Δεν κρύβουν στελέχη των Ευρωπαϊκών θεσμών τον εκνευρισμό τους για την τακτική που ακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην διαπραγμάτευση αποδίδοντας του σκόπιμη καθυστέρηση, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το CNN Greece σε ρεπορτάζ του Θανάση Κουκάκη.
Τα ίδια στελέχη αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει κάνει τα περισσότερα από όσα ζητεί το Ταμείο, αλλά παρόλα αυτά η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) παραμένει ανοικτή.
Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη από την Πέμπτη 23 Μαρτίου είχε υπάρξει συμφωνία στα περισσότερα εκ των θεμάτων της αξιολόγησης σε φορολογικό, εργασιακά και ασφαλιστικό. Ειδικά για το εργασιακό κυβερνητικές πηγές, αλλά και κοινοτικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωναν πως είχε κλειδώσει στο Brussels Group.
Πηγές του Ευρωσυστήματος ανέφεραν πως διευκρινίσεις που παρείχε η ελληνική πλευρά μεσοβδόμαδα, αλλά και ζητήματα που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση για το ασφαλιστικό οδήγησαν αίφνης το ΔΝΤ να απαιτήσει από το Μαξίμου να ξεκαθαρίσει εάν παρέχει πλήρη υποστήριξη ή όχι στη συμφωνία που επετεύχθη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Brussels Group.
Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως υποστηρίζει τα συμφωνηθέντα του Brussels Group. Αλλά αυτή η διαβεβαίωση δεν ήταν αρκετή για να πειστεί το ΔΝΤ που μέσω των στελεχών του ζήτησε από την Ελλάδα να κάνει πίσω στο θέμα της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων και να δεχθεί να γίνει σε μια δόση το 2019 η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και να μην σπάσει στα δύο, ήτοι μέρος της να γίνει το 2020.
Ευρωπαϊκές πηγές σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση εκπρόσωπου του ΔΝΤ ότι «οι διαφορές παραμένουν» και «είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», υπογράμμισαν πως η δήλωση αυτή περιγράφει μια απόσταση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχει απομείνει στην πράξη για να επιτευχτεί staff level agreement.
Κατά τις ίδιες πηγές τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης όσο και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης έχουν κρατήσει μια «παραγωγική στάση» στις συζητήσεις καταθέτοντας διαρκώς εναλλακτικές προτάσεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές. Ωστόσο, ούτε οι εναλλακτικές, ούτε οι υποχωρήσεις έχουν κάμψει τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ.
Πλέον μέλλει να καταδειχθεί το εάν οι διαφορές θα αμβλυνθούν στο προσεχές διάστημα ή εάν θα οδηγηθούμε με ανοικτό το «προσχέδιο» της συμφωνίας έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Εάν συμβεί το δεύτερο, στελέχη με γνώση της διαπραγμάτευσης υποστηρίζουν πως η στάση της ζώνης του ευρώ προς το ΔΝΤ δεν θα είναι τόσο «ανεκτική» όσο στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
«Δεδομένης της ταμειακής κατάστασης της Ελλάδος και των μεγάλων λήξεων ομολόγων του Ιουλίου, οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση αναγνωρίζουν τη σημασία του να ληφθούν έως τον Ιούνιο οι τελικές αποφάσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Και αυτές οι αποφάσεις αφορούν βέβαια τις μεταρρυθμίσεις, αλλά αφορούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο, τόσο εντός των θεσμών, όσο και εντός της ευρωζώνης οι απόψεις για το τι μπορεί να φέρει το κλείσιμο της αξιολόγησης φέρεται να διαφέρουν», ανέφερε στο CNN Έλληνας αξιωματούχος, θέλοντας να καταδείξει τις σκοπιμότητες που περιπλέκουν και καθυστερούν την εξεύρεση μια οριστικής λύσης.
Πηγή : http://mignatiou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου