H ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ασκήσει βέτο στην Διατλαντική Εταιρική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ εάν δεν εξασφαλίζει αυξημένη προστασία στους βασικούς γεωργικούς γεωγραφικούς δείκτες. Σύμφωνα με έγγραφο του ελληνικού Υπουργείου Οικονομίας, το οποίο επικαλείται το EurActiv.com που αποκαλύπτει αποκλειστικά την είδηση, η Αθήνα δεν είναι αισιόδοξη για το μέλλον του συμφώνου, και που οφείλεται στην αμερικανική άκαμπτη στάση.
«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι είναι δυνατόν να προχωρήσει αυτή η συμφωνία, καθώς οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν σε παραχωρήσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε τομείς όπως οι δημόσιες συμβάσεις και ναυτιλιακές υπηρεσίες», αναφέρεται στο έγγραφο.
Το EurActiv πληροφορήθηκε ότι η Αθήνα ανησυχεί για το παραδοσιακό τυρί φέτα (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), το οποίο είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ελληνική κτηνοτροφία.
Ένας Έλληνας αξιωματούχος είπε στην EurActiv ότι τα ζώα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας στον τομέα της γεωργίας για την ανάπτυξη, την απασχόληση, και τα ΜΜΕ.
«Η φέτα θα πρέπει να προστατευθεί οριστικά από τον αθέμιτο ανταγωνισμό», είπε ο ίδιος υπάλληλος, προσθέτοντας ότι αυτό το προϊόν έχει υποστεί κακή χρήση και σφετερισμό από εταιρείες τρίτων χωρών κατά το παρελθόν.
Η Ελλάδα ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις της ΤΤΙΡ στη γεωργία και ειδικότερα, σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί μια συμφωνία που δεν θα εξασφαλίζει αυξημένη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων.
«Έχουμε καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην αφήσει αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα για τα ελληνικά συμφέροντα στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, όπου δεν θα υπάρχει ευελιξία», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μια συμφωνία η οποία οδηγεί τα γεωργικά της προϊοντα να χαρακτηριστούν ως «γενόσημα φάρμακα» και επομένως, να μην προστατεύονται επαρκώς.
Σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας, η υψηλή ποιότητα γεωργικών προϊόντων δημιουργεί αξία για τις τοπικές κοινωνίες, υποστηρίζει την ανάπτυξη της υπαίθρου και την προώθηση νέων ευκαιριών απασχόλησης στην παραγωγή, στη μεταποίηση και άλλες συναφείς υπηρεσίες.
«Η ελευθέρωση του εμπορίου δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της γεωργικής παραγωγής ή της προστασίας του περιβάλλοντος και του καταναλωτή, ούτε βάζοντας τα εταιρικά συμφέροντα πάνω από εκείνα των πολιτών.»
Πηγή : hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου