MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Δραματική προειδοποίηση Σουλτς: «Βλέπει» διάλυση της Ε.Ε. λόγω προσφυγικού

ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ

Σε μια δραματική προειδοποίηση για την ενότητα της Ευρώπης προχώρησε λίγες ώρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του ομίλου Funke (WAZ, Berliner Morgenpost κ.α.). 

«Τα χαρακώματα που ανοίγουν, μπορεί να οδηγήσουν την ΕΕ σε αποτυχία (...) Η ΕΕ είναι αναστρέψιμη όπως όλα... Πρέπει να αποτρέψουμε με όλη μας τη δύναμη να συμβεί κάτι τέτοιο» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. 

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δηλώνει ότι «μάλλον δεν θα υπάρξει οριστική, επιτυχής έκβαση της συνόδου», θεωρεί ωστόσο ότι «θα σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα σημεία». Όπως επισημαίνει ο Μάρτιν Σουλτς, προϋπόθεση για μία ουσιαστική συμφωνία με την Τουρκία αποτελεί η ενεργοποίηση του ήδη συμπεφωνημένου μηχανισμού για την ανακατονομή 160.000 προσφύγων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνει προειδοποίηση για πιθανή αποτυχία της ΕΕ στο ζήτημα αυτό: «Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει τα αίτια της προσφυγικής κρίσης. Εάν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση, η Ευρώπη κινδυνεύει με διάλυση». 

Ο Μάρτιν Σουλτς υπενθυμίζει ότι διαλυτικές τάσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια και υποστηρίζει ότι «τα χάσματα που έχουν ήδη εκδηλωθεί «μπορεί να οδηγήσουν στην αποτυχία της ΕΕ».

Η επικείμενη νέα σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας καλείται να επικυρώσει οριστικά μία συμφωνία-πακέτο με την Άγκυρα, κατά την οποία η γειτονική χώρα θα δέχεται την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών που έχουν εισέλθει σε ελληνικό έδαφος μέσω Τουρκίας. 

Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ καλείται να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα απευθείας μετεγκατάστασης από την Τουρκία, δεχόμενη μάλιστα έναν πρόσφυγα για κάθε «επιστροφή» από την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου