MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Η κόλαση του Δάντη στην Ισπανία

Οι δολοφόνοι των δύστυχων Ισπανών δεν είναι και εδώ άλλοι από τους Ντράγκι, Merkel και Σόιμπλε – αφού μετά την κρίση του 2008 και ειδικά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους του 2010 που πυροδότησαν μέσω της Ελλάδας επέβαλλαν ένα άτυπο μνημόνιο, μία πολιτική λιτότητας, παρά το ότι το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν τότε στο 39,5% του ΑΕΠ, φτάνοντας σήμερα στο 95,5%. Έτσι μειώθηκαν οι νοσοκομειακές κλίνες κατά 10%, περιορίσθηκε σε μεγάλο βαθμό ο νοσοκομειακός εξοπλισμός και ιδιωτικοποιήθηκαν μαζικά τα νοσοκομεία ιδιαίτερα στη Μαδρίτη – στην οποία πλέον απασχολούνται 1.000 άτομα λιγότερα στο σύστημα υγείας, από ότι το 2010. Ως εκ τούτου η Μαδρίτη και η γύρω περιοχή της πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε μία ισπανική Λομβαρδία – αφού ο ιός εξελίσσεται ταχύτερα και θα μπορούσε πολύ γρήγορα να υπερβεί τα κρούσματα που σημειώθηκαν στην Ιταλία ή στην Κίνα. Ακριβώς όπως στην Ιταλία δε, η χώρα προετοιμάζεται σχετικά με τις προτεραιότητες που θα δοθούν, όσον αφορά τις διασώσεις – των νεώτερων ηλικιών δηλαδή σχετικά με τους ηλικιωμένους, με παράδειγμα την Ιταλία και το γνωστό «corona triage». Ευτυχώς η κατάσταση στην Ελλάδα είναι συγκριτικά πολύ καλύτερη, αν και δεν έχει ακόμη εμφανιστεί ο ιός στα γηροκομεία, στις φυλακές και στις μεταναστευτικές δομές που αποτελούν πυρηνικές υγειονομικές βόμβες – ενώ το σύστημα Υγείας μας είναι σε άθλια κατάσταση, υπενθυμίζοντας ξανά τους υπουργούς Υγείας που παριέκοπταν τις δαπάνες, αγωνιώντας μήπως τους πάρει τη δόξα η Τρόικα για τις μαζικές απολύσεις!

Άποψη
 
Η κατάσταση στην Ισπανία, ιδιαίτερα στη μεγάλη εστία μολύνσεων του κορώνα ιού, στη Μαδρίτη, γίνεται όλο και πιο σκοτεινή – θυμίζοντας σκηνές από την κόλαση του Δάντη στη Θεία Κωμωδία του. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα αφέθηκαν να πεθάνουν αβοήθητοι 19 ηλικιωμένοι σε ένα γηροκομείο, στο οποίο 70 επί πλέον βρέθηκαν μολυσμένοι – κάτι που δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση αφού, σύμφωνα με αναφορές, κατά τη διάρκεια απολύμανσης σε πολλά άλλα γηροκομεία βρέθηκαν από το στρατό αρκετοί πεθαμένοι, σε δωμάτια μαζί με ζωντανούς (πηγή). 

Είχαν εγκαταλειφτεί από το νοσηλευτικό προσωπικό, όπως επιβεβαίωσε η υπουργός άμυνας (πηγή) – έχοντας υποχρεωθεί να επιβιώσουν κάτω από ακραίες προϋποθέσεις και με κακές συνθήκες υγείας, σε δωμάτια μαζί με πεθαμένους. Κατατέθηκε ήδη μήνυση εναντίον του νοσηλευτικού προσωπικού στην Εισαγγελία – ενώ η υπουργός δήλωσε πως θα τιμωρηθούν πολύ αυστηρά όσοι δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. 

Εν τούτοις, αυτή είναι η μία μόνο πλευρά της φρίκης που βιώνει σήμερα η Μαδρίτη – κάτι που πιθανότατα θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, αφού η κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να το εμποδίσει. Πόσο μάλλον όταν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή της πρωτεύουσας, όπου κάθε πέντε λεπτά πεθαίνει ένα άτομο από τον Covid-19, έχει ήδη καταρρεύσει, σύμφωνα με τους εργαζομένους (πηγή). Δημιουργείται βέβαια ένα νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης στο εκθεσιακό κέντρο IFEMA, στο οποίο θα τοποθετηθούν 5.000 κρεβάτια – αλλά οι Πολίτες αναρωτιούνται γιατί τα μερικώς ιδιωτικοποιημένα νοσοκομεία της πόλης που είναι πιο κατάλληλα δεν χρησιμοποιούνται καθόλου, παρά την ανάληψη του ελέγχου τους από το κράτος (επίταξη). 

Από την άλλη πλευρά υπάρχει γενικότερα έλλειψη προσωπικού, η οποία γίνεται ένα όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα – αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας έχουν μολυνθεί, λόγω ανεπαρκούς ή καθόλου προστατευτικής ενδυμασίας. Υπάρχουν βέβαια παραλαβές προστατευτικών στολών, αλλά μερικές από αυτές είναι λεπτότερες από τις σακούλες απορριμμάτων (πηγή) – ενώ το 14% αυτών που βρέθηκαν μολυσμένοι από τη Δευτέρα, ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. 

Οι δολοφόνοι των δύστυχων Ισπανών δεν είναι και εδώ άλλοι από τους Ντράγκι, Merkel και Σόιμπλε (ανάλυση) – αφού μετά την κρίση του 2008 και ειδικά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους του 2010 που πυροδότησαν μέσω της Ελλάδας επέβαλλαν ένα άτυπο μνημόνιο, μία πολιτική λιτότητας, παρά το ότι το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν τότε στο 39,5% του ΑΕΠ, φτάνοντας σήμερα στο 95,5% (γράφημα). Έτσι μειώθηκαν οι νοσοκομειακές κλίνες κατά 10%, περιορίσθηκε σε μεγάλο βαθμό ο νοσοκομειακός εξοπλισμός και ιδιωτικοποιήθηκαν μαζικά τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στη Μαδρίτη – στην οποία πλέον απασχολούνται 1.000 άτομα λιγότερα στο σύστημα υγείας, από ότι το 2010 (πηγή). 


Ως εκ τούτου η Μαδρίτη και η γύρω περιοχή της, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε μία ισπανική Λομβαρδία – αφού ο ιός εξελίσσεται ταχύτερα και θα μπορούσε πολύ γρήγορα να υπερβεί τα κρούσματα που σημειώθηκαν στην Ιταλία (ανάλυση) ή στην Κίνα (πηγή). Ακριβώς όπως στην Ιταλία δε, η χώρα προετοιμάζεται σχετικά με τις προτεραιότητες που θα δοθούν, όσον αφορά τις διασώσεις – των νεώτερων ηλικιών δηλαδή σχετικά με τους ηλικιωμένους, με παράδειγμα την Ιταλία και το γνωστό «corona triage». 

Περαιτέρω, μόνο στη Μαδρίτη έχουν ήδη καταχωρηθεί 1.535 θάνατοι σε σύνολο 2.696 ολόκληρης της Ισπανίας – στην οποία έχουν μολυνθεί συνολικά 40.000 (πηγή), εκ των οποίων τα 12.352 στην πρωτεύουσα. Με δεδομένο όμως το ότι, για κάθε έναν καταχωρημένο με μόλυνση άτομο υπάρχουν άλλοι δέκα μη καταχωρημένοι, οι πραγματικοί αριθμοί είναι εντελώς διαφορετικοί – ενώ κατά τους ειδικούς ο αριθμός των θανάτων θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με το 200, για να είναι πιο ολοκληρωμένη η εικόνα. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε θα μολυνθούν περίπου 300.000 στη Μαδρίτη και σχεδόν 540.000 σε ολόκληρη την Ισπανία – η κόλαση του Δάντη! 

Όσον αφορά το ποσοστό θνησιμότητας, σε μία χώρα που δεν διεξάγονται καθόλου προληπτικοί έλεγχοι λόγω λιτότητας, είναι τεράστιο – αφού στη Μαδρίτη πλησιάζει το 12%. Με κριτήριο βέβαια το ποσοστό θνησιμότητας σε άλλες περιοχές (8,8% για τον ίδιο ιό στην Καστίλλη, 5,3% στη Βαλένθια, 4,9% στη Χώρα των Βάσκων, 3,6% στην Καταλονία, 3,5% στην Ανδαλουσία και 0,8% στη Μούρθια), συμπεραίνεται πως οι στατιστικές είναι άχρηστες – πόσο μάλλον όταν στη Γερμανία, με τις ίδιες επιβεβαιωμένες λοιμώξεις (30.174) μόλις 132 άτομα έχασαν τη ζωή τους. 

Βέβαια η Γερμανία, έχοντας απομυζήσει τα τελευταία δέκα χρόνια τεράστια ποσά από τους εταίρους της, διαθέτει ένα πολύ καλύτερο σύστημα Υγείας (πηγή) – οπότε δεν μπορεί να εξάγει κανείς συμπεράσματα. Μόνο στην περιοχή της Μαδρίτης πάντως τις τελευταίες 24 ώρες πέθαναν διπλάσιοι άνθρωποι, από όσους στη Γερμανία συνολικά – με την κατάσταση να επιδεινώνεται καθημερινά. 

Στην Ισπανία, 324 θύματα κορώνα ιού ανακοινώθηκαν το Σάββατο, 462 τη Δευτέρα και 514 την Τρίτη – εκ των οποίων τα 272 μόνο στη Μαδρίτη. Στην Ιταλία, στην οποία υπάρχουν σήμερα διπλάσιοι θάνατοι, από ότι στην Κίνα, το προηγούμενο υψηλό των 793 θανάτων επιτεύχθηκε σε μία ημέρα – ενώ ο αριθμός μειώθηκε μεν ελαφρά την Κυριακή και τη Δευτέρα (602), αλλά αυξήθηκε ξανά σημαντικά στους 743 θανάτους την Τρίτη. Σύντομα πάντως η Ισπανία θα ξεπεράσει την Ιταλία, εάν συνεχιστεί η ίδια εξέλιξη – ενώ εκτός από τα γηροκομεία υπάρχει κίνδυνος και για τις φυλακές, οι οποίες έχουν επίσης παραμεληθεί εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας. 

Επίλογος 

Ολοκληρώνοντας, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι συγκριτικά πολύ καλύτερη, αν και δεν έχει ακόμη εμφανιστεί ο ιός στα γηροκομεία, στις φυλακές και στις μεταναστευτικές δομές που αποτελούν πυρηνικές υγειονομικές βόμβες – ενώ το σύστημα Υγείας μας είναι σε άθλια κατάσταση, υπενθυμίζοντας ξανά τους υπουργούς Υγείας που παριέκοπταν τις δαπάνες αγωνιώντας μήπως τους πάρει τη δόξα η Τρόικα για τις μαζικές απολύσεις! (βίντεο). Η ΕΕ πάντως έχει ήδη τελειώσει, με την εντυπωσιακή έλλειψη αλληλεγγύης που διαπιστώνεται – απλά είναι θέμα χρόνου η επισημοποίηση του θανάτου της.


Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου