Στην αναζήτηση και υιοθέτηση νέων αντισυμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής ωθούνται και πάλι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, καθώς οι τολμηρές αποφάσεις που έλαβαν την τελευταία δεκαετία δεν έχουν οδηγήσει σε δυναμική οικονομική ανάκαμψη την παγκόσμια οικονομία, με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού να παραμένει επίκαιρος.
Αυτό υποστηρίζει σε νέο άρθρο του στον επιχειρηματικό ιστότοπο γνώμης Project Syndicate ο προβεβλημένος καθηγητής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), Nouriel Roubini, σύμφωνα με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες πλέον επικεντρώνουν ξεκάθαρα τη δράση τους στην τιμή του χρήματος και όχι στην ποσότητα αυτού σε κυκλοφορία.
Τα ανορθόδοξα μέτρα των κεντρικών τραπεζών έφεραν μαζί τους και μερικά εξαιρετικά ανορθόδοξα αποτελέσματα, όπως το γεγονός ότι σήμερα κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 6 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ έχουν αρνητική απόδοση, δηλαδή κάθε χρόνο χάνουν ένα μέρος της ονομαστικής τους αξίας αντί να την αυξάνουν μέσω κάποιας θετικής απόδοσης.
Ποιό θα μπορούσε όμως να αποτελέσει το επόμενο «κύμα» ανορθόδοξων νομισματικών πολιτικών;
Σύμφωνα με τον Roubini, αυτό θα μπορούσε να συνίσταται από τα εξής τρία μέρη:
1. Οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να φορολογήσουν τα πλεονάζοντα μετρητά των τραπεζών για να πάψουν αυτές να επιχειρούν να αποφύγουν τον φόρο που συνεπάγονται τα αρνητικά επιτόκια.
2. Η ποσοτική χαλάρωση θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε «ρίψη χρημάτων από αέρος», με την έννοια ότι θα μπορούσε να πάψει η διαμεσολάβηση των εμπορικών τραπεζών στη διάχυση νέου χρήματος στις αγορές και στη θέση του να εφαρμοστεί η άμεση χρηματοδότηση μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων (μόνιμη νομισματοποίηση χρέους) από τυπωμένο χρήμα, με στόχο την τόνωση της κατανάλωσης.
3. Οι αγορές ενεργητικού από τις κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να επεκταθούν στην αγορά λιγότερο ασφαλών ιδιωτικών αξιών, όπως οι μετοχές, τα υψηλότερου κινδύνου εταιρικά ομόλογα και τα επισφαλή δάνεια των εμπορικών τραπεζών.
«Οι καιροί της απόγνωσης απαιτούν απεγνωσμένα μέτρα», όπως ολοκληρώνει τις σκέψεις του ο Roubini.
Πηγή: bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου