Μιχάλης Χερετάκης
Στον παγκόσμιο χάρτη του 2017 δεν υπάρχουν μισές πολιτικές στρατηγικές.
Ή θα έχεις κοινωνικές δομές και θα είσαι σοβαρό κράτος ή θα είσαι τριτοκοσμική χώρα τύπου Μπαγκλαντές και θα βασίζεις την ανάπτυξή σου στα φθηνά μεροκάματα και στην απουσία κάθε είδους κοινωνικής παροχής προς τους ιθαγενείς.
Τα κοινωνικά σοσιαλδημοκρατικά μοντέλα μια χαρά λειτουργούσαν στο παρελθόν (πχ Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία).
Εδώ και λίγα χρόνια όμως ή αθρώα μετανάστευση ελέω ευρωπαϊκής ένωσης που δεν αφήνει τις χώρες να αναπτύξουν τη δική τους μεταναστευτική πολιτική τσάκισαν όλα αυτά τα συστήματα.
Το αστείο και το οξύμωρο στην όλη ιστορία είναι οτι τα ίδια ακριβώς πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα απο τη μια τσακίζουν και ξεζουμίζουν τον βιομηχανικό εργάτη στο Μπαγκλαντές , στη Μαλαισία, στο Πακιστάν , στην Κίνα και απο την άλλη χρηματοδοτούν τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές , όταν δεν τις προκαλούν οι ίδιοι.
Προφανώς και τα συστήματα των κοινωνικών κρατών που είχαν σχεδιαστεί προσεκτικά καταρρέουν οταν αναγκάζονται να ανατραπούν τα στοιχεία τους βίαια απο χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους που ζητούν κομμάτι απο τις παροχές τους , χωρίς να έχουν αποδώσει εστω ένα ευρώ φόρο. "Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα" το λέει ο λαός αυτό... Χωρίς φόρους, τα κοινωνικά κράτη καταρρέουν. Ειδικά οταν χαλάνε τα ποσοστά απο τη μία των πορων της λειτουργιας τους και απο την άλλη είναι υποχρεωμένα να μη μπορουν λόγω ΕΕ να ασκήσουν τη δική τους μεταναστευτική πολιτική, έχουν 2 επιλογές είτε να αυξήσουν τους φόρους, είτε να καταργησουν τις παροχές. Και αυτό συμβαίνει σήμερα.
Εσεις τώρα πανηγυρίζετε για την κατάρρευση των σοσιαλδημοκρατων και την άνοδο του φιλελευθερισμού. Ο φιλελευθερισμός αποστρέφεται ότι θεωρεί περιττό έξοδο χρείάζεται το κράτος ,για κοινωνικές δομές και φορολογεί τον επιχειρηματία όσο το δυνατόν λιγότερο ώστε να του παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και τη γιγάντωσή του. Ξεχνάμε όμως κάτι βασικό. Δεν υπάρχει σε αυτό φιλοσοφία win-win...Δεν μπορεί να είναι όλοι κερδισμένοι, είτε σε επίπεδο κρατών , είτε σε επίπεδο κοινωνίας. Ειναι αυτό που είχε πει κάποτε κοροιδευτικά ο Χάρρυ Κλύνν "Και βγήκαν όλοι νικητές και χάσαν όλοι οι άλλοι".
Ζούμε σε μια εποχή που η είσοδος των υπολογιστών και της ρομποτικής αντί να βοηθάει, δημιουργεί στρατιές ανέργων απο τη μια στιγμή στην άλλη. Και την ίδια στιγμή ανίκανοι πολιτικοί δεν μπορούν να διαχειριστούν πραγματικά την κατάσταση και καταφεύγουν σε μέτρα ασπιρίνες.
Η Ευρώπη καταρρρέει γιατί επέλεξε να τρώει τις σάρκες των μελών της και εσείς την ίδια στιγμή πανηγυρίζετε για την άνοδο των φιλελεύθερων και την συντριβή των ρατσιστων ακροδεξιών. Ποιος μωρέ τους δημιούργησε αυτούς τους ακροδεξιούς ρατσιστές; Ξύπνησε μια μέρα ένα ποσοστό ανθρώπων σε κάθε χώρα και είπε απο σημερα θα είμαι ακροδεξιός ρατσιστής; Οι δικές σας πολιτικές τους δημιούργησαν. Η εξαθλίωση των πολιτών , μαζί με άθλιους λαοπλάνους που έσπευσαν να καπηλευθούν την απόγνωση και την εξαθλίωση.
Θα πάρω ένα παράδειγμα. Τον Νιγηριανό που έπιασαν πριν ενα μηνα στην Αθήνα να ληστεύει ηλικιωμένους. Το άθλιο κατεστραμμένο ελληνικό κράτος , απο τη μια υποδέχεται πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς κανένα σχεδιασμό και μέριμνα και απο την άλλη δεν φροντίζει να είναι βιώσιμες οι κοινωνικές και πολιτικές δομές του για να εξυπηρετούν όλους αυτούς τους ανθρώπους. Οταν συλλαμβάνουν 414.704 παραβατικούς μέσα σε 2 χρόνια για κακουργήματα, που ακριβώς θα τους βάλουν;
Στις φυλακές που με το ζόρι χωράνε 10.000; Οταν ο συγκεκριμένος ξαναβγεί απο τη φυλακή που θα δουλέψει; Υπάρχει κάποια δομή σε λειτουργία που φροντίζει να αποκαθίστανται οι κρατούμενοι,εργαζόμενοι ξανα, εντός της κοινωνίας; Αστείο είπα...εδω δεν υπάρχουν δομές για τους μη παραβατικούς με αποτέλεσμα να μένει πάνω απο το 70% των ανέργων μακροχρόνια στην ανεργία. Και εσείς την ίδια στιγμή πανηγυρίζετε για την μείωση του κοινωνικού κράτους μέσα απο τις πολιτικές των νεοφιλελευθερων κομμάτων που βγήκαν στην εξουσία.
Στις φυλακές που με το ζόρι χωράνε 10.000; Οταν ο συγκεκριμένος ξαναβγεί απο τη φυλακή που θα δουλέψει; Υπάρχει κάποια δομή σε λειτουργία που φροντίζει να αποκαθίστανται οι κρατούμενοι,εργαζόμενοι ξανα, εντός της κοινωνίας; Αστείο είπα...εδω δεν υπάρχουν δομές για τους μη παραβατικούς με αποτέλεσμα να μένει πάνω απο το 70% των ανέργων μακροχρόνια στην ανεργία. Και εσείς την ίδια στιγμή πανηγυρίζετε για την μείωση του κοινωνικού κράτους μέσα απο τις πολιτικές των νεοφιλελευθερων κομμάτων που βγήκαν στην εξουσία.
Ο Νιγηριανός φταίει τελικά; ή ο άθλιος πολιτικός που δημιούργησε και διοικεί το κράτος κολαστήριο για 10 εκατομμύρια ανθρώπους;
Το πιο ωραίο είναι πάντως οτι το ιδιο κράτος οπερέτα που κρατάει τους παραβατικούς, απελαύνει όσους δυνητικά θα μπορούσαν να προσφέρουν με αστείες δικαιολογίες ή με επιλεκτική εφαρμογή των νόμων.
Αυτά βέβαια περι πολιτικών είναι για τα όποια κυρίαρχα κράτη έχουν απομείνει γιατί στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, της Ευρωπαϊκής Μογγολίας και της Ευρωπαϊκης Κένυας ( αν δεν το μάθατε, συγκρίνουν τον εαυτό τους με εμάς, γιναμε επιτέλους μέτρο σύγκρισης, αλλά φευ... ώς αποτυχημένο κράτος) δεν υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές. Απο την Χρυσή Αυγή και τα πιο ακροδεξιά κόμματα, ως τις Ανταρσύες και την τελευταία συνιστώσα του Συριζα, όλο το πολιτικό φάσμα , με το που θα έρθει στην εξουσία, θα ψηφίζει μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Και οι επιλογές πλέον στην ελληνική μπανανία είναι οι αστείες διαφορές των κομμάτων αν το κόμμα που θα βγεί ψηφίζει μνημόνια με το ένα χέρι, με τα δύο ή με χέρια και με πόδια.
Δυστυχώς όσο και αν είμαι καλοπροαίρετος , τα ιστορικά στοιχεία και τα στελέχη, ίδια στην πλειοψηφία, που πηδουν απο κόμμα σε κόμμα, δείχνουν οτι οποιο κόμμα και να πάρει την εξουσία απο τα υφιστάμενα σήμερα στην Ελλάδας θα ψηφίζει με χέρια και με πόδια τις όποιες αποφάσεις των δανειστών. Οσο για τους δανειστές είτε τους πεί τρόικα, είτε θεσμους, είτε κουαρτέτο, ειτε χορωδία ολόκληρη τους πεί, οι ίδιοι τοκογλύφοι θα παραμείνουν που ρουφάνε το αίμα όλόκλήρης της χώρας πολλά χρόνια τώρα, είτε με νεοφιλελεύθερες, είτε με κεντρώες είτε με αριστερές κυβερνήσεις υποταγμένες πάντα σε ανθρωποκτόνες πολιτικές.
Πηγή : http://www.freepen.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου