MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

ΒΟΜΒΑ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΦΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΨΑΝ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ, ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ), ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΣΩΖΑΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ 

Οι δανειστές επιστρέφουν και ζητούν κανόνες ιδιωτικού τοµέα στο ∆ηµόσιο και τις ∆ΕΚΟ 

Ατοµικές συµβάσεις στο ∆ηµόσιο! 

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το µελάνι της πρώτης αξιολόγησης και λίγες ηµέρες µετά την επικείµενη εκταµίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ (αναµένεται περίπου στις 20 Ιουνίου), οι δανειστές επανακάµπτουν στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήµερο του µήνα. Αφορµή είναι η συµµετοχή τους σε διεθνές συνέδριο, αλλά µε την ευκαιρία πρόκειται να δώσουν τις κατευθύνσεις στην ελληνική κυβέρνηση ενόψει της φθινοπωρινής αξιολόγησης. 

Η Κοµισιόν και οι εταίροι σκοπεύουν να βάλουν την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονοµικών να συγκρουστούν µε όλες τις λεγόµενες οµάδες εδραιωµένων συµφερόντων – ένα άλλο όνοµα για τοµείς εργαζοµένων στον δηµόσιο και τον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα. Σε συνδυασµό µάλιστα µε τα εργασιακά, που βρίσκονται στο πρόγραµµα των προαπαιτούµενων, πολλοί είναι οι σύµβουλοι που εισηγούνται στις Βρυξέλλες πως στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν οι όροι και οι σχέσεις εργασίας, όχι µόνο στον ιδιωτικό αλλά και στον δηµόσιο τοµέα. 

Αξιωµατούχοι των Βρυξελλών, που έχουν γνώση των συζητήσεων, έλεγαν στη Realnews ότι στην ελληνική κυβέρνηση θα προταθεί να φέρει στο ∆ηµόσιο «κανόνες και συνθήκες εργασίας ιδιωτικού τοµέα», µε ατοµικές συµβάσεις και εργολαβίες, αλλάζοντας ριζικά το µοντέλο προσλήψεων που ισχύει έως σήµερα. Επίσης, διακινείται έντονα το σενάριο της επιβολής ενός κυκλικού συστήµατος συνεχών µετακινήσεων υπαλλήλων, ως πρόνοια για την καταπολέµηση της διαφθοράς, που είναι ενδηµική και κοστίζει στο κράτος δισεκατοµµύρια. 

Ραγδαίες όµως θα είναι οι αλλαγές σε ενέργεια, ∆ΕΗ και επιχειρήσεις του ∆ηµοσίου στην πιο δύσκολη ίσως αξιολόγηση µέχρι στιγµής, η οποία θα φέρει την κυβέρνηση αντιµέτωπη µε παραδοσιακά άκαµπτες κοινωνικές οµάδες. Πρόγευση για το τι µέλλει γενέσθαι έδωσε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί από το βήµα του Οικονοµικού Φόρουµ των Βρυξελλών, επισηµαίνοντας ότι «στην Ελλάδα θα ξεβολευτούν όλες οι λεγόµενες οµάδες εδραιωµένων συµφερόντων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου