Είναι τραγικό σε επίπεδο πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης, μία ολόκληρη Ευρώπη να είναι έρμαιο ενός κεντρικού τραπεζίτη ο οποίος δημιουργεί κάθε μήνα χρήμα ύψους 80 δις ευρώ για να το διαθέτει στην οικονομία, όπου γουστάρει, όποτε γουστάρει, και σε όποιον γουστάρει, βαφτίζοντας αυτή του την πράξη «μη συμβατικά μέτρα», και κάνεις να μην αντιδρά, ή έστω να μην έχει αντιληφθεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της τραπεζικής μαφίας που ως στόχο έχει τον έλεγχο μέρους του ευρωπαϊκού ΑΕΠ!
Χρήμα κύριε Ντραγκι δημιουργείται μόνο μέσω δανείων στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, πράγμα το οποίο έχετε αναστείλει από το 2010 και εντεύθεν και το μονό χρήμα που ρίχνεται στην οικονομία είναι αυτό της ποσοτικής χαλάρωσης, κατευθείαν στα χέρια τραπεζιτών και επενδυτικών funds
Και κάπως έτσι σήμερα η ΕΚΤ με σχετικό δελτίο τύπου, μας ανακοίνωσε τις αποφάσεις της σχετικά με την νομισματική πολίτικη της:
Αλήθεια ποιος ελέγχει και με ποιά διαδικασία, ποιά κρατικά και εταιρικά ομόλογα αγοράζει ο κεντρικός τραπεζίτης;
Ποιός ελέγχει το πότε, το πόσα και από ποιόν αγοράζει αυτά τα ομόλογα;
Είναι εξοργιστικό το γεγονός πως ένας κεντρικός τραπεζίτης καθορίζει τις οικονομικές εξελίξεις σε μια ολόκληρη ήπειρο με μη συμβατικά μέτρα όπως ο ίδιος τα αποκαλεί και κανείς να μην αναρωτιέται για την ορολογία και την μεθοδολογία των πράξεων του.
Και είναι ακόμη πιο εξοργιστικό για μία χωρά και έναν λαό να έχει έναν πρωθυπουργό και έναν ευρωβουλευτή που να παρακαλάνε τον κεντρικό τραπεζίτη να εισάγει την χωρά μας στο μεγαλύτερο πολίτικο και οικονομικό σκάνδαλο που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη και λέγεται πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η απάντηση δε, του κυρίου Ντράγκι στην σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Παπαδημούλης πριν ένα μήνα περίπου, αποδεικνύει ακόμη μία φορά τον πραγματικό στρατηγικό σχεδιασμό των διεθνών τραπεζιτών για την χωρά μας και όχι μόνο:
Ερώτηση προς την ΕΚΤ
Θέμα: Ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων
Ο Διοικητής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 21 Ιουνίου 2016, απαντώντας σε ερώτησή μου για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είχε σημειώσει πως ενδεχομένως σύντομα θα υπάρξει αντίστοιχη απόφαση, ενώ συνάρτησε για πρώτη φορά, την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με τη μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ κ. Στουρνάρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Ελληνικό Τύπο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναμένει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι το τέλος του 2016.
Ο κ. Στουρνάρας, δήλωσε επίσης πως η ανάλυση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει από την ίδια την ΕΚΤ, και όχι απαραίτητα από το Eurogroup.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η ΕΚΤ:
Σκοπεύει η ΕΚΤ να προχωρήσει σε ανάλυση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους και αν ναι, με τι χρονοδιάγραμμα;
Με δεδομένη την ανάγκη για ένα θετικό σήμα της Ελληνικής Οικονομίας προς τις αγορές, πότε τοποθετεί η ΕΚΤ την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων; Απάντηση του Μάριο Ντράγκι για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας:
Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Παπαδημούλη,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή στις 27 Ιουλίου 2016.
Στις 22 Ιουνίου 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε να επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) από τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης για τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα τα οποία εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία, υπό την επιφύλαξη ειδικών περικοπών αποτίμησης (haircuts).
Ως αποτέλεσμα, οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν εκ νέου να χρησιμοποιούν εμπορεύσιμα χρεόγραφα τα οποία εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία ως εξασφαλίσεις για τις πιστοδοτικές πράξεις της ΕΚΤ. Η απόφαση αυτή έλαβε υπόψη την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του υφιστάμενου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε τη δέσμευση που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές για την υλοποίηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής του ΕΜΣ και παράλληλα αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος αυτού.
Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο ανάφερε ότι το ενδεχόμενο αγοράς -στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP)- εμπορεύσιμων χρεογράφων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο ως προς την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και άλλους παράγοντες σχετικούς με τη διαχείριση κινδύνων.
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, στη δήλωσή της στις 25 Μαΐου 2016, η Ευρωομάδα (Eurogroup) σημείωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής σειράς μέτρων σε βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, με σκοπό την επαναφορά του χρέους σε καθοδική πορεία και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών σε διατηρήσιμα επίπεδα.
Υπό το φως αυτών των παραγόντων, στην παρούσα συγκυρία δεν μπορεί να προσδιοριστεί ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις ενδεχόμενες αγορές -στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP- εμπορεύσιμων χρεογράφων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία.
Με εκτίμηση, Mario Draghi Και κάπως έτσι μία χώρα γίνεται έρμαιο ενός κεντρικού τραπεζίτη, του οποίου του παραχωρήθηκε το εκδοτικό προνόμιο δημιουργίας χρήματος και αυτό έγινε εργαλείο άσκησης πολίτικης και οικονομικής εξουσίας εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου