Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Μόλις το 15% των Γερμανών είναι ενημερωμένο για το θέμα των διεκδικήσεων από την Ελλάδα των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ σχεδόν στο σύνολό τους οι νέοι στη Γερμανία δεν γνωρίζουν το μέγεθος των εγκλημάτων που διεπράχθησαν στη χώρα μας κατά την Κατοχή.
Με βάση το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, οι συνολικές απαιτήσεις της χώρας μας ανέρχονται σε 309.498.827.179,51 ευρώ. Ωστόσο, η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το ζήτημα με μια πιο συντηρητική εκτίμηση τις υπολογίζει σε 269.547.005.854 ευρώ.
Οι αποζημιώσεις διεκδικούνται για:
Επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές, λεηλασίες και αρπαγές των υποδομών της χώρας κατά την Κατοχή.
Το κατοχικό δάνειο που αναγκάσθηκε να συνάψει η Εθνική Τράπεζα με Ιταλία και Γερμανία.
Τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων.
Πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας μας που λεηλατήθηκαν, καταστράφηκαν και εκλάπησαν.
Μέλη της ομάδα των Γερμανών των αντιφασιστών
(φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
(φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς το ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Δαμιανός Βασιλειάδης, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την παρουσία στη Θεσσαλονίκη εννέα Γερμανών αντιφασιστών, οι περισσότεροι από τους οποίους ιστορικοί.
Έχουν έρθει κι άλλες φορές στην Ελλάδα, ενώ σκοπός των επισκέψεών τους είναι να βρεθούν σε μαρτυρικές πόλεις και χωριά και να συνομιλήσουν με συγγενείς των θυμάτων, ώστε να οπλιστούν με περισσότερα επιχειρήματα προκειμένου το θέμα να αποκτήσει μεγαλύτερη δημοσιότητα στη χώρα τους.
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας που ξεκίνησε το 1996 και αποτελεί ύψιστο εθνικό θέμα, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Αλλά πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να κινητοποιήσουμε τη γερμανική κοινή γνώμη για το ζήτημα», ανέφερε ο Δαμιανός Βασιλειάδης.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ιστορική απονομή Δικαιοσύνης χωρίς το γερμανικό κράτος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Το πόρισμα που εξέδωσε η διακομματική επιτροπή της Βουλής τεκμηριώνει από κάθε άποψη τις διεκδικήσεις μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Η Γερμανία δε θέλει να πληρώσει
Σύμφωνα με τους Ραλφ Κλάιν και Στέφαν Στράκε, ιστορικούς και εκπροσώπους της ομάδας των Γερμανών, αν και πολλοί συμπατριώτες τους αγωνίζονται εδώ και 15 χρόνια για το ζήτημα το θέμα άρχισε να αποκτά δημοσιότητα στη Γερμανία όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας από τη σημερινή κυβέρνηση.
Ο Ραλφ Κλάιν συνομιλεί με την πρόξενο της Γερμανίας
στη Θεσσαλονίκης (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
«Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να καταβάλει τις αποζημιώσεις, και γι’ αυτό υπόσχεται να δώσει χρήματα για το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ή για την ίδρυση κάποιου ελληνογερμανικού επιμελητηρίου», ανέφερε ο Στέφαν Στράκε. Και οι δύο ομιλητές υπογράμμισαν ότι οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι πρέπει να δοθούν πολλά χρήματα για τις αποζημιώσεις, και ότι αν γίνει η αρχή με την Ελλάδα θα ακολουθήσουν απαιτήσεις και από άλλες χώρες.
Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα δυσκίνητη και η γερμανική Δικαιοσύνη για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Εκτός από την προβολή του θέματος στη χώρα τους, σκοπός της ομάδας των Γερμανών είναι να αναζητήσουν και όσους από τους δολοφόνους Ναζί εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζωή. Μάλιστα, οι αντιφασίστες έχουν πάει σε ένα βαυαρικό χωριό όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο οι εκτελεστές 317 Ελλήνων κατοίκων του χωριού Κομμένο Άρτας. Φώναξαν συνθήματα στα ελληνικά και τραγούδησαν αντάρτικα τραγούδια. Το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσουν οι συγκεντρώσεις των ηλικιωμένων Ναζί.
Επίσης, οι αντιφασίστες στο παρελθόν είχαν περικυκλώσει το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, όπου βρίσκονται κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες.
Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δείχνει στην πρόξενο το πόρισμα
της επιτροπής της Βουλής (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
«Πολιορκία» του γερμανικού προξενείου
Σε συμβολική πολιορκία της εισόδου του γερμανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν για περίπου μισή ώρα, αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και οι Γερμανοί αντιφασίστες.
Ανάρτησαν πανό, ενώ μετά από λίγο κατέβηκε η Γερμανίδα πρόξενος Αννίτα Ένγκλαρτ-Τσερμπίν η οποία συνομίλησε με τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, με τους συμπατριώτες της, αλλά και με τον Θεόδωρο Βαλαχά από τον μαρτυρικό Χορτιάτη, ο οποίος φυλακίστηκε από τους Ναζί σε ηλικία 12,5 ετών στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά».
Ο Θεόδωρος Βαλαχάς έξω από το προξενείο (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
«Συνεχίζει να με συγκινεί και να με αναστατώνει η μνήμη των εγκλημάτων αυτών. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ήταν δυνατό να διαπραχθούν», είπε η Γερμανίδα πρόξενος η οποία την Κυριακή 2 Απριλίου θα καταθέσει και στεφάνι στην εκδήλωση που θα γίνει στην Κλεισούρα Καστοριάς, όπου στις 5 Απριλίου 1944 οι Ναζί έσφαξαν 280 αμάχους ως αντίποινα για τον ακρωτηριασμό δύο στρατιωτών τους.
Πηγή : pontos-news.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου