MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Φινλανδία, αντιδράσεις κατά του ευρώ

Όλο και περισσότερες χώρες τοποθετούνται εναντίον της Ευρωζώνης, ιδίως μετά τη μετατροπή της Ελλάδας σε προτεκτοράτο της Τρόικας, με κριτήριο τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου – αν και η μάχη θα κριθεί στη Γαλλία

Ενώ η Ιταλία συζητάει πολύ σοβαρά την έξοδο της από την Ευρωζώνη, παρά το μεγάλο ύψος του δημοσίου χρέους της (άρθρο), θεωρώντας ότι δεν μπορεί να συμβιώσει με την αχόρταγη Γερμανία, καθώς επίσης πως δεν πρόκειται να αλλάξει η χώρα, φαίνεται ότι προστίθεται η Φινλανδία σε εκείνα τα κράτη που δεν είναι ικανοποιημένα με το κοινό νόμισμα.

Ειδικότερα ο ευρωβουλευτής κ. Vayrynen, πρώην υπουργός εξωτερικών και επικεφαλής του κεντρώου κόμματος της Φινλανδίας, κατάφερε να συγκεντρώσει τις 50.000 υπογραφές που απαιτούνται για να γίνει μία αίτηση – η οποία υποχρεώνει το Κοινοβούλιο της χώρας να διεξάγει μία συζήτηση, με θέμα την έξοδο από την Ευρωζώνη. Η αντιπαράθεση φαίνεται πως θα ξεκινήσει στα μέσα Ιανουαρίου του 2016, έτσι ώστε να έχουν ελεγχθεί μέχρι τότε οι υπογραφές. 

Βέβαια, δεν φαίνεται πως θα αποφασισθεί κάτι τέτοιο, αφού οι περισσότεροι βουλευτές είναι εναντίον της εξόδου – παρά το ότι το δεύτερο κόμμα των πρόσφατων εκλογών έχει ταχθεί υπέρ, ενώ ορισμένα άλλα, όπως το κεντρώο του παραπάνω ευρωβουλευτή, έχουν την ίδια αρνητική θέση. 

Το ίδιο συμβαίνει με τους Πολίτες της χώρας, εάν υποθέσει κανείς ότι διενεργούταν ένα δημοψήφισμα – αφού, σύμφωνα με το πρόσφατο ευρωβαρόμετρο (γράφημα), το 64% είναι υπέρ της παραμονής της Φινλανδίας στην Ευρωζώνη, αν και προηγουμένως το ποσοστό ήταν στο 69%.

Ευρωβαρόμετρο – Τίτλος: «γενικότερα, πιστεύετε πως το ευρώ είναι καλό ή κακό για τη χώρα σας». Η σημασία των χρωμάτων: «γαλάζιο = καλό, κόκκινο = κακό, κίτρινο = αναποφάσιστοι, γκρίζο = ΔΞ/ΔΑ.

Περαιτέρω, σε κάθε περίπτωση αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Ευρωσκεπτικιστών στη Φινλανδία – γεγονός που δεν οφείλεται μόνο στην αντίθεση τους, όσον αφορά την παροχή δανείων στην Ελλάδα αλλά, επίσης, στις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στη χώρα. Όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν (άρθρο), η Φινλανδία είναι βυθισμένη για πολλά χρόνια στην ύφεση – όταν το άλλο σκανδιναβικό κράτος, το οποίο έχει το δικό του νόμισμα, η Σουηδία δηλαδή, αναπτύχθηκε κατά 8% εντός των τελευταίων επτά ετών. 

Το ΑΕΠ της Φινλανδίας έχει μειωθεί σωρευτικά κατά -6%, ενώ η πτώση συνεχίσθηκε επίσης το τρίτο τρίμηνο του 2015 (-0,6%) – γεγονός που οφείλεται αφενός μεν στην κατάρρευση της ΝΟΚΙΑ, αφετέρου στις κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση στη Ρωσία, σε έναν από τους σημαντικότερους πελάτες της, ειδικά στα αγροτικά προϊόντα. Υπενθυμίζουμε εδώ πως τα βασικά προβλήματα της είναι τα εξής:

Τα φινλανδικά αδιέξοδα

Για πάρα πολλά χρόνια, οι επιτυχίες της Nokia είχαν προσδώσει μία εσφαλμένη εικόνα, όσον αφορά τη δυναμική της χώρας. Η αιτία ήταν το ότι, εκτός από το νεωτεριστικό αυτόν όμιλο, ο οποίος «παρήγαγε» κάποιες εποχές το 10% του ΑΕΠ της Φινλανδίας, δεν υπήρχαν πολλοί άλλοι, οι οποίοι να ενισχύουν την ανάπτυξη της – με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως είναι η Kone (κατασκευαστής ασανσέρ). 

Μετά την κατάρρευση όμως της Nokia, είναι πλέον φανερό πως μόνο ένας κλάδος της οικονομίας της χώρας είναι σημαντικός σε παγκόσμιο επίπεδο: η βιομηχανία ξυλείας και χάρτου. Όμως, δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς μεγάλη φαντασία για να διαπιστώσει ότι, στην ψηφιακή εποχή που βιώνουμε, ο κλάδος αυτός θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα. 

Ακριβώς για το λόγο αυτό, στο πρόσφατο παρελθόν έκλεισαν αρκετές τέτοιες βιομηχανίες – γεγονός που προβληματίζει τη Φιλανδία από πολλές πλευρές, επειδή αυτές οι εγκαταστάσεις ευρίσκονταν σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας, οι οποίες δεν έχουν άλλου είδους αναπτυξιακές δυνατότητες. 

Βέβαια ορισμένοι μεγάλοι όμιλοι της χώρας, ελπίζουν πως θα καταφέρουν να παράγουν νέα προϊόντα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας, καθώς επίσης ανταλλακτικά για τη βιομηχανία των αυτοκινήτων – κάτι που μέλει όμως να αποδειχθεί. Σε κάθε περίπτωση, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Φινλανδίας είναι πλέον έντονα αρνητικό (γράφημα) – οπότε τα προβλήματα της θα επιδεινώνονται.


Όσο και αν θέλει λοιπόν να είναι αισιόδοξη η κυβέρνηση της Φινλανδίας, σχεδόν κανένα οικονομικό μέγεθος της χώρας δεν είναι υγιές – οπότε δεν προδιαγράφεται ευοίωνο το μέλλον της. Εύλογα επομένως στηρίζει τις ελπίδες της στη Γερμανία, τοποθετούμενη κατ’ επιταγή της εναντίον της Ελλάδας – χωρίς η ίδια να έχει κάτι ιδιαίτερο εναντίον μας.

Οι ελπίδες 

Η φινλανδική κυβέρνηση αποφάσισε στα τέλη του 2008 να ενισχύσει την οικονομία της χώρας, επενδύοντας 20 δις € – χωρίς κανένα αποτέλεσμα, παρά την θετική εμπειρία από την καταπολέμηση της τεράστιας κρίσης, στην οποία είχε βυθιστεί τη δεκαετία του ΄90 (μέσω της αναδιάρθρωσης τότε της οικονομίας της, χωρίς ελλειμματικά δημοσιονομικά μέτρα). Τα 20 δις € λοιπόν χάθηκαν ουσιαστικά, επιδεινώνοντας το δημόσιο χρέος της. 

Η Moody’s βέβαια επιβεβαίωσε την κορυφαία αξιολόγηση της, κυρίως λόγω της πρόσφατης «αναμόρφωσης» του κοινωνικού της συστήματος. Παράλληλα, φαίνεται πως δημιουργούνται προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα του λογισμικού – ειδικά μετά την εξαγορά μίας φιλανδικής εταιρείας «Start up» από την Google, καθώς επίσης δύο παραγωγών λογισμικού από την Facebook.

Εν τούτοις, σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, οι προοπτικές αυτές είναι πολύ λίγο σημαντικές – παρά το ότι η χώρα τοποθετήθηκε πρόσφατα στην 4η θέση παγκοσμίως, όσον αφορά τη νεωτεριστικότητα της. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες στατιστικές, καθώς επίσης οι αξιολογήσεις που θα ακολουθήσουν από τις αμερικανικές εταιρείες, θα δώσουν μία καλύτερη εικόνα – σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα. 

Ολοκληρώνοντας η φούσκα ακινήτων, η οποία χαρακτηρίζει όλες τις σκανδιναβικές χώρες, δεν είναι μικρότερη στη Φινλανδία – σύμφωνα με μία σχετικά πρόσφατη έρευνα. Στον πίνακα που ακολουθεί, φαίνονται οι 15 ευρωπαϊκές χώρες συν την Τουρκία, με τις μεγαλύτερες τιμές στον τομέα των ακινήτων, σε ευρώ – για σπίτια πολυτελείας, τουλάχιστον 120 τμ., στις πολύ ακριβές περιοχές των μεγάλων πόλεων. 
Α/Α Χώρα Μέση τιμή ανά τετραγωνικό
1 Μ. Βρετανία 14.224
2 Γαλλία 13.639
3 Ρωσία 11.866
4 Ελβετία 11.306
5 Σουηδία 6.991
6 Φιλανδία 6.214
7 Ιταλία 5.930
8 Αυστραλία 5.009
9 Ολλανδία 4.907
10 Δανία 4.279
11 Ιρλανδία 4.156
12 Γερμανία 4.078
13 Ισπανία 3.442
14 Τσεχία 3.384
15 Τουρκία 2.855



Όπως φαίνεται, η Φινλανδία ευρίσκεται στην 6η θέση, μετά τη Σουηδία – γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη, όταν αρχίσουν να αυξάνονται ξανά τα βασικά επιτόκια, εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών

Φυσικά οι συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας δεν το επιτρέπουν ακόμη, αφού η Fed το αναβάλλει συνεχώς, αλλά κάποια στιγμή θα συμβεί – οπότε οι τιμές των ακινήτων θα καταρρεύσουν, προκαλώντας όπως συνήθως συμβαίνει μία τραπεζική κρίση.

Επίλογος 

Με ένα δικό της νόμισμα θα μπορούσε η Φινλανδία να φθηνύνει τα εξαγωγικά της προϊόντα, όπως τα χαρτικά, οπότε να αυξήσει το ρυθμό της οικονομικής της ανάπτυξης – κάτι που δεν είναι σε θέση να κάνει με το ευρώ. Επομένως, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης, θα τη συνέφερε η επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα (πηγή). 

Κάτι ανάλογο ισχύει επίσης για τη Γαλλία, το εθνικιστικό κόμμα της οποίας, δεύτερο στις δημοσκοπήσεις με 29% (πρώτο το ρεπουμπλικανικό με 31,5%, τρίτο του Γάλλου προέδρου με 20,5%), τάσσεται επίσης εναντίον του ευρώ. Επομένως, αυξάνονται τα μαύρα σύννεφα στον ουρανό της Ευρωζώνης, αφού όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν ότι, ωφελεί μόνο τη Γερμανία και την Ολλανδία. 

Άρης Οικονόμου, Senior Analyst (finance & markets)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου