MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Η Ελλάδα της μετριότητας – Εκτός ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μείωση πλεονασμάτων από 2021 και εξόφληση 2,9 δισ του ΔΝΤ… σε 2 μήνες

Εσχάτως συνέβησαν δύο σημαντικά γεγονότα από τα οποία η Ελλάδα δεν κέρδισε τίποτε.

Η καλλιεργηθείσα προσδοκία ότι όλα αλλάζουν προς το καλύτερο μάλλον είναι ψευδαίσθηση, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

H προσδοκία παραμένει λόγω της νίκης της ΝΔ και βεβαίως της πιο φιλικής επενδυτικής πολιτικής που ακολουθεί αλλά όλα αυτά δεν φθάνουν για να αλλάξουν το κλίμα.

Εσχάτως συνέβησαν δύο σημαντικά γεγονότα από τα οποία η Ελλάδα δεν κέρδισε τίποτε.

1) Η ΕΚΤ συνέχισε την νοσηρή στρατηγική της να παρεμβαίνει μέσω της νομισματικής πολιτικής στις αγορές για να συντηρεί τις φούσκες σε μετοχές και ομόλογα και στην οικονομία για να αποτρέψει την ύφεση.

Ανακοίνωσε νέα μείωση επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων στο -0,50% από -0,40% επιβαρύνοντας τα κέρδη των τραπεζών στην Ευρώπη.

Το κλιμακωτό μοντέλο που ανακοίνωσε στις μειώσεις των επιτοκίων καταθέσεων δεν θα αποδώσει.

Ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE με αγορές 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως.

Γιατί 20 δισεκ. μηνιαίως για να μην εξαντληθούν γρήγορα τα ομόλογα που δυνητικά μπορεί να αγοράσει.

Πραγματοποιήθηκε το Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου και η Ελλάδα πέραν από τα θετικά σχόλια – χωρίς νόημα – δεν πήρε κάτι χειροπιαστό ενώ συν τοις άλλοις η εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,9 δισεκ. σε σύνολο 8,5 δισεκ και με επιτόκιο 5,13% θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα 2 μηνών.

Μια υπόθεση που θα μπορούσε να κλείσει σε διάστημα μιας εβδομάδας ουσιαστικά κλείνει σε 2 μήνες.

Η Ελλάδα τι κερδίζει από όλα αυτά;

Δεν κερδίζει τίποτε.

-Δεν κερδίζει ένταξη σε ποσοτική χαλάρωση καθώς η Ελλάδα από το 2021 – και υπό όρους – θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.

-Δεν κερδίζει πιο ευνοϊκή μεταχείριση από την ΕΚΤ

-Το Eurogroup πέραν από τις γενικόλογες αμπελοφιλοσοφίες ότι η Ελλάδα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ούτε την άμεσης εξόφληση των 2,9 δισεκ. σε σύνολο 8,5 δισεκ. του ΔΝΤ δεν επέτρεψαν οι δανειστές.

-Η Ελλάδα θα αξιολογηθεί τον Δεκέμβριο, το τελευταίο Eurogroup του 2019 είναι 4 Δεκεμβρίου 2019 και εκεί θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις των δανειστών.

Η πολιτική ατολμία της ΝΔ, εγκαταλείφθηκε το Μακεδονικό ενώ οι λαθρομετανάστες ρέουν προς την Ελλάδα

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την πάροδο δύο μηνών από την έλευση τους στην εξουσία έχουν ακολουθήσει την στρατηγική λελογισμένων βημάτων, με βασική επιδίωξη να μην υπάρξει ίχνος σύγκρουσης με τους δανειστές.

Μέχρι τώρα δεν έχουν παρουσιαστεί καινοτόμες οικονομικές προτάσεις, η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν είναι καινοτομία, σίγουρα θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αλλά δεν αποτελεί επανάσταση στις πολιτικές προτάσεις.

Σε επί μέρους τομείς η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να φέρει μια άλλη λογική, της συνέπειας ότι μπορεί να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις οι οποίες ούτε μεγάλες είναι, ούτε σίγουρα ρηξικέλευθες.

Αυτή η άτολμη στρατηγική της ΝΔ με προσεκτικές και σωστά μελετημένες προτάσεις δεν έχουν ενθουσιάσει τις αγορές, φαίνεται και στο χρηματιστήριο.

Ακόμη και οι ψηφοφόροι υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί πολιτικός χρόνος, αναγνωρίζουν ότι αυτό το δίμηνο της διακυβέρνησης της ΝΔ δεν υπήρξε κάποια μεγάλη πολιτική πρόταση που αλλάζει τον ρου της ιστορίας.

Η ατολμία της κυβέρνησης της ΝΔ και το μήνυμα που θέλει να στείλει με έμφαση π.χ. στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων… θα αποδειχθεί στην πράξη θετική εξέλιξη για την ΝΔ…. αρκεί να μην συνεχιστεί για καιρό η ατολμία.

Εάν συνεχιστεί τότε ο πολιτικός κίνδυνος για την ΝΔ θα αυξηθεί.

Η ατολμία προσωρινά θα καθυστερήσει την πολιτική φθορά η οποία αναπόφευκτα θα έρθει κάποια στιγμή στο εγγύς ή απώτερο μέλλον.

Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φανεί ανακόλουθη σε τρία βασικά θέματα

1) Ο στόχος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν επιτεύχθηκε, μεταφέρεται για τα μέσα του 2021 και υπό όρους

2) Ο στόχος για μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ και λόγω της διεθνούς συγκυρίας επίσης τίθεται εκτός, δεν θα επιτευχθεί ούτε το 2019, ούτε το 2020.

3)Στο Μακεδονικό η κυβέρνηση της ΝΔ φάνηκε ισχυρά ανακόλουθη, υποστήριζε ότι θα καταργήσει την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών και πλέον στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές.

Σε τρεις βασικούς τομείς πλεόνασμα, ΑΕΠ και Μακεδονικό η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Μητσοτάκης δεν τα πήγαν καλά.

Όμως τουλάχιστον όσοι γνωρίζουν… ήξεραν από πριν ότι και στο πρωτογενές πλεόνασμα, το ΑΕΠ και το Μακεδονικό δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ… έχει απέναντι της ένα ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει απέναντι της και την αδημονία της κοινωνίας για αλλαγές και βελτίωση της εικόνας της χώρας.

Εάν αυτά δεν συμβούν η πολιτική φθορά θα έρθει αναπόφευκτα.

Οι βασικές αδυναμίες της Ελλάδος

-Το χρέος συνεχίζει να παραμένει σταθερά υψηλό στα 356,5 δισεκ.

Παραβλέπουν πολλοί το γεγονός ότι επί 9 χρόνια το ελληνικό χρέος και παρά το PSI+… συνεχίζει να είναι σχεδόν αμετάβλητο.

Το χρέος της Ελλάδος το 2019 είναι όσο ήταν στις αρχές του 2010.
Η Ελλάδα χρωστάει σε δανειστές, ΕΚΤ και άλλες πηγές σχεδόν 270 δισεκ. δάνεια τα οποία και πρέπει να αποπληρώσει.

-Οι οφειλές των ιδιωτών αντί να μειώνονται αυξάνονται προς τις εφορίες.

Έχουν φθάσει στα 104,4 δισεκ. ευρώ οι οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων προς τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες

Η αύξηση των οφειλών δείχνει ότι το πρόβλημα στον οικονομικό ιστό της χώρας επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται.

-Τα NPEs στα 75 δισεκ. συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι λύσεις τύπου Πειραιώς δεν επιλύουν δομικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων.

Ακόμη το πρόβλημα παραμένει στους ισολογισμούς.

Είναι ενδεικτικό ότι τα stress tests του Ιουλίου 2020 δεν θα ανακοινωθούν για τις ελληνικές τράπεζες και αυτό δείχνει αβεβαιότητα και όχι βεβαιότητα.

-Οι καταθέσεις σε μια οικονομία που αυξάνεται έστω και με ρυθμό 1,9% έχουν αυξηθεί από τις αρχές του 2019 περί τα 7 δισεκ. 

Ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων δεν δείχνει επιστροφή καταθέσεων στην Ελλάδα και επίσης τα δάνεια συνεχίζουν να συρρικνώνονται.

Με ρυθμό 2% θα χρειαστεί σχεδόν 4 χρόνια για να αυξηθεί το ΑΕΠ περί τα 15 με 16 δισεκ. ευρώ από 185 στα 200 δισεκ. ευρώ.

Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί μια βιώσιμη οικονομία δεν μπορεί να είναι υψηλές.

Χαμηλή παραγωγικότητα, χαμηλές δημόσιες επενδύσεις, υψηλό λειτουργικό κόστος στο δημόσιο, χαμηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία διαμορφώνουν ένα σκηνικό προβληματικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να κάνει θαύματα και δεν θα κάνει θαύματα, οι επενδυτές αλλά και η κοινωνία θα πρέπει να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα όπου οι επιδόσεις της εθνικής οικονομίας θα είναι χαμηλές ενώ η βελτίωση θα είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία.

Δομή χρέους

Με βάση την δομή του χρέους των 356,5 δισεκ. ευρώ
-Τα έντοκα γραμμάτια είναι 15,2 δισεκ.
-Τα ομόλογα εκτός PSI+ 514 εκατ ευρώ
-Τα ομόλογα ANFA ομόλογα που διακρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες 2,7 δισ
-Τα ομόλογα σε κυκλοφορία 45,8 δισεκ.
-Τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ 8,25 δισεκ.
-Δάνεια της ΤτΕ 1,9 δισεκ.
-Δάνεια Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων 7,6 δισεκ.
- Δάνεια EFSF 130,9 δισεκ. ευρώ
-Δάνεια ESM 59,87 δισεκ.
-Διμερή δάνεια GLF από ευρωπαϊκές χώρες 52,9 δισεκ.
-Δάνεια ΔΝΤ 8,46 δισεκ. (-2,9 δισ) =5,56 δισ
-Συμφωνίες επαναγοράς repos 21,9 δισεκ.

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου