MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Pew: Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να μισούν την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το έγκυρο Αμερικανικό κέντρο έρευνας της κοινής γνώμης Pew Research Center διεξήγαγε μια έρευνα[1] σχετικά με τη στάση των πολιτών της ΕΕ προς την ΕΕ. Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά για τους Ευρωπαίους γραφειοκράτες: η αξιοπιστία της ΕΕ μειώνεται και ο αριθμός των υποστηρικτών του ευρω-σκεπτικισμού αυξάνεται. Η έρευνα περιορίζεται στο βρετανικό δημοψήφισμα, το οποίο θα αποφασίσει το θέμα της απόσυρσης των Βρετανών από την ΕΕ.

Η μελέτη έδειξε ότι μόλις το 51% των ερωτηθέντων έχει θετική στάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 47% απαισιόδοξη όσον αφορά αυτό το θέμα. Κατά μέσο όρο το 42% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι χώρες τους πρέπει να έχουν μεγαλύτερη εξουσία. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, το 70% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η έξοδος του Ηνωμένου βασιλείου από το Μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση. Δεν υπάρχει καμιά αντίφαση εδώ:

η ήδη ταραγμένη ΕΕ στην περίπτωση αποχωρήσεως μιας τέτοιας σημαντικής χώρας θα αρχίσει να ταρακουνιέται ακόμα περισσότερο, το οποίο φυσικά θα οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι μεταξύ των κύριων υποστηρικτών των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων: το 72% των Πολωνών πολιτών και το 61% των Βουλγάρων πολιτών βλέπουν θετικά να ανήκουν στην ΕΕ . Ωστόσο, την ίδια άποψη έχει μόνο το 27% των Ελλήνων, το 38% των Γάλλων και το 47% των Ισπανών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ίδια στιγμή , το οποίο θα μπορούσε να αφήσει την ΕΕ στο εγγύς μέλλον, κατά μέσο όρο το 44% των Βρετανών πιστεύουν ότι η ΕΕ είναι μια καλή εμφάνιση, καθώς το 53% των Σκωτσέζων.

Αυτό υποδηλώνει ότι ένα δημοψήφισμα για το Brexit (εκτός της ΕΕ), το οποίο θα λάβει χώρα στις 23 Ιουνίου δεν θα είναι εύκολο. Οι Δημοσκοπήσεις στη Βρετανία δίνουν τα ίδια περίπου αποτελέσματα: ο αριθμός των υποστηρικτών και των αντιπάλων της παραμονής στην ΕΕ είναι περίπου ο ίδιος.

Όσο για την «περιφερειακή διαίρεση» από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, δεν υπάρχει τίποτα νέο: τα φτωχότερα και πολιτικά μη κυρίαρχα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης ελπίζουν για τα «μπόνους» που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τις πλούσιες χώρες, τα οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη της Δυτικής Ευρώπης δεν θέλουν να συμβιβαστούν με τους περιορισμούς και τα προβλήματα που γεννιούνται αυτή τη στιγμή από την ένταξη αυτών στην ΕΕ. Δεν έχουν καμιά διάθεση και δεν καίγονται να ταΐζουν τους κηφήνες της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι Καταγγελίες στην ΕΕ, κυρίως σε σχέση με οικονομικά θέματα, καθώς και με το θέμα των προσφύγων εξακολουθούν να είναι σχετικές. Όλο αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία μεταξύ της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το φάντασμα της κατάρρευσης πλανάται πάνω από την Ευρώπη, και η ιδέα της Ομοσπονδίας δεν μου φαίνεται η καλύτερη απάντηση σε αυτό που υφίσταται», είπε στις 30 Μαΐου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας σε μια συνεδρίαση των πολιτικών του Ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος στο Λουξεμβούργο.

Η καλύτερη απάντηση, κατά τη γνώμη της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, αν κρίνουμε από τα τρέχοντα γεγονότα, είναι το καπέλωμα της κοινής γνώμης και η κάλυψη των προβλημάτων. Μπορούμε να θυμηθούμε τους πολιτικούς που αγνόησαν το ολλανδικό δημοψήφισμα για την Ευρω συνεργασία με την Ουκρανία, καθώς και τις πρόσφατες εκλογές στην Αυστρία. Εκεί, ας θυμηθούμε το προβάδισμα στον πρώτο γύρο του υποψήφιου για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές είχε ο υποψήφιος Ευρωσκεπτικιστής Norbert Hofer που έχασε στο δεύτερο γύρο με την ελάχιστη δυνατή διαφορά. Ενώ υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες.

Ωστόσο, το πιο επείγον είναι το ζήτημα των προσφύγων, γεγονός που καθιστά την ηγεσία της ΕΕ να τους φιλοξενήσει, στην πραγματικότητα, με τη βία. Ωστόσο, οι τοπικές αρχές και οι αρχές επιβολής του νόμου, ενεργώντας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής γραφειοκράτες, όχι μόνο «αναγκάζονται να τους ανέχονται », αλλά μερικές φορές δικαιολογούν ανοιχτά τους μετανάστες που αρνούνται να δεχθούν τους κοινωνικούς κανόνες και τους νόμους των χωρών της Ευρώπης.

Φυσικά, σε αυτό το πλαίσιο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν μπορεί να προχωρήσει. Αλλά μιλάμε ότι η επικείμενη κατάρρευση της είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

Pew[2]

References 

( https://rg.ru/2016/06/08/sredi-evropejcev-usililos-negativnoe-otnoshenie-k-es.html )

( http://www.politonline.ru/tags/Pew/ )



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου