Όπως φαίνεται οι Η.Π.Α. χρησιμοποίησαν ξανά το πυρηνικό όπλο του νομίσματος, για να τιμωρήσουν εκείνες τις χώρες που απειλούν να καταργήσουν τα πετροδολάρια στις μεταξύ τους συναλλαγές – κάτι που τεκμηριώνει πόσο δύσκολη είναι η ανεξάρτητη λειτουργία ενός εθνικού νομίσματος.
Επενδύσεις & Αγορές
Μετά την πρόσφατη κατάρρευση του ρουβλίου, για δεύτερη φορά από το 2014 που επιβλήθηκαν οι γνωστές κυρώσεις στη Ρωσία, μεταξύ άλλων λόγω του αμερικανικού εμπάργκο στο αλουμίνιο που είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της μετοχής της σημαντικότερης ρωσικής επιχείρησης σχεδόν κατά 50% (RUSAL), ακολούθησε χθες η συντριβή του ιρανικού νομίσματος (RIAL) – το οποίο έφτασε στο ρεκόρ των 1:60.000 στη μαύρη αγορά (γράφημα), έχοντας χάσει πάνω από το 33% της αξίας του μέσα σε έξι μήνες.
Το γεγονός αυτό ανέδειξε τη χρηματοπιστωτική ισχύ των Η.Π.Α., οι οποίες είναι σε θέση να χρησιμοποιούν το νόμισμα τους ως ένα πυρηνικό οικονομικό όπλο – ενώ συνέβη αμέσως μετά τις δηλώσεις της Ρωσίας, σύμφωνα με τις οποίες θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί από τα πετροδολάρια, διεξάγοντας τις συναλλαγές της με την Τουρκία, το Ιράν κοκ. στα δικά τους νομίσματα (πηγή).
Το Ιράν δήλωσε βέβαια πως η ξαφνική κάμψη του νομίσματος ήταν αφύσικη (πηγή), λόγω των μεγάλων εισροών σε δολάρια από τις εξαγωγές της χώρας – κάτι με το οποίο συμφωνούμε απόλυτα αφού, σε αντίθεση με την Τουρκία που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, το Ιράν έχει πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (γράφημα), ελάχιστο δημόσιο χρέος (35% του ΑΕΠ), περιορισμένο ιδιωτικό, μικρά ελλείμματα στον προϋπολογισμό του (-2%) κοκ.
Περαιτέρω, το Ιράν επέβαλε ανώτατο όριο ισοτιμίας στα 42.000 RIAL ανά δολάριο, κατηγορώντας επί πλέον τις Η.Π.Α. πως προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτική αστάθεια στη χώρα – απειλώντας ότι θα τιμωρηθεί ποινικά όποιος δεν σεβαστεί το όριο, αφού κάθε άλλη τιμή θα θεωρείται παράνομη και λαθραία. Έτσι όμως προκλήθηκε ανησυχία στους Ιρανούς – οι οποίοι κατέκλυσαν τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος με στόχο την αγορά δολαρίων.
Λόγω του ότι όμως δεν βρήκαν καθόλου δολάρια για να αγοράσουν, ενώ οι πίνακες ανταλλαγής ήταν κενοί όσον αφορά το αμερικανικό και τα ευρωπαϊκά νομίσματα, η ανησυχία εντάθηκε σε μεγάλο βαθμό. Εκτός αυτού πολλές επιχειρήσεις αναγκάσθηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε όσον αφορά τις τιμές και τη διαθεσιμότητα των εισαγομένων προϊόντων.
Σε κάθε περίπτωση η εμπιστοσύνη στο ιρανικό νόμισμα πλήγηκε ανεπανόρθωτα λόγω της ανασφάλειας των ανθρώπων όσον αφορά τα χρήματα τους – τεκμηριώνοντας πόσο προσεκτική πρέπει να είναι μία χώρα σε σχέση με το νόμισμα της, αφού η οικονομία της μπορεί να υποστεί σοβαρότατες ζημίες ακόμη και όταν είναι υγιής, όπως αυτή του Ιράν ή της Ρωσίας.
Πηγή : https://analyst.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου