MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Οκτώ στους δέκα Ελληνες δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες.

Οκτώ στους δέκα Έλληνες δεν εμπιστεύονται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ οι εννέα στους δέκα πιστεύουν ότι οι τράπεζες δεν βοήθησαν τους Έλληνες πολίτες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και δεν θεωρούν το σύστημα ασφαλές. 

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία έδωσε η ίδια η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, στο 21ο Banking Forum που διοργάνωσε η ΕΔΕΕ.

Η κυρία Κατσέλη αναφέρθηκε στο έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες και παρουσίασε έρευνα της κοινής γνώμης, που διεξήχθη τον περασμένο μήνα για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Όπως είπε, στην έρευνα αποτυπώνονται οι δείκτες που τεκμηριώνουν την κρίση εμπιστοσύνης του κοινού προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μιας κρίσης που επιδεινώθηκε σημαντικά λόγω της γενικότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης και της μείωσης του βιοτικού επιπέδου μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού.

Ως MarketFair.gr θα προσθέσουμε ότι η κρίση στις τράπεζες επιδεινώθηκε από την λανθασμένη, όπως αποδείχθηκε πολιτική γραμμή που ακολούθησε η κυβέρνηση και από την αδυναμία αξιολόγησης της κατάστασης.

Διότι από τον Ιανουάριο του 2015 δεν φταίνε οι τραπεζίτες για την κατάσταση και για την κρίση εμπιστοσύνης αλλά οι πολιτικοί. Το προσθέτουμε αυτό για να είμαστε δίκαιοι με όλους.

Σύμφωνα με την έρευνα:

– Το 80,3% των ερωτώμενων απαντά ότι εμπιστεύεται λίγο έως καθόλου το τραπεζικό σύστημα. Το 2008, πριν το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα μας το ποσοστό αυτό ήταν 38,5%. Σήμερα, μόλις το 19,3% δηλώνει ότι εμπιστεύεται πολύ έως αρκετά το τραπεζικό σύστημα.

– Παρά τα θετικά αποτελέσματα της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης που έχουν καταστήσει τις ελληνικές τράπεζες φερέγγυες και υπερκεφαλαιοποιημένες, ποσοστό 67,1% θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει καταστεί πιο ασφαλές μετά τη τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, έναντι ποσοστού 27% που πιστεύει ότι έχει γίνει ασφαλέστερο. Ο φόβος για πιθανό κούρεμα καταθέσεων παραμένει διάχυτος παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο έχει αποκλεισθεί.

– Ποσοστό 86,8% πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν βοήθησαν τους Έλληνες πολίτες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ενώ το 80,7% θεωρεί ότι οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο. 

Οι πολίτες ζητούν ρυθμίσεις, "κούρεμα" δανείων και ενημέρωση 

– Στην κορυφή των αιτημάτων των πολιτών (37,3% των ερωτώμενων) είναι το «κούρεμα» δανείων για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού (24,1%) καθώς και η διεύρυνση του χρονικού περιθωρίου αποπληρωμής των δανείων (15,8%). Με άλλα λόγια, το 77% των ερωτώμενων αναζητούν κάποια αποτελεσματική ρύθμιση του χρέους τους.

Από την έρευνα αυτή προκύπτει και η σημαντική ανάγκη προαγωγής του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού. Το 88,7% των πολιτών απαντάει ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο για τις αρχές λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και την ύπαρξη ή πιθανή χρήση τραπεζικών προϊόντων.

Πηγή: marketfair.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου