MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Το… πειστικό τουρκικό αφήγημα: Η “εθνοκάθαρση” έγινε από τους …Έλληνες αν δεν το ξέρατε!

 
Το τουρκικό αφήγημα στηρίζεται διαχρονικά από μια παραπλανητική εικόνα, η οποία προσαρμόζεται στους επεκτατικούς σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης. 

Η Άγκυρα επικαλείται το διεθνές δίκαιο, στο οποίο δίνει το δικό της αλά Τούρκα περιεχόμενο. Και στην Κύπρο και στο Αιγαίο όπως και στη Συρία, το καθεστώς Ερντογάν κινείται παράνομα, στη βάση της διαχρονικής επεκτατικής της πολιτικής του και βαπτίζει τις ενέργειες του «νόμιμες». Και δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν και χώρες, δυνάμεις, που υιοθετούν αυτή την προσέγγιση. 

Στην επιστολή του προς τα Ηνωμένα Έθνη, ημερομηνίας 9 Οκτωβρίου (Sigmalive, Μάριος Πούλλαδος), ο μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον Διεθνή Οργανισμό, πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου, έκανε ρεσιτάλ παραχάραξης της ιστορίας και εκστρατείας ψεύδους. 
Έκανε λόγος για «εθνοκάθαρση» των Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκυπρίωνμεταξύ 1963 και 1974, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την τουρκική εισβολή. Ακολουθεί αυτούσια η σχετική επιστολή που δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου από τον ΟΗΕ. 
Με αυτό το γνωστό και επιλαμβανόμενο ψέμα επιχειρούν να δικαιολογήσουν την εισβολή του 1974. 
Ισχυρίσθηκε περαιτέρω πως «μονομερείς δραστηριότητες που σχετίζονται με υδρογονάνθρακες της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα». 
Έσπευσε δε να αναφέρει υπό μορφή προειδοποίησης- απειλής, πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή. 

Για την Αμμόχωστο, επαναλαμβάνει το γνωστό παραμύθι πως οποιαδήποτε «μελλοντικά βήματα στην περιφραγμένη περιοχή του Βαρωσίου θα είναι απόλυτα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προστατεύοντας παράλληλα και με σεβασμό τα δικαιώματα των πρώην κατοίκων της πόλης». 

Υποστηρίζει πως «οι Ελληνοκύπριοι πρώην κάτοικοι των Βαρωσίων εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία αυτή, καθώς τελικά θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις ιδιοκτησίες τους». 
Πρόκειται για ένα ισχυρισμό που έχει προβάλει πρόσφατα ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη σε επιστολή του, ο οποίος αναφέρεται ονομαστικά σε αυτούς που, κατά την άποψή του, στηρίζουν τις κινήσεις του κατοχικού καθεστώτος, της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. 
Αυτό είναι το τουρκικό αφήγημα. Το δικό μας ποιό είναι; Μια χώρα, η οποία είναι υπό κατοχή, δεν κατάφερε να προβάλει το δικό της αφήγημα. Δεν κατάφερε να πείσει ως θύμα μιας επιδρομής και συνεχιζόμενης κατοχής εδαφών της. 

 ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ 
Πώς προβάλλεται ένα αφήγημα για το Κυπριακό, τέσσερις και πλέον δεκαετίες μετά την εισβολή; 
Η απάντηση βρίσκεται στη θέση πως επιβάλλεται αλλαγή πλεύσης. Επιβάλλεται η υιοθέτηση νέας στρατηγικής στο Κυπριακό. Αυτή η νέα στρατηγική δεν μπορεί να διαμορφωθεί με σκόρπιες ιδέες που ακούγονται κατά καιρούς, χωρίς να υποστηρίζονται πολιτικά και πρωτίστως όταν απουσιάζουν τρόποι εφαρμογής. 
Σίγουρα, η νέα πολιτική δεν στηρίζεται στα υλικά της παλιάς. Το πρώτο που θα μπορεί να αναγνωριστεί η ανάγκη αλλαγής πολιτικής και πρακτικά να αρχίσει η διαμόρφωσή της. Μιας πολιτικής, η οποία να συνάδει με το αφήγημα που διατυπώνει το αυτονόητο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ότι, δηλαδή, είναι θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. 
Πολλοί σημειώνουν με απλοϊκότητα πώς έχουν περάσει τέσσερις δεκαετίες, έχουν εδραιωθεί τα κατοχικά δεδομένα και πως δεν θα γίνει αποδεκτή- από Τουρκία και λεγόμενη διεθνή κοινότητα- οποιαδήποτε αλλαγή στην πεπατημένη. Εάν, όμως, δεν γίνει αλλαγή πλεύσης πώς θα λυθεί το Κυπριακό; Θα περιμένουμε ακόμη 45 χρόνια; 

Για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων χρειάζεται όραμα και σχεδιασμός. Το Κυπριακό θα πρέπει να επανέλθει στην πραγματική του διάσταση ως θέματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και να διαμορφωθεί ένας σχεδιασμός, που θα ανατρέπει τη λογική του εθνικού διαχωρισμού. Δεν είναι ομαλοποίηση με τα κατοχικά δεδομένα που θα πρέπει να γίνει, αλλά ανατροπή της συνεχιζόμενης κατοχής και αποκατάσταση της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η ακολουθούμενη πολιτική δεν απέδωσε. Είναι καιρός για νέες προσεγγίσεις. Για πρώτη φορά οι συγκυρίες και οι εξελίξεις στο ευρύτερο πολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον ευνοεί την αλλαγή πλεύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου