Η Τουρκία επιμένει πως χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της δεν μπορεί να υλοποιηθεί κανένα σχέδιο - Τι απαντά η Αθήνα
(upd9) Αλλαγή πλεύσης (;) από την Τουρκία η οποία μετά τις απειλές, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της έκανε άνοιγμα στην Αθήνα κάνοντας λόγο για επιθυμία της Άγκυρας να συνεργαστεί με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Λίγες ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις για την υφαλοκρηπίδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία Αθήνας και Ρώμης για την ΑΟΖ, ενώ μίλησε για συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα «δικαιωματά» της στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu, δήλωσε ότι η Τουρκία θα εργαστεί από κοινού με την Ιταλία για την επίτευξη σταθερής ειρήνης και μιας πολιτικής διαδικασίας που θα αποδώσει αποτελέσματα στη Λιβύη.
Ο Cavusoglu σημείωσε πως οι δύο χώρες-σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μπορούν επίσης να συνεργαστούν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογο του, Luigi Di Maio, στην Άγκυρα, τόνισε πως η Τουρκία θέλει να εργαστεί μαζί με την Ιταλία για την ικανοποίηση ενεργειακών αναγκών της Λιβύης, όπως ο ηλεκτρισμός, ενώ σημείωσε πως «οι δύο χώρες θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν στην Ανατολική Μεσόγειο».
Εντύπωση ωστόσο προκαλεί και η διάθεση... συνεργασίας με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, που έδειξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, λίγες ώρες μετά τις προκλητικές του δηλώσεις για την υφαλοκρηπίδα.
«Είπα στον φίλο μου Luigi, για άλλη μια φορά, ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους, ειδικά με την Ελλάδα, σε αυτά τα ζητήματα, και είμαστε έτοιμοι γι' αυτό.
Είδαμε ότι η Ιταλία θέλει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα.
Το καλωσορίζουμε αυτό.
Επειδή η Ιταλία είναι ανέκαθεν μία ισορροπημένη, δίκαιη και αντικειμενική χώρα, που διαμεσολαβεί.
Ως εκ τούτου» υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου, «είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε τέτοιου είδους έργο από κοινού με την Ιταλία, τόσο εντός της ΕΕ όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο την προσεχή περίοδο.
Από την άλλη πλευρά, βρίσκουμε τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας για την ΑΟΖ σημαντική για την περιοχή μας».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά την έντονη αντίδραση της Τουρκίας που έχουν προκαλέσει οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.
Μάλιστα, λίγες ώρες αφού ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του στην Αίγυπτο, η Άγκυρα έβαλε για ακόμα μία φορά στο στόχαστρο της το Καστελόριζο επιμένοντας πως δεν μπορεί κάθε νησί να έχει υφαλοκρηπίδα, ενώ δεν διστάζει να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι... ονειρεύεται.
Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, αναφέρθηκε στο Αιγαίο, την ΑΟΖ, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη αλλά και τη Συρία και το Ιράκ.
«Η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα.
Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα.
Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα, δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα» είπε ο Cavusoglu.
Στο στόχαστρο της Τουρκίας, το Καστελόριζο
Όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης, o Cavusoglu παρουσίασε εκ νέου χάρτες με το βλέμμα στο... Καστελόριζο.
«Η Ελλάδα ισχυρίζεται πως το Καστελόριζο με έκταση 10 τ. χλμ., που βρίσκεται απέναντι από το Κας, μπορεί να διαθέτει θαλάσσια έκταση 40.000 τ. χλμ..
Προσπαθούν να αφήσουν σε εμάς μια περιοχή αυτή με τα κόκκινα.
Δημοσίευσαν έναν χάρτη της Σεβίλλης κτλ.
Εμείς λέγαμε πως αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, η Ελλάδα είχε αυτά τα όνειρα.
Το Καστελόριζο είναι σε απόσταση 2 χλμ. από εμάς και από την Ελλάδα απέχει 570 χλμ», είπε χαρακτηριστικά ο Cavusoglu.
Στη συνέχεια είπε, δείχνοντας τον ακόλουθο χάρτη, «εμείς καθορίσαμε και τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας. Δείτε όμως τη γραμμή αυτή, εμείς στα νησιά αυτά, δώσαμε χωρικά ύδατα έξι μιλίων. Αυτό είναι το σωστό. Εδώ τα νησιά μπορούν να έχουν χωρικά ύδατα αλλά όχι υφαλοκρηπίδα».
Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Σημαντική η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για την ΑΟΖ - Θέλουμε συναργασία
Συνεργασία με την Ιταλία στις δραστηριότητες της ανατολικής Μεσογείου επιθυμεί η Τουρκία, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών M. Cavusolgu, ο οποίος είπε ότι «η Ιταλία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη λύση δια του διαλόγου και της διπλωματίας», ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία πάντοτε στήριξε «τον διαμοιρασμό του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου από όλες τις χώρες γύρω από την ανατολική Μεσόγειο».
«Το έχω πει σε όλους και ιδιαίτερα στην Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε».
Πρόσθεσε ότι θέλουν από δω και πέρα να δουν την Ιταλία να συμμετέχει στις διμερείς ή τριμερείς προσπάθειες για επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.
Από την πλευρά του ο Ιταλός Υπουργός είπε ότι «χρειάζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για να διασφαλιστεί ξανά η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία».
Ανέφερε ότι «αυτή η περιοχή έχει ενεργειακές πηγές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των λαών της».
«Είμαστε υπέρ του διαλόγου, θέλουμε να βρεθεί ένα κοινό σημείο και να διασφαλιστεί όφελος σε όλες τις πλευρές», ανέφερε.
Συγκεκριμένα, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «εντός της ΕΕ τη μεγαλύτερη στήριξη την είχαμε από την Ιταλία.
Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί και από εδώ και πέρα.
Αυτά συζητήσαμε σε ένα ειλικρινές κλίμα και (αποφασίσαμε) να κάνουμε από κοινού βήμα για τις δυσκολίες που έχει η Τουρκία στις σχέσεις της με την ΕΕ».
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την Ιταλία για μια μόνιμη ειρήνη στη Λιβύη και για μια διαδικασία που θα φέρει αποτέλεσμα.
Έχουμε συναίσθηση του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ιταλία εδώ και τους ευχαριστούμε.
Έπαιξε ένα εξισορροπητικό ρόλο. Δεν στήριξε τον πραξικοπηματία Haftar όπως κάποιες χώρες της ΕΕ αλλά κατέβαλε ειλικρινή προσπάθεια για την κατάπαυση του πυρός και την πολιτική διαδικασία. Και από εδώ και πέρα στις διμερείς ή τριμερείς μας προσπάθειες θέλουμε να δούμε και την Ιταλία, δηλαδή σε αυτές τις προσπάθειες να τις συνεχίσουμε μαζί», ανέφερε.
Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «εμείς ως Τουρκία θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να είναι ένα πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης».
«Την ίδια διάθεση και σκέψη είδαμε να υπάρχει και στην Ιταλία.
Αλλά αυτή τη στιγμή δυστυχώς ως αποτέλεσμα της προσπάθειας για αποκλεισμό της Τουρκίας δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία.
Κι εμείς για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας αναγκαστήκαμε να κάνουμε βήματα. Και η προστασία των δικαιωμάτων των Τ/κ είναι δική μας ευθύνη ως εγγυήτρια δύναμη.
Το έχω πει σε όλους και κυρίως στην Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε», ανέφερε.
Συνεχίζοντας είπε ότι «και η Ιταλία είδαμε ότι θέλει να διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα (Αν. Μεσογείου).
Εμείς αυτό το αντικρίσαμε με ικανοποίηση επειδή η Ιταλία είναι μια χώρα που διαμεσολαβεί συμπεριφερόμενη πάντοτε ισορροπημένα, δίκαια και με αντικειμενικότητα».
«Επομένως στην περίοδο που ακολουθεί εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ιταλία τόσο εντός της ΕΕ όσο και για την ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «από την άλλη, βρίσκουμε σημαντική για την περιοχή μας τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για την ΑΟΖ.
Σημαίνει ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διπλωματίας.
Αντί του αποκλεισμού και της παραβίασης των δικών μας δικαιωμάτων μπορεί να υπάρξει κουλτούρα διαμοιρασμού.
Ασφαλώς θέλουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει κι εμάς με την ίδια αντίληψη και θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων και στο μέλλον γι αυτά τα θέματα».
Από την πλευρά του Luigi Di Maio είπε ότι «η Ιταλία βλέπει την Τουρκία ως ένα συνέταιρο εκ των ουκ άνευ και η οριστική μας απόφαση είναι να διατηρήσουμε τον διάλογό μας», προσθέτοντας: «εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία (στη Λιβύη)».
Ο Ιταλός ΥΠΕΞ είπε ότι «στο μεταναστευτικό εκτιμούμε τις προσπάθειες της Τουρκίας, έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες και ελπίζουμε να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο στο πλαίσιο της διακήρυξης του Μαρτίου του 2016».
«Χρειάζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για να διασφαλιστεί ξανά η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία.
Οι ενεργειακές πηγές μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στην ευημερία της περιοχής.
Αλλά μόνο αν υπάρχει μια θετική προσέγγιση, χάρη σε αυτό θα έχουμε συνέχεια και ισορροπία.
Θα είναι προς το συμφέρον όλων πιστεύουμε», ανέφερε.
Καταλήγοντας είπε ότι «ως Ιταλία και ως χώρα μέλος της ΕΕ, ως μια από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, στηρίζουμε τη διευκόλυνση κάθε διαδικασίας διαλόγου.
Χάρη σε αυτό θα επιτευχθεί μεγαλύτερη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ειδικά τονίζουμε την Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να μην έχουμε σύνορα με την Ιταλία θαλάσσιας δικαιοδοσίας, ωστόσο ως δύο σημαντικές χώρες της Μεσογείου μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί για την ευημερία και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου».
«Και η Ιταλία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη λύση δια του διαλόγου και της διπλωματίας.
Επιπλέον εμείς πάντοτε στηρίξαμε το διαμοιρασμό του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου από όλες τις χώρες γύρω από την ανατολική Μεσόγειο.
Η δική μας αντίδραση μέχρι σήμερα ήταν απέναντι στα μονομερή βήματα που έγιναν για αποκλεισμό της Τουρκίας.
Δηλαδή για να στηρίξουμε τα δικαιώματά μας απέναντι στα μονομερή βήματα που έγιναν για να αποκλείσουν την Τουρκία, κάναμε κι εμείς μονομερή βήματα.
Αλλιώς έχουμε πει σε όλους ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους όσοι είναι έτοιμοι για αυτό τον διαμοιρασμό...
Γι αυτό εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ιταλία στο θέμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο.
Έχουμε εταιρείες, έχουμε την κρατική εταιρεία πετρελαίου, η Ιταλία έχει την ΕΝΙ.
Μπορούμε να συνεργαστούμε με τα Υπουργεία Ενέργειάς μας», ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “στην ανατολική Μεσόγειο είναι ωφέλιμο να συνεργαστούμε και για τη σταθερότητα της Λιβύης.
Τον πιο μεγάλο αντίκτυπο της κατάσταση στη Λιβύη φαίνεται να τον έχουν η Μάλτα και η Ιταλία.
Ως οι πιο κοντινές χώρες στο βορρά».
Στο ίδιο ερώτημα, ο Ιταλός ΥΠΕΞ είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχει μια κατάσταση που δεν προχωρά και που θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη στιγμή».
«Αυτή η περιοχή έχει ενεργειακές πηγές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των λαών της.
Επομένως μπορεί να αυξηθεί η ποιότητας ζωής, αυτό ισχύει για όλη την περιοχή.
Στόχος είναι να εξορυχτούν αυτές οι πηγές και να τύχουν εκμετάλλευσης για να αυξηθεί η ευημερία.
Κι εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου, θέλουμε να βρεθεί ένα κοινό σημείο και να διασφαλιστεί όφελος σε όλες τις πλευρές», ανέφερε.
Ο Μητσοτάκης έθεσε θέμα τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο Κορυφής
Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
«Είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου» είπε χαρακτηριστικά κατά την παρέμβαση του.
Παράλληλα, ζήτησε το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες
Πέτσας: Το διεθνές δίκαιο δίνει στα νησιά δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Το διεθνές δίκαιο δίνει στα νησιά δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα τόνισε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, M. Cavusoglu.
Ο κ.Πέτσας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ερωτηθείς για το εάν ο κ.Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που είναι σε εξέλιξη θα ζητήσει μια πιο αποφασιστική αντίδραση από τους Ευρωπαίους στην τουρκική προκλητικότητα και όχι μόνο δηλώσεις, ο κ.Πέτσας απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά τους συνιστώντας υπομονή, και τονίζοντας πως «εξαρτάται από την Τουρκία να αντιμετωπίζεται ως εταίρος και όχι ως κάποιος που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας.
Είναι στο χέρι της άλλης πλευράς» επανέλαβε ο κ. Πέτσας, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ στον απόηχο του ταξιδιού του κ. Δένδια στο Κάιρο.
«Καμία δήλωση πριν να είμαστε έτοιμοι για συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες» είπε ο κ.Πέτσας.
Το μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία
Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.
«Όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι» τόνισε κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους.
Ερωτηθείς πως θα αντιδράσει σε η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο ίδιος τόνισε «Αν συμβούν τέτοια πράγματα, η Ελλάδα θα εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπάρχει δέσμη μέτρων κλιμακούμενη» και πρόσθεσε: «Αν θα φτάσουμε σε καθαρά στρατιωτική δράση είναι κι αυτή μια πιθανότητα, δεν την έχει αποκλείσει κανένας.
Δεν υπάρχει σημειακή κρίση, θα εξαπλωθεί αμέσως, δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού».
Sabah: Πιθανή ανάπτυξη τουρκικών F 16 και επιθετικών ελικοπτέρων στη Λιβύη
Η Τουρκία ενδέχεται να αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και επιθετικά ελικόπτερα στη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος αρθρογράφος Okan Müderrisoğlu στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.
"Κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν τουρκικά F16 και επιθετικά ελικόπτερα θεαθούν σε στρατιωτικές βάσεις σε αυτήν τη χώρα", σημείωσε ο Müderrisoğlu στη στήλη του.
Δεν εξήγησε γιατί μπορεί να συμβεί αυτό.
Η Τουρκία έχει παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη για να βοηθήσει τον Al Sarajj να αποκρούσει μια επίθεση στην πρωτεύουσα από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του K. Haftar, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένο Αραβικό Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Γαλλία, μεταξύ άλλων.
Η Τουρκία αύξησε τη δική της στρατιωτική υποστήριξη στη GNA τον Δεκέμβριο του 2019, στέλνοντας drone και άλλο στρατιωτικό υλικό στη Λιβύη, μαζί με χιλιάδες Σύρους μισθοφόρους, αντικαθεστωτικούς και τζιχαντιστές, πολλοί από τους οποίους πολεμούσαν σε ισλαμιστικές ομάδες.
Οι επαφές Δένδια στην Αίγυπτο
Τη στιγμή, όμως, που η Άγκυρα συνεχίζει τη στρατηγική της έντασης και των προκλήσεων, η ελληνική κυβέρνηση ξεδιπλώνει τις δικές της κινήσεις και αναπτύσσει έντονη διπλωματική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για τον καθορισμό ΑΟΖ στο Ιόνιο, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας επισκέφθηκε την Αίγυπτο με κύριο αντικείμενο τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου και τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.
Ο κ.Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις συναντήσεις που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο el-Sisi και τον ομόλογό του Sameh Shoukry, αναφέροντας ότι «ξαναπιάσαμε το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».
Από την πλευρά της η Αίγυπτος εξέφρασε την επιθυμία να ενισχυθεί η συνεργασία της με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς ενώ σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί αναφερόμενοι στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασαν την ανάγκη όλες τις πλευρές να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τις αρχές και όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από προκλητικές παράνομες ενέργειες που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ένταση στην περιοχή.
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, το αιγυπτιακό ΥΠΕΚ τονίζει ότι οι δύο υπουργοί «συζήτησαν πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών», ότι «πραγματοποιήθηκε ο 12ος γύρος τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρω και ότι συνεχίζονται οι εργασίες των δύο πλευρών για την επίτευξη συμφωνίας για το θέμα προς το συμφέρον και των δύο χωρών».
Πηγή : www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου