, όμως, θα επανέλθει και θα προσπαθήσει ξανά.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται να πιστεύουν ακόμα στην απαξιωμένη ενωμένη Ευρώπη. Ναι, η Ε.Ε. έχει πολλά όπλα εναντίον της Τουρκίας, και χωρίς τη χρήση βίας. Ας τα δοκιμάσει. Αλλά να επιβάλει πραγματικές κυρώσεις. Όχι να λαμβάνει μέτρα εναντίον δύο αξιωματούχων της εταιρείας πετρελαίων, τα οποία τα βλέπει ο Σουλτάνος και σκάει στα γέλια…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι αντιδράσεις της Γαλλίας εναντίον της Τουρκίας, και μάλιστα στον ανώτατο βαθμό, είναι κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορέσει να πείσει και την Καγκελάριο Μέρκελ για την ανάγκη να τραβήξουν από κοινού το χαλινάρι στον Ερντογάν. Αμφιβάλλω βεβαίως. Απέδειξε ότι σε ότι αφορά την Τουρκία είναι θύμα των τουρκικών εκβιασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου