MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

D Day για την Ευρώπη: Στο Eurogroup η προσπάθεια των δυο κόσμων της Ευρώπης να συνεννοηθούν

Εικόνα στον τοίχο του εστιατορίου Steirereck and Meierei
στο Stadtpark park της Βιέννης EPA/CHRISTIAN BRUNA
Σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη κορυφώνεται η μάχη των δυο κόσμων της Ευρώπης για το ευρωομόλογο. 

Η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της αντιστέκονται στην ικανοποίηση του αιτήματος που διατυπώθηκε αρχικά από 9 κράτη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα κάτι που οδήγησε σε ναυάγιο τη σύνοδο κορυφής. Από τότε διεξάγονται συνεχείς καθημερινές διαπραγματεύσεις που θα φανεί σήμερα στο EuroWorking Group και αύριο στο Eurogroup αν έχουν αποδώσει. 

Ήδη, ακόμη και στη Γερμανία διατυπώνονται απόψεις αντίθετες με την κυρίαρχη ιδεολογία που επικρατεί στην κυβέρνηση Μέρκελ. Εκτός από το SPD που ήδη εδώ και ημέρες υποστηρίζει το «αίτημα του Νότου» υπέρ της έκδοσης τάχθηκαν με δηλώσεις τους στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAS) υψηλόβαθμα στελέχη από το κόμμα της Άγγελα Μέρκελ. 

Τα στελέχη αυτά είναι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Ράινερ Βίλαντ, ο ´Ελμαρ Μπροκ, άλλοτε συνεργάτης του Χέλμουτ Κολ σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς και ο Φρέντεριχ Κιζεβέτερ, συντονιστής της Κ.Ο. του κόμματος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. 

Μάλιστα ο Κιζεβέτερ υπενθυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι καταφεύγουν στη λύση αυτή. 

Το 1974 η τότε ΕΟΚ είχε εκδώσει ομόλογο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίσταση, για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πετρελαϊκής κρίσης. Σε ανάλυσή της η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα «είναι διχασμένο» στο ζήτημα του ομολόγου. 

«Δεν φαντάζεστε τι γίνεται στον Νότο» 

Ο ´Ελμαρ Μπροκ, από τους πλέον έμπειρους Γερμανούς πολιτικούς σε ευρωπαϊκά ζητήματα, δηλώνει ότι, με δεδομένο τον υψηλό αριθμό θυμάτων στον ευρωπαϊκό Νότο, οι Γερμανοί δεν μπορούν ούτε νε φανταστούν τι συμβαίνει «στις ψυχές των Ιταλών, των Ισπανών, των Γάλλων». 

Κατά την άποψή του, το ομόλογο για τον κορωναϊό είναι αναπόφευκτο και αν η Γερμανία αρνηθεί να συνεργαστεί για την έκδοσή του, οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι οι λαϊκιστές. «Η Λεπέν με τον Σαλβίνι θα πετάνε από τη χαρά τους», προειδοποιεί ο ´Ελμαρ Μπροκ. 

Στη μάχη και δυο επίτροποι 

Τη δική τους πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου, χρηματοδοτούμενου από φόρους, το οποίο θα εκδίδει μακροπρόθεσμα ομόλογα, ζητούν οι Ευρωπαίοι επίτροποι, αρμόδιοι για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν και για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωναϊού στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Με άρθρο τους, που θα δημοσιευθεί στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι επίτροποι της Γαλλίας και της Ιταλίας τονίζουν ότι για την Ευρώπη «δεν υπάρχει πλέον άλλος δρόμος από αυτόν της ενότητας και της αλληλεγγύης» και ζητούν μία «άνευ προηγουμένου κινητοποίηση των κρατών-μελών και της ΕΕ σε ό,τι αφορά την πολιτική διακυβέρνηση, την αποφασιστικότητα και τους πόρους». 

«Πρέπει να κάνουμε και ένα βήμα πιο πέρα, προκειμένου να σταματήσουμε την κρίση, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και κατόπιν, γρήγορα, να ανοικοδομήσουμε τη βιομηχανική βάση και την εσωτερική αγορά για κάθε χώρα», αναφέρουν και κάνουν λόγο για τρεις αρχές που πρέπει να τηρηθούν: Να μην αποκλειστεί καμία χώρα, να μην εξελιχθεί καμία οικονομία σε απομονωμένο θύμα της πανδημίας και όλα τα κράτη-μέλη να έχουν υπό ανάλογους όρους δίκαιη πρόσβαση στο χρέος που απαιτείται για τη χρηματοδότηση των σχεδίων τους, υποστηρίζουν οι επίτροποι. 

Λόγω του μεγάλου ποσού που απαιτείται, ο κ. Μπρετόν και ο κ. Τζεντιλόνι προτείνουν να δημιουργηθεί επιπλέον ένας πυλώνας, εκτός από την ΕΚΤ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου, το οποίο θα έχει ως αποκλειστική αποστολή την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων. 

Τα παζάρια και οι προσπάθειες συμβιβασμού 

Πάντως στο Eurogroup που συνεδριάζει την Τρίτη εξ αποστάσεως, θα φανεί τελικά αν μπορούν να συγκλίνουν τα θέλω και τα πρέπει των ηγεσιών της ΕΕ. 

Μετά το γερμανικό «μπλόκο» στο κορωνα-ομόλογο αλλά και το ιταλο-ισπανικό βέτο στα κορωνα-μνημόνια, η συμβιβαστική λύση αναζητείται σε μια σε ένα συνδυασμό μέτρων που μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει αθροιστικά τα 700 δισ. ευρώ: 
• Αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ/ESM) και δάνεια με Μνημόνιο αλλά χωρίς Τρόικα. Η λύση αυτή στηρίζεται στο ότι ο ΕΜΣ διαθέτει «κουμπαρά» 410 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί και να δανειστεί και πολλά ακόμη εκδίδοντας ομόλογα που έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση «ΑΑΑ» -σαν να ήταν ευρωομόλογα. Στην περίπτωση της Ελλάδα, με τα σημερινά δεδομένα, η χρηματοδότηση αυτή θα φτάνει στα 9-15 δισ. ευρώ, αναλόγως των αποφάσεων για το ύψος των νέων δανείων.

Νέο πανευρωπαϊκό Ταμείο αντί για ευρωομόλογο, ειδικά για τον κορωναϊό, που θα είχε πρόσκαιρη διάρκεια ζωής 5-10 χρόνων και θα διαλυόταν μετά την κρίση. Το «ειδικού σκοπού» Ταμείο θα μπορεί και αυτό να δανείζεται με ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής βαθμίδας, για να μειώσει το δανειακό κόστος για τους πιο αδύναμους.

Αναπτυξιακά δάνεια και κεφάλαια έως και 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που θα αποτελούσαν ένα νέου τύπου «σχέδιο Μάρσαλ» για την παλινόρθωση της ευρωπαϊκής Οικονομίας.
Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνεται και η πρόταση της Κομισιόν προς τους 27 για την δημιουργία του νέου συστήματος «SURE», ενός μέσου αλληλεγγύης ύψους 100 δισ. ευρώ που θα κρατά τους εργαζόμενους στις δουλειές τους ή θα συντηρεί τα εισοδήματά τους όταν οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου