BOMΒΑΡΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ"
«Η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε οργανισμό χωρίς αίμα. Έχει γίνει ένας μηχανισμός επιβολής και όχι μια ένωση με κοινή φιλοδοξία» αναφέρει σε άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, καταδεικνύοντας έτσι το έλλειμμα δημοκρατίας που την χαρακτηρίζει και την ταχεία μετατροπή της σε ολοκληρωτικό μηχανισμό, με την Γερμανία να είναι ο επικεφαλής ως Δ' Ράιχ, επαναφέροντας μνήμες από την πρότερη προσπάθεια κυριαρχίας των Ναζί κατά τον Β' ΠΠ
Ο Βάλτερ Φουνκ, ο υπουργός Οικονομικών του Γ΄Ράιχ, του Α.Χίτλερ και ένας εκ των πιο σημαντικών θεωρητικών της εποχής γύρω από τα οικονομικά, ήταν από τους πρώτους που ανέπτυξαν την ιδέα της γερμανικής επιβολής στην Ευρώπη μέσω μιας νομισματικής ένωσης.
Kαίτοι διέγνωσε ευθύς εξαρχής πως το σχέδιο θα είναι περίπλοκο, λόγω της διαφοράς επιπέδου διαβίωσης σε διάφορες χώρες, εντούτοις μέσα του κυριαρχούσε η αισιοδοξία για την πραγμάτωση του σχεδίου.
Κι όμως, η σημερινή εκδοχή της νομισματικής ένωσης δείχνει πως τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα από τα κέρδη. Ο Πίτερ Ντόιλ, πρώην μέλος του ΔΝΤ, αναφέρει: «Η Ελλάδα είναι σαν το καναρίνι μέσα σε ένα ορυχείο. Εάν το καναρίνι πεθάνει, τότε δεν θα φταίει αυτό, αλλά το ορυχείο. Στην περίπτωσή μας, η Ελλάδα είναι το καναρίνι και η Ευρωζώνη το ορυχείο».
"Η Ευρωζώνη έχει ανακαλύψει ένα τρόπο για να αναβιώσει την τοξική πολεμική κληρονομιά: Επιτρέπει στη Γερμανία να ηγείται, δίχως να χρειάζεται να επικυριαρχήσει με άλλα μέσα. Ωστόσο, το νέο Μνημόνιο προς την Ελλάδα -και η λιτότητα που το ακολουθεί- έχουν δημιουργήσει ένα έντονα φορτισμένο κλίμα (σχεδόν εχθρικό) ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Αρκετοί αναλυτές προσπαθούν με σύνεση να δουν ποιο θα είναι το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της ένωσης.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα. Η Ευρωκρίση έδειξε πως πρέπει να υπάρξει μια σύνεση οικονομική, πολιτική και δημοσιονομική στην ένωση, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να αλλάξουν πολλές από τις συνθήκες στις οποίες βασίζεται η ΕΕ. Μόνο που ο οικονομικός βομβαρδισμός που έχει δεχθεί η Ελλάδα από τη Γερμανία, δείχνει πως υπάρχει ελάχιστη θέληση για πιο στενές σχέσεις».
Ο Ντένις ΜακΣέιν, πρώην υπουργός και συγγραφέας, λέει χαρακτηριστικά: «Αν είσαι ναρκομανής, σαφώς πρέπει να κατηγορηθείς για την εξάρτησή σου, αλλά το ίδιο πρέπει να κατηγορηθεί κι αυτός που σε προμηθεύει με τις ουσίες. Η Ελλάδα είναι σαν ένα παιδί που κλαίει εύκολα, αλλά και οι ξένες τράπεζες την δάνεισαν δίχως να σκεφτούν τι κάνουν».
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και το τραύμα των Μνημονίων συγκρίνεται από πολλούς με το τραύμα που άφησε η γερμανική κατοχή κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αμφότερα τα μέρη έχουν ορθώσει μπροστά τους μια σειρά στερεοτύπων για να αμυνθούν. Οι Γερμανοί κατηγορούν τους Έλληνες ότι είναι τεμπέληδες και οι Έλληνες απαντούν ότι η Γερμανία θέλει να επιβάλλει το Τέταρτο Ράιχ στην Ευρώπη.
Το Newsweek διαβλέπει πως η ελληνική οικονομία, έτσι όπως είναι διαρθρωμένη πάνω στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, δύσκολα θα καταφέρει να ανακάμψει. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι δύσκολα θα διορθωθεί η σχέση των Ελλήνων και των Γερμανών πολιτών. Ο Ίαν Μπρέμερ του Eurasia Group, σημειώνει: «Υπάρχει τόση προσωπική εχθρότητα που ο ένας δεν θέλει να συνεργαστεί με τον άλλον».
Από την άλλη, εγείρεται ένα θέμα για το πώς λαμβάνει τις αποφάσεις της η Ευρωζώνη. Υπό τον όρο της ανωνυμίας, ένας Γάλλος διπλωμάτης είπε στο Newsweek, ότι κατά τη διάρκεια των εντατικών συζητήσεων τον Ιούλιο, η Γερμανία έπαιξε καθοριστικό ρόλο. «Ξέραμε πως αν οι Γερμανοί πειστούν, θα χρειαστούμε μόλις 20 λεπτά για να πείσουμε τους υπόλοιπους. Από τη στιγμή που το Βερολίνο θα άναβε το πράσινο φως, το ίδιο θα έκαναν και όλοι οι άλλοι σκληροπυρηνικοί».
Το τίμημα της νίκης του Βερολίνου έναντι των Βρυξελλών είναι βαρύ, αναφέρει ο Τζούλιαν Ραπόλντ, του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, σημειώνοντας πως από και πέρα θα έχουμε περισσότερες εντάσεις.
Το πρόβλημα είναι ότι τα 19 κράτη που ενώνονται με το ευρώ, δεν έχουν κοινούς προϋπολογισμούς και δημοσιονομική πολιτική. Άρα, οι αντιθέσεις θα μεγαλώνουν, ενώ η επιβολή των τεχνοκρατών σημαίνει τον αργό θάνατο της Ευρωζώνης.
Ο Ντόιλ δεν έχει καμία αμφιβολία: «Οι Γερμανοί προετοίμαζαν το έδαφος για να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αυτή η συμφωνία είναι εξωφρενική, ποτέ δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί».
Όλοι αναγνωρίζουν ότι η συμφωνία αυτή δεν έχει μέλλον εν τη γενέσει της, και ότι σε μερικούς μήνες πάλι θα απασχολεί την χώρα αυτό που την απασχόλησε και την 5η Ιουλίου στο δημοψήφισμα: "ΝΑΙ" ή "ΌΧΙ" αλλά αυτή τη φορά το ερώτημα θα είναι αναγκαστικά ξεκάθαρο, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς ενδοιασμούς, και ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, καθώς δεν θα μπορεί να κρύβεται πλεόν πίσω από ένα πολιτικό σύστημα σίγουρα όχι υψηλής αξίας αφού 6 χρόνια τώρα εζυγίσθη,εμετρήθη, και ευρεθη ελλειπές.
Πηγή : www.pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου