MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Περάσαμε ακόμα και την Τουρκία στον παγκόσμιο Δείκτη Εξαθλίωσης! - «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκαναν την Ελλάδα Βενεζουέλα» λέει το Bloomberg

ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ;

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατηγορούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι θέλουν να κάνουν την χώρα... Βενεζουέλα, αλλά φαίνεται ότι αυτό το πέτυχαν οι κυβερνήσεις μέχρι το 2015 καθώς , όπως αποκαλύπτει ο Δείκτης Εξαθλίωσης που διαμορφώνει το πρακτορείο Bloomberg, βάσει του πληθωρισμού και των προοπτικών της ανεργίας, η Ελλάδα είναι στην τέταρτη θέση παγκοσμίως (!) με πολύ μικρή διαφορά από την Βενεζουέλα που είναι πρώτη στον σχετικό κατάλογο! 

Η Βενεζουέλα είναι πρώτη, ενώ δεύτερη έρχεται η Νότια Αφρική, με 32,2 πόντους, τρίτη η Αργεντινή με 30.9 και στην τέταρτη θέση -και πρώτη από τις ευρωπαϊκές χώρες- η Ελλάδα, με 23,2. Η χώρα μας μάλιστα, μεγάλωσε το «σκορ» της σε σχέση με πέρυσι που η «επίδοση» ήταν στο 22,7, αν και παρέμεινε σταθερή στην τέταρτη θέση από το 2011 και μετά.

Είναι εντυπωσιακό βέβαια η Νότια Αφρική και η Βενεζουέλα με τα μεγαλύτερα ορυκτά κοιτάσματα πετρελαίου, διαμαντιών, χρυσού κλπ. να είναι σε αυτές τις θέσεις...

Η Ουκρανία, που πέρυσι ήταν τρίτη, φέτος κατατάσσεται έβδομη, ενώ την Ελλάδα ακολουθεί η Τουρκία, με 19.8 πόντους και η Ισπανία με 19,6. 

Την δεκάδα συμπληρώνουν Σερβία, Βραζιλία και Ουρουγουάη. Βέβαια, η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως και η οικονομική καταστροφή στην χώρα οφείλεται στο αμερικανικό εμπάργκο και στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι Αμερικανοί στην κυβέρνηση της χώρας
Στον αντίποδα, η χώρα με τον μικρότερο δείκτη είναι η Ταϊλάνδη, όμως αυτό κυρίως οφείλεται στον τρόπο που οι αρχές εκεί υπολογίζουν τα ποσοστά ανεργίας, σημειώνει το ρεπορτάζ. 

Ο δείκτης εξαθλίωσης (Misery Index MI) επινοήθηκε από τον Arthur Okun και αποτελεί έναν δείκτη χαρακτηρισμού της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης μιας χώρας. Αποτελεί ένα μέτρο της οικονομικής ευημερίας των πολιτών για μια συγκεκριμένη οικονομία και υπολογίζεται από το άθροισμα του ποσοστού ανεργίας και του ποσοστού πληθωρισμού για συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Υψηλός δείκτης εξαθλίωσης σημαίνει ότι στη χώρα υπάρχει ασθενής οικονομική δραστηριότητα και υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, γεγονός που οδηγεί σε αυτό που ονομάζουμε στασιμοπληθωρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου