Δήλωσε λοιπόν ο Ακάρ, μιλώντας στους εργαζομένους στο εργοστάσιο συντήρησης αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας: «Μας ανήκει και η θάλασσα και ο βυθός. Η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος, και μέσα σε αυτά και η Κύπρος».
Στην ομιλία του έκανε αναφορά επίσης στο νέο εθνικό δόγμα διεκδίκησης θαλάσσιου χώρου της Τουρκίας, που έχει το συμβολικό όνομα «Γαλάζια Πατρίδα», λέγοντας: «Έχουμε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφη της πατρίδας μας. Μιλάμε για 780.000. Κάποτε για λόγους ευκολίας έλεγα 800.000. Κάποιοι παρεξήγησαν και μου είπαν «ποια εδάφη πήραμε;» Να είμαστε προσεκτικοί. 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Κι έχουμε και την Γαλάζια Πατρίδα των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων».
Και συνεχίζοντας έριξε τις λεκτικές βόμβες: «Μας ανήκει και η θάλασσα και ο βυθός. Οι θάλασσες. Ο Εύξεινος Πόντος, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος, και μέσα σε αυτά και η Κύπρος. Έτσι, λοιπόν, αυτές οι περιοχές είναι στο περιβάλλον του ενδιαφέροντός μας και είναι περιοχές που είμαστε υπεύθυνοι για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ηρεμία».
Αυτά είπε ο Ακάρ, και αφού τονίσουμε και υπογραμμίσουμε ότι οι Τούρκοι πολιτικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας δεν κάνουν δηλώσεις στον… αέρα, και ΠΑΝΤΑ αυτές εντάσσονται και υποστηρίζουν τον εθνικό σχεδιασμό και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, να κάνουμε μια περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή και των εξελίξεων, που επηρεάζουν τον εθνικό σχεδιασμό της Τουρκίας.
Η γειτονική μας χώρα, που εισέβαλε και συνεχίζει να κατέχει το 37% της Κύπρου με την καθοριστικής σημασίας υποστήριξη των ΗΠΑ και της Αγγλίας, σήμερα είναι αντιμέτωπη με την εξής κατάσταση:
Η Κυπριακή Δημοκρατία, αφού οριοθέτησε την ΑΟΖ της με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο, χώρισε το νότιο τμήμα της σε 13 θαλασσοτεμάχια και με τρεις γύρους αδειοδότησης έχει παραχωρήσει τα εννιά από αυτά σε ενεργειακές εταιρείες των ΗΠΑ (Noble Energy, ExxonMobil), του Ισραήλ (Delek), της Γαλλίας (TOTAL), της Ιταλίας (ENI), του Κατάρ (Qatar Petroleum), και της Κορέας (KOGAS).
Στο θαλασσοτεμάχιο 12 έχει ανακαλυφθεί το κοίτασμα Αφροδίτη, η εκμετάλλευση του οποίου αναμένεται να αρχίσει τους επόμενους μήνες, στην οποία εκμετάλλευση εμπλέκεται και ο γίγαντας που λέγεται Shell, καθώς και η Αίγυπτος, που θα δέχεται το φυσικό αέριο σε δικό της σταθμό υγροποίησης.
Επίσης, έχει ανακαλυφθεί κοίτασμα στο θαλασσοτεμάχιο 6, που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία TOTAL/ENI, καθώς και στο 10, της κοινοπραξίας ExxonMobil/Qatar Petroleum.
Από τα στοιχεία που έχουν εξαχθεί μέχρι σήμερα αλλά και από σχετικές εκτιμήσεις, θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν στην ΑΟΖ της Κύπρου να υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ενώ συμβαίνουν αυτά, που έχουν θορυβήσει την Τουρκία γιατί βλέπει τον εαυτό της αποκλεισμένο από τις διαδικασίες που προαναφέρθηκαν, παρατηρεί ανάλογες διαδικασίες να είναι σε εξέλιξη και στις ελληνικές θάλασσες.
Η Ελλάδα, αθόρυβα, χώρισε κι αυτή το Ιόνιο και το Λιβυκό πέλαγος σε 20 θαλασσοτεμάχια, ενώ προχώρησε και στην παραχώρηση δύο εκτεταμένων περιοχών (δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης) στην κοινοπραξία TOTAL/ExxonMobil/Ελληνικά Πετρέλαια.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι δύο μεγάλες χώρες, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και πυρηνικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, μέσω των παραπάνω εταιρειών έχουν συμφέροντα στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, τα οποία καλούνται προστατέψουν και να υπερασπιστούν σε πιθανές επιβουλές!
Ενώ συμβαίνουν αυτά, η Ελλάδα, τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει εγκαινιάσει μια πρωτόγνωρη διαδικασία για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Είναι οι λεγόμενες τριμερείς, με Κύπρο και Ισραήλ και με Κύπρο και Αίγυπτο, που «βάζουν» στο παιχνίδι της ενέργειας και της ασφάλειας της Αν. Μεσογείου δυο σημαντικές χώρες της Μέσης Ανατολής με τις οποίες η Τουρκία διατηρεί κακές διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις.
Αυτά είναι τα αντικειμενικά στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Λυβικού πελάγους, αυτά είναι τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία των ενεργειακών αποθεμάτων, αυτό είναι το νέο «μεγάλο παιχνίδι» που έχει αρχίσει να παίζεται στην περιοχή, στο οποίο συμμετέχουν Κύπρος και Ελλάδα και δεν συμμετέχει η Τουρκία.
Αυτή η κατάσταση προκαλεί τον εκνευρισμό στην Άγκυρα, αυτή την ώθησε να προχωρήσει στο νέο εθνικό δόγμα διεκδίκησης θαλασσίου χώρου «Γαλάζια Πατρίδα», αυτή η κατάσταση ωθεί τους Ερντογάν, Τσαβούσογλου, Ακάρ και λοιπούς Τούρκους αξιωματούχους να κάνουν τις συγκεκριμένες δηλώσεις.
Όσο για το Αιγαίο, το οποίο εμπλέκουν οι Τούρκοι, ενώ δεν συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται ενεργειακές εταιρείες, η Τουρκία φοβάται ότι αν προχωρήσουν οι εξελίξεις και δημιουργηθούν τετελεσμένα, δηλαδή αρχίσει η εκμετάλλευση των αποθεμάτων, η κατάσταση αυτή θα καταγραφεί και θα ισχυροποιήσει τις θέσεις της Ελλάδας και στο Αιγαίο.
Γι’ αυτό οι δηλώσεις, γι’ αυτό οι χάρτες, γι’ αυτό η «τουρκοποίηση» μεγάλου μέρους της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή μεταξύ Κύπρου-Κρήτης-Ρόδου, γι’ αυτό η «Γαλάζια Πατρίδα» μας τρώει σχεδόν το μισό Αιγαίο.
Αυτά είναι τα αντικειμενικά στοιχεία, αυτή είναι η κατάσταση, αυτά πρέπει να αναλύουμε με ψυχραιμία όταν καλούμαστε να ερμηνεύσουμε τις δηλώσεις και την νευρικότητα των Τούρκων, και να σταματήσει η «καραμέλα» ότι οι δηλώσεις γίνονται για εσωτερική κατανόηση, για εξαγωγή της κρίσης και άλλες τέτοιες ανοησίες που ακούγονται πολλές φορές και από στόματα επισήμων.
Και επειδή οι ανοησίες όταν εκστομίζονται από χείλη επισήμων δεσμεύουν τη χώρα και προκαλούν βλάβη στα εθνικά μας συμφέροντα, και επειδή αυτή η χώρα είναι χωρίς δίχτυ ασφαλείας και ο κάθε πρωθυπουργός και υπουργός μπορεί να υπογράψει ακόμα και την παράδοση της Ελλάδας, επειγόντως πρέπει να αποκτήσουμε Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και να θεσπιστεί θέση Εισαγγελέα Εθνικής Ασφάλειας. Επειγόντως…
Πηγή :
Δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη δημοκρατία και το Pontos-news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου