MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Ο πόλεμος του πετρελαίου

Εάν τελικά εξαπλωθεί ο κορώνα-ιός όπως προβλέπεται, το 2020 θα είναι το χειρότερο έτος για τη ζήτηση πετρελαίου μετά το 2008 – οπότε, εάν δεν μειωθεί η παραγωγή του από τις χώρες του ΟΠΕΚ που υποστηρίζουν μία περικοπή της τάξης των 1,5 εκ. βαρελιών ημερησίως και τη Ρωσία, θα δούμε ξανά τιμές κάτω των 30 $. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό τόσο για τις Η.Π.Α., όσο και για τη Σαουδική Αραβία – ενώ επώδυνο μεν για τη Ρωσία, αλλά θα μπορούσε να το αντέξει. Ως εκ τούτου οι Η.Π.Α. θα αναγκαζόταν να προστατευτούν και να προστατεύσουν τη Σαουδική Αραβία με άλλους τρόπους – με τη χρήση των όπλων που διαθέτουν. Εν προκειμένω ελπίζουμε να μην τις υποτιμήσει η Ρωσία – προκαλώντας το αδιανόητο. 

Επικαιρότητα

Χωρίς να το έχουν συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι, η Ρωσία έχει κηρύξει έναν πετρελαϊκό πόλεμο εναντίον των Η.Π.Α. και της Σαουδικής Αραβίας, χρησιμοποιώντας τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο κορώνα-ιός πρώτα στην Κίνα και μετά στον υπόλοιπο πλανήτη – τιμωρώντας ουσιαστικά τους Αμερικανούς για τις κυρώσεις που επέβαλλαν, με στόχο να σταματήσει η κατασκευή του αγωγιού Nord Stream II.

Έχοντας ήδη αναφερθεί στη μάχη της Σαουδικής Αραβίας που διεξάγεται στο παρασκήνιο (ανάλυση), την οποία εάν τυχόν χάσουν οι Η.Π.Α. θα υποστούν τεράστιες οικονομικές ζημίες με πρώτο θύμα το δολάριο, οφείλουμε να σημειώσουμε πως η πρώτη προληπτική αμυντική ενέργεια της Ρωσίας ήταν να μειώσει την εξάρτηση της από τις τιμές του πετρελαίου – με αποτέλεσμα να είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί. 


Ειδικότερα, ενώ για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της Ρωσίας το 2011 απαιτούταν μία τιμή πετρελαίου γύρω στα 100 $ το βαρέλι (λευκή γραμμή, break even oil price), σήμερα η τιμή αυτή είναι στα 40 $ – όσο περίπου οι τρέχουσες τιμές, μετά την κατακόρυφη πτώση τους. Με την τιμή αυτή όμως δεν μπορούν να επιβιώσουν ούτε η βιομηχανία σχιστόλιθου των Η.Π.Α., ούτε η Σαουδική Αραβία, η οικονομία της οποίας ευρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση (άρθρο) – πόσο μάλλον όταν οι εξαγωγές της στην Κίνα, στο μεγαλύτερο πελάτη της, έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 20% λόγω του κορώνα-ιού, οδηγώντας στην πρώτη πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Περαιτέρω, ένα υγρό και θλιβερό πρωινό της Παρασκευής, ο υπουργός ενέργειας της Ρωσίας έφτασε στην έδρα του ΟΠΕΚ στο κέντρο της Βιέννης, γνωρίζοντας πως ο πρόεδρος Putin είχε αποφασίσει να αναστατώσει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Αμέσως μετά ανακοίνωσε στο Σαουδάραβα A. bin Salman πως η Ρωσία δεν ήταν πρόθυμη να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου, για να στηρίξει την τιμή του – προφανώς επειδή ο Ρώσος πρόεδρος ήξερε πως η ζημία που προκαλεί ο κορών-ιός ήταν αφενός μεν δηλητήριο για τη βιομηχανία σχιστόλιθου των Η.Π.Α. που είχε προσθέσει πολλά εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, αφετέρου για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας. 

Έτσι, μετά από μία πεντάωρη ευγενική αλλά άκαρπη διαπραγμάτευση, στην οποία η Ρωσία περιέγραψε επακριβώς τη στρατηγική της στους συγκλονισμένους υπουργούς που συμμετείχαν, οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν – με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν σε χρόνο μηδέν οι τιμές του πετρελαίου πάνω 10%, παρά την προηγούμενη πτώση τους από τις αρχές του έτους. Επρόκειτο ουσιαστικά για την επίσημη κήρυξη ενός παγκόσμιου πετρελαϊκού πολέμου εκ μέρους της Ρωσίας – η οποία, μετά από τρία χρόνια πιστής παραμονής στον ΟΠΕΚ+, τον εγκατέλειψε. Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ πως η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό τη βιομηχανία σχιστόλιθου των Η.Π.Α. – όπου όμως, μετά τη χρησιμοποίηση της εξ αυτής παραγόμενης ενέργειας από τον αμερικανό πρόεδρο ως πολιτικό και οικονομικό εργαλείο, εξοργίσθηκε η Ρωσία.

Εκτός αυτού οι Η.Π.Α. είχαν τοποθετήσει στο στόχαστρο τους επίσης τις δραστηριότητες της ρωσικής εταιρείας πετρελαιοειδών ROSNEFT – οπότε η Ρωσία δεν είχε άλλη λύση από το να θυσιάσει τον ΟΠΕΚ+ για να τιμωρήσει τις Η.Π.Α. Μεγάλο θύμα όμως αυτής της ευέλικτης «γεωμετρίας των συμφερόντων» θα είναι η Σαουδική Αραβία – γα την οποία η πτώση της τιμής του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των εξαγωγών της, ίσως αποδειχθεί θανατηφόρα.

Ολοκληρώνοντας, εάν τελικά εξαπλωθεί ο ιός όπως προβλέπεται, το 2020 θα είναι το χειρότερο έτος για τη ζήτηση πετρελαίου μετά το 2008 – οπότε, εάν δεν μειωθεί η παραγωγή του από τις χώρες του ΟΠΕΚ που υποστηρίζουν μία περικοπή της τάξης των 1,5 εκ. βαρελιών ημερησίως και τη Ρωσία, θα δούμε ξανά τιμές κάτω των 30 $. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό όπως αναφέραμε τόσο για τις Η.Π.Α., όσο και για τη Σαουδική Αραβία – ενώ επώδυνο μεν για τη Ρωσία, αλλά θα μπορούσε να το αντέξει. Ως εκ τούτου οι Η.Π.Α. θα αναγκαζόταν να προστατευτούν και να προστατεύσουν τη Σαουδική Αραβία με άλλους τρόπους – με τη χρήση των όπλων που διαθέτουν. Εν προκειμένω ελπίζουμε να μην τις υποτιμήσει η Ρωσία – προκαλώντας το αδιανόητο.

Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου