Η πρόσκληση του Μαυροβουνίου για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) αποτελεί την έναρξη μιας ευρύτερης πολιτικής «επίθεσης» των ΗΠΑ στον αγώνα για την επιρροή στα Βαλκάνια μετά τις ρωσικές κινήσεις στην περιοχή , αναφέρει η εφημερίδα Politico.
Στις 2 Δεκεμβρίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ έδωσαν στο Μαυροβούνιο το «πράσινο φώς» να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Συμμαχία.
Επιπλέον, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης και νατοϊκοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι , επισκέφθηκαν το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ, ως μέρος των ανανεωμένων προσπαθειών τους για να μπορέσει η περιοχή των Βαλκανίων να μείνει στην τροχιά της δυτικής επιρροής.
«Το κλίμα των σχέσεων με τις βαλκανικές χώρες γίνεται όλο και πιο ευνοϊκό προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, η περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική, στο πλαίσιο των ευρύτερων εξελίξεων στη διεθνή σκηνή», τονίζει ο στρατιωτικός αναλυτής Igor Tabak.
«Το ΝΑΤΟ ανέλαβε σταδιακά την αύξηση της επιρροής του στην Βαλκανική χερσόνησο », δήλωσε ο πρώην Ιταλός πρέσβης στο ΝΑΤΟ Stefano Stefanini, ο οποίος έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις για την επέκταση της συμμαχίας το 2008.
Η «Βαλκανική εκστρατεία» του ΝΑΤΟ δεν αφορά μόνο το Μαυροβούνιο, προσθέτει η εφημερίδα. Έτσι, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Βελιγράδι στο πλαίσιο της περιοδείας του.
Ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ανακοίνωσε μια «νέα αρχή» στις σχέσεις με την Σερβία.
Ταυτόχρονα, η ένταξη στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποτελεί μια μακρινή προοπτική για μερικές χώρες των δυτικών Βαλκανίων, στις οποίες η συμμαχία δεν τολμά για μεγάλο διάστημα να τις καλέσει, διότι τα μέλη αυτά βαρύνονται με ανεπίλυτες εδαφικές διαφορές.
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξακολουθεί να προσπαθεί να λύσει τα εσωτερικά προβλήματα της , με βάση τις αρχές του πολιτικού συστήματος που δημιουργήθηκε από τη συμφωνία του Ντέιτον του 1995.
Υπενθυμίζεται ότι η πΓΔΜ, έχει μια ανεπίλυτη κόντρα με την Ελλάδα, η οποία είναι ήδη μέλος της συμμαχίας.
Μια άλλη σημαντική πτυχή της βαλκανικής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, αποτελεί η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, που η Ουάσιγκτον θεωρεί μέγιστο στρατηγικό συμφέρον, της δικής της γεωστρατηγικής ασφάλειας.
Οι ΗΠΑ απαιτούν να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως στην περίπτωση της Κροατίας και του έργου στο νησί Krk, στο οποίο έχει προγραμματιστεί η κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ).
Το έργο αυτό αφορά το αγωγό φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς τη Βόρεια Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Κροατίας, με την ονομασία Trans Adriatic Pipeline.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας τα Βαλκάνια θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα , το κύριο πεδίο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Ρωσίας , κάτι που εμπλέκει και την Ελλάδα.
Πιθανόν να έχουμε άνοδο του αλβανικού εθνικισμού σε περίπτωση που κάποιες χώρες δεν « συμμορφώνονται» με τις επιταγές του ΝΑΤΟ.
Πηγή : www.pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου