MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

The Economist: «Η Ελλάδα θα καταρρεύσει λόγω της οικονομικής πολιτικής των ελληνικών Κυβερνήσεων»

Σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό The Economist, η Ελλάδα διέρχεται μια πολύπλευρη κρίση , η οποία οφείλεται εν πολλοίς και στην λανθασμένη νοοτροπία των κυβερνώντων . 

Η Ελλάδα έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια , τονίζει το περιοδικό λόγω των συνεχών οικονομικών διασώσεων οι οποίες δεν έχουν μπορέσει να βάλουν την χώρα στον «ίσιο δρόμο», σύμφωνα με δημοσίευμα

Οι Έλληνες πολιτικοί «σπατάλησαν» πολλά χρήματα, οδηγώντας την οικονομία της χώρας στον γκρεμό . Και από τότε, προσπαθούν να φορολογήσουν τον απλό λαό, επιθυμώντας παράλληλα να επαναφέρουν την χώρα στην διεθνή φερεγγυότητα. Προφανώς όμως αγνοούν το γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να σώσει την οικονομία αν φορολογηθεί ανελέητα . 

Και αυτό δεν είναι μια αδρανής ρητορική. Η νέα έκθεση από το περιοδικό The Economist μας δίνει μια πολύ καλή προειδοποίηση για το τι συμβαίνει όταν οι πολιτικοί είναι πάρα πολύ άπληστοι στον τομέα της φορολόγησης . 

Το περιοδικό ξεκινά με την ιστορία ενός Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος απέτυχε στην επιχείρηση του στην Ελλάδα . Δεν απέτυχε εξαιτίας όμως μιας κακής οικονομική πολιτικής αλλά λόγω της στάσης των ελληνικών κυβερνήσεων . Οι κυβερνήσεις ήταν πάρα πολύ άπληστες και τον φορολογούν ακόμη και στην νέα του έδρα στην Βουλγαρία . 

Ο Παναγιώτης Κορφοξιουλιώτης, αναφέρει η δημοσίευση δημιούργησε μια επιχείρηση στην Αθήνα το 2011, νοικιάζοντας αυτοκίνητα σε τουρίστες … πλήρωνε το προσωπικό του με έναν αξιοπρεπή μισθό και δήλωνε όλα τα κέρδη του. 

Δυστυχώς, η εφορία δεν του επέστρεψε την καλοσύνη αυτή. Απότομες αυξήσεις στους φόρους των επιχειρήσεων ώθησαν τον κύριο αυτό να «πάρει» την επιχείρηση του και να εγκατασταθεί στην Βουλγαρία. Τώρα ο ίδιος απασχολείται με τουρίστες στην γειτονική χώρα οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν τα τουριστικά σημεία της Βουλγαρίας .Αυτό τονίζει το περιοδικό αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης τάσης. 

Οι ελληνικές κυβερνήσεις απελπισμένες για μετρητά προσπάθησαν να αποσπάσουν από τις εταιρείες υπέρογκους φόρους, παρά τις ενδείξεις ότι μια τέτοια κίνηση θα τις οδηγήσει σε μέρη όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Αλβανία. 

Με σχετικές εκτιμήσεις πάνω από 200.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μετοικήσει από την Ελλάδα από το 2011. 

Λογιστές, δικηγόροι και επιχειρηματίες εκτιμούν ότι ίσως και 10.000 ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις έχουν μετακινηθεί στο εξωτερικό.

Σε μια πρόσφατη έρευνα 300 εταιρειών, από την Endeavor (μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά τους επιχειρηματίες στην Ελλάδα) , διαπιστώθηκε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των υπαρχόντων ελληνικών επιχειρήσεων σκέφτονται είτε να κλείσουν είτε να μετοικήσουν στο εξωτερικό. 

Όταν ένα σωρό επιχειρηματίες και επιχειρήσεις αποφασίσουν ότι δεν αξίζει ο κόπος να δουλέψουν σκληρά στην Ελλάδα , κύριος ένοχος είναι η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση με τα παράλογα οικονομικά μέτρα . 

Μεταξύ 2009 και 2014, τα φορολογητέα κέρδη που δηλώθηκαν από τις επιχειρήσεις της χώρας μειώθηκαν περισσότερο από 5 δις € (5,6 δις $) από 10 δισεκατομμύρια € που ήταν . 

Βλέπουμε επίσης τον αντίκτυπο του φορολογικού ανταγωνισμού σε αυτή την ιστορία. Είναι λογικό λοιπόν να μην έρχονται επενδύσεις στην χώρα λόγω αυτού του φορολογικού παραλογισμού. 

Άλλες χώρες της κρίσης του ευρώ, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, είτε μείωσαν τους φόρους των επιχειρήσεων , είτε τους κράτησαν σε χαμηλά επίπεδα , ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. … Αλλά η Ελλάδα μεγάλωσε τον φορολογικό συντελεστή από το 20% το 2012 σε 29% το 2015 … αυτή η αύξηση φόρου καθιστά το ποσοστό του 10% στην Βουλγαρία άκρως δελεαστικό. Ομοίως, ο φορολογικός συντελεστής του 12,5% για την Κύπρο και του 15% της Αλβανίας . 

Αλλά αυτό όμως που είναι πραγματικά εκπληκτικό είναι ότι η Ελλάδα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. 

… Ο κυβερνών συνασπισμός της αριστεράς δεν «ακούει» την κοινωνία και τους επιχειρηματίες . Προτείνει και νέα εισφορά 20% επί των κερδών των εταιρειών . Εάν συνεχιστεί η οικονομική πολιτική σε αυτό το πνεύμα, δεν θα είναι πολλές επιχειρήσεις που θα μείνουν στην Ελλάδα . 

Σύμφωνα με ειδικούς η Ελλάδα είναι ουσιαστικά καταδικασμένη. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι όλες οι κυβερνήσεις φέρουν μεγάλη ευθύνη. Αλλά αυτό οφείλεται ακόμη περισσότερο επειδή το κοινωνικό κεφάλαιο του ελληνικού λαού έχει διαβρωθεί από την λανθασμένη πολιτική των επιδοτήσεων. 

Σε άρθρο από το pentapostagma.gr, με τίτλο (ΕΚΤΑΚΤΟ! Το αμερικανικό ινστιτούτο «Stratfor» προβλέπει τεράστιες προκλήσεις το επόμενο διάστημα για την Ελλάδα ενώ η ΕΕ χωρίζεται «στα δύο»), αναφέραμε τις εκτιμήσεις και του γνωστού αμερικανικού γεωπολιτικού ινστιτούτου «Stratfor Intelligence» , με τις οποίες παρουσιάζει μια μάλλον απαισιόδοξη εκτίμηση για την κατάσταση στην Ελλάδα. 

Είναι κατανοητό η πατρίδα μας το επόμενο διάστημα γίνεται το επίκεντρο εξελίξεων που θα απασχολήσουν ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου