Τα σχολικά βιβλία είναι γνωστά για τον ανθελληνισμό και τις νεοταξικές αντιλήψεις που προσπαθούν να εμφυσήσουν στα παιδιά μας. Κοιτάξτε πώς ένα βιβλίο τα προετοίμαζε από παλιά για να αποδεχθούν τους προσφυγικούς καταυλισμούς που βλέπουμε σήμερα στην Αθήνα. Στο βιβλίο «Γλώσσα ΣΤ’ Δημοτικού, Λέξεις, Φράσεις, Κείμενα» και στην Ενότητα 6 με τίτλο «Η ζωή σε άλλους τόπους», υπάρχει η εξής άσκηση για τους μαθητές:
Κοντά στην περιοχή σας έχει δημιουργηθεί ένας καταυλισμός όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες διωγμένοι από διάφορες χώρες. Όμως κάποιοι θέλουν να τους διώξουν. Η τάξη σας, λοιπόν, αποφασίζει να ζητήσει από τον δήμαρχο να συνεχίσουν οι πρόσφυγες να φιλοξενούνται στον καταυλισμό και να τους βοηθήσει να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες ζωής τους. Ετοιμάστε την επιστολή που ακολουθεί, με σκοπό να πείσετε λογικά αλλά και να συγκινήσετε τον δήμαρχο.
Μην ξεχάσετε: Στην επιστολή χρειάζεται να πείτε τις απόψεις σας και να τις αιτιολογήσετε: Πώς ζουν τώρα οι πρόσφυγες στον καταυλισμό, γιατί δεν πρέπει να τους διώξουν, γιατί είναι σωστό να τους βοηθήσουμε να φτιάξουν τη ζωή τους. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε αιτιολογικές προτάσεις, σκέψεις και φράσεις που θα συγκινήσουν το δήμαρχο, ρήματα και φράσεις που φανερώνουν την άποψή σας, λέξεις όπως βέβαια, φυσικά, λοιπόν, τελικά.
Κύριε δήμαρχε,
Είμαστε…. και αποφασίσαμε να….
Το πρόβλημα που μας απασχολεί είναι….
Οι άνθρωποι αυτοί, φυσικά,….
Μας στενοχωρεί πολύ το γεγονός ότι….
Νομίζουμε ότι οι ταλαιπωρημένοι αυτοί πρόσφυγες…..
Ακόμα, πιστεύουμε πως…. διότι…. Μπορούμε να αδιαφορούμε για….;
Γι’ αυτό, λοιπόν, θα ήταν πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μας να….
Ελπίζουμε η επιστολή μας να….
Με τιμή
Μετά από λίγες μέρες βλέπετε ότι δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα για να βοηθηθεί ο καταυλισμός των προσφύγων. Αποφασίζετε, λοιπόν, να στείλετε μια επιστολή στην εφημερίδα, για να πληροφορηθούν περισσότεροι άνθρωποι το πρόβλημα αυτό και να βρεθεί μια λύση. Μπορείτε στην επιστολή σας να ακολουθήσετε τις οδηγίες που δόθηκαν για την προηγούμενη επιστολή. Θυμηθείτε μόνο ότι τώρα γράφετε προς τον διευθυντή της εφημερίδας.
Και από ποιόν είναι χρηματοδοτούμενο το βιβλίο ;
Πού ήξεραν οι συγγραφείς για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ;
Πηγή : Ήχος Σάλπιγγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου