Ο κίνδυνος πλέον η παγκόσμια οικονομία να περάσει σε ύφεση είναι μεγάλη με τις πιθανότητες να αγγίζουν το 80%
Η παγκόσμια οικονομία φλέγεται, με αφορμή τον κορωνοιό και με αιτίες την αδράνεια των κυβερνήσεων στις μεταρρυθμίσεις και την υποκατάσταση των πάντων από τις τοξικές παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια… η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει... δεν είναι προετοιμασμένη για την πανδημία.
Ο κίνδυνος πλέον η παγκόσμια οικονομία να περάσει σε ύφεση είναι μεγάλη με τις πιθανότητες να αγγίζουν το 80%.
Μια αλυσιδωτή αλληλουχία δραματικών παρενεργειών που θα προκληθεί από το καθοδικό σπιράλ στο οποίο εγκλωβίστηκε η διεθνής οικονομία θα προκαλέσει χάος στις αγορές.
Ποια είναι τα νέα δεδομένα;
1) Ο κορωνοιός έχει προκαλέσει τον θάνατο κοντά σε 4.000 άτομα ενώ τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία.
Οι τακτικές καραντίνας τύπου Ιταλίας όπου το σοκ είναι δραματικό και μεγάλο θα οδηγήσει σε κατάρρευση την ιταλική οικονομία.
Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στις ΗΠΑ που αναμένεται μεγάλη επιδείνωση.
2) Πλέον όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι η ύφεση διεθνώς είναι εδώ και ότι ο καθοδικός κύκλος έχει ξεκινήσει.
3) Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί πολύ περισσότερο από ότι έχει εκτιμηθεί.
Η Κίνα θα εμφανίσει αύξηση ΑΕΠ για το 2020 στο 3% και στο β΄ τρίμηνο ύφεση -5%.
Παγκοσμίως το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις 1% και με ερωτηματικά.
4) Ο δείκτης Goldman Sachs Coronavirus Consumer Activity Tracker δείχνει ήδη μεγάλη επιβράδυνση στην κατανάλωση στις ΗΠΑ, θέατρα, κινηματογράφοι, αθλητικές διοργανώσεις και πολλά άλλα έχουν πληγεί.
5) Το κραχ που έχει συντελεστεί στα χρηματιστήρια είναι μόνο η απαρχή.
Στην Wall Street οι βασικοί δείκτες έχουν χάσει -12% με -14% ωστόσο οι εκτιμήσεις θέλουν τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να υποχωρεί στις 2400 με 2450 μονάδες ή πτώση 28% από τα υψηλά των 3380 μονάδων.
6) Πλέον ο κίνδυνος να υπάρξει κραχ στην ρευστότητα των τραπεζών είναι μεγάλος και οι κεντρικές τράπεζες π.χ. FED με την στρατηγική των repos αυτό προσπαθεί να αποτρέψει.
7) Ο κίνδυνος οι οίκοι πιστοληπτικής ικανότητας να αποφασίσουν να υποβαθμίσουν πολλές χώρες είναι όχι απλά μεγάλος αλλά βασικό σενάριο.
Ο πλανήτης φλέγεται…μπορούν οι κεντρικές τράπεζες να ρίξουν χρήματα από το Canadair;
Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί δύο ειδών παρεμβάσεις
Α)Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών μειώνοντας τα επιτόκια επιθετικά όπως η FED κατά 0,50% και αφήνοντας υπόνοιες ότι εξετάζουν ακόμη και αγορές μετοχών.
Όμως όπως προειδοποίησε η FED Βοστόνης εάν η FED αγοράζει μετοχές στην περίπτωση των ζημιών θα πρέπει το αμερικανικό δημόσιο να καλύψει τις ζημίες.
Οι αγορές μετοχών τύπου Ιαπωνίας θα είναι η καταστροφή των κεντρικών τραπεζών.
Β)Οι κυβερνήσεις εξετάζουν ισχυρά δημοσιονομικά κίνητρα.
Όμως αυτά τα μέτρα επαρκούν;
Η απάντηση είναι πως όχι ειδικά οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Η μείωση των επιτοκίων από την FED θα συνεχιστεί στις 18 Μαρτίου ή και νωρίτερα - εκτάκτως - θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκια 0,50% στο 0,50% με 0,75% από 1% με 1,25%.
Ήδη το 10ετές αμερικανικό ομόλογο σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών 0,47% και κινείται σε εύρος 0,47% με 0,53% όταν πριν εβδομάδες ήταν 1,80%.
Η ΕΚΤ στις 12 Μαρτίου θα μειώσει εκ νέου λανθασμένα το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων -0,10% από -0,50% σε -0,60%.
Επίσης μπορεί για πρώτη φορά η επικεφαλής της ΕΚΤ η Lagarde να προϊδεάσει για σχέδια αγοράς μετοχών από την ΕΚΤ.
Όμως όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα έχουν προσωρινό αντίκτυπο στις αγορές.
Μόνη μη συμβατή λύση «χρήμα από το Canadair»
Τι σημαίνει χρήμα από το Canadair;
Το Canadair πρωτίστως συμβολίζει το πυροσβεστικό αεροπλάνο και με νομισματικούς όρους αποτελεί μια παραλλαγή της ρήψης χρημάτων από το ελικόπτερο.
Χρήμα από το Canadair σημαίνει ότι η ΕΚΤ π.χ. θα χρησιμοποιεί τα νομισματικά εργαλεία για απευθείας χρηματοδότηση των κυβερνήσεων, νομισματική χρηματοδότηση.
Προφανώς αυτό συγκρούεται ξεκάθαρα με το καταστατικό της ΕΚΤ, άρθρα 1,2 και 3 η ΕΚΤ απαγορεύεται να δανείζει τις κυβερνήσεις.
Για να γίνει αυτό οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να δράσουν και να συμφωνήσουν να αλλάξει το καταστατικό της ΕΚΤ ώστε η κεντρική τράπεζα να μπορεί να χρηματοδοτεί τις κυβερνήσεις απευθείας π.χ. αγοράζοντας ομόλογα από τις πρωτογενείς αγορές ή με άλλους τρόπους.
Ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε η ρευστότητα να περάσει γρήγορα στην οικονομία και κάπως να αντισταθμιστούν οι μεγάλες παρενέργειες στις οικονομίες και να μετριαστεί η ύφεση που έφθασε ήδη…
Όμως οι κεντρικές τράπεζες αποδεικνύονται σε γενικές γραμμές ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν την νέα κρίση εξάντλησαν τα πολεμοφόδια τους για ωραιοποίηση μετοχών και ομολόγων και τώρα οι αγορές κατανοούν ότι και οι κεντρικές τράπεζες είναι ανίκανες ή αδύναμες να δράσουν αποφασιστικά.
Πολλές φορές το bankingnews έχει αναφερθεί στα τραγικά και τοξικά λάθη των κεντρικών τραπεζών.
Πηγή : www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου