MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Ερχονται κατασχέσεις λογαριασμών - ακινήτων για 1,5 εκατ. οφειλέτες

(Σ.Σ.: Οι Δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν ορκιστεί στο Σύνταγμα της Ελλάδος, καθώς και οι Εισαγγελείς, οι Έφοροι, οι κρατικοί λειτουργοί γενικότερα... πιστεύουν δηλαδή, ότι είναι "στραβός ο γιαλός" και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να "αρμενίζουνε  στραβά"... εκτελώντας τις αντισυνταγματικές και παράνομες επιταγές των τελευταίων κυβερνήσεων....

Το 50% των πολιτών δηλαδή είναι μπαταχτσήδες , φοροφυγάδες , λαμόγια κλπ ... ωραία !..., άντε να τα εκατοστίσετε....  

Μην πει κανείς τους λοιπόν αργότερα, "έτσι ήταν ο νόμος τότε, δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς"... γιατί ορκίσθηκαν πρωτίστως στο Σύνταγμα  και όχι  σε  κόμματα, η στην εκάστοτε κυβέρνηση  .... )

ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ 4 ΕΚΑΤ. ΠΟΛΙΤΕΣ

Της Μαρίας Βουργάνα

Τα χρέη προς την εφορία «πνίγουν» έναν στους δύο φορολογούμενους. Πάνω από 4 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και αφήνουν απλήρωτους τους φόρους.

Συνολικά χρωστούν στην εφορία σχεδόν το μισό ΑΕΠ ή 89,8 δισ. ευρώ και ήδη εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των χρεών, τα οποία δεν αποκλείεται να εκτοξευτούν σε επίπεδα των 95 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τους έτους. Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει επιστρατεύσει το «όπλο» των κατασχέσεων για να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για 755.806 οφειλέτες, έχει ήδη λάβει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων καθώς και σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Από την αρχή του έτους έχουν γίνει 60.732 κατασχέσεις, ενώ με αναγκαστικά μέτρα απειλούνται ακόμη 1.492.088 οφειλέτες. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΓΓΔΕ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου, τον αριθμό των οφειλετών, αλλά και των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι το τέλος Ιουνίου:

4.003.372 φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και συνολικά οφείλουν 89,83 δισ. ευρώ ή σχεδόν το 50% του ΑΕΠ. Από τα χρέη αυτά θεωρείται αδύνατον να εισπραχθούν περισσότερα από 10 ? 15 δισ. ευρώ.

Σε 1.492.088 οφειλέτες η ΓΓΔΕ μπορεί να επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, δεδομένου ότι ένα μεγάλο πλήθος οφειλετών μπορεί να μην έχει περιουσιακά στοιχεία ή οι καταθέσεις του να προστατεύονται από ακατάσχετο λογαριασμό ή ακόμα να αφορούν σε πτωχευμένους οφειλέτες ή αποβιώσαντες.

Σε 755.806 οφειλέτες ή στο 50,65% των οφειλετών στους οποίους μπορούν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν ήδη επιβληθεί δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και έχουν δρομολογηθεί πλειστηριασμοί ακινήτων. Περισσότερες από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων φεύγουν κάθε ημέρα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ δεκάδες ακίνητα οφειλετών βγαίνουν στο «σφυρί». Η εκτέλεση κατασχέσεων από την αρχή του έτους έφτασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον μήνα Ιούνιο εκτελέστηκαν περισσότερες από 30.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με εντολές των εφοριών.

Οι κατασχέσεις λογαριασμών στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους», από τη στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη. 


• Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους έφθασαν στα 6,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5,956 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι. Μόνο τον Ιούνιο προστέθηκαν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών 1,223 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 903 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία (παλαιές και νέες) έφθασαν μια ανάσα από τα 90 δισ. ευρώ ή 89,8 δισ. ευρώ.

Από τα νέα χρέη ύψους 6,807 δισ. ευρώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων έχει καταφέρει να εισπράξει 881 εκατ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 83 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 1,477 δισ. ευρώ με τον ετήσιο στόχο να ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.

«Φέσια» από το Δημόσιο 

Στα 7,22 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, από 7,045 δισ. ευρώ που ήταν ένα μήνα νωρίτερα.

Ειδικότερα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γενικής κυβέρνησης εκτινάχθηκαν σε 5,909 δισ. ευρώ , ή 1,1 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τις αρχές του έτους. 

Στο ίδιο διάστημα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων έφθασαν στο εξάμηνο στα 1,311 δισ. ευρώ εκ των οποίων 940 εκατ. ευρώ, άμεσοι φόροι και 218 εκατ. ευρώ έμμεσοι.

Ποινικές διώξεις για 1.536 φορολογούμενους 

Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κινδυνεύουν να βρεθούν 1.536 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους να οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 2,28 δισ. ευρώ στο Δημόσιο. 

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για πάνω από τέσσερις μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο. 

Οι φορολογούμενοι αυτοί εντοπίστηκαν να μην έχουν καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά. Εκτός από τις ποινικές διώξεις για την μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, υπάρχει πιθανότητα να κατηγορηθούν και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου ή βρόμικου χρήματος). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία τη ΓΓΔΕ, στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου υποβλήθηκαν προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες: 

1.536 αναφορές για υποθέσεις μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ. Τα ποσά των μη καταβληθέντων χρεών προς το Δημόσιο τα οποία σχετίζονται με τις αναφορές αυτές ανέρχονται σε 2,282 δισ. ευρώ.

-113 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ. Τα ποσά που αναλογούν στα διαπραχθέντα αδικήματα φοροδιαφυγής φτάνουν συνολικά τα 518,05 εκατ. ευρώ. 

Στο μέτωπο των φορολογικών ελέγχων, το ΚΕΦΟΜΕΠ που ερευνά όλες τις λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής έχει ολοκληρώσει 113 «μερικούς» ελέγχους και 31 «πλήρεις» ελέγχους, ενώ «πρωταθλητισμό» στους ολοκληρωμένους «μερικούς» ελέγχους κάνουν οι ΔΟΥ έχοντας πραγματοποιήσει στο εξάμηνο 9.118 «μερικούς» και 1.442 «πλήρεις» ελέγχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου