MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΙΙΙ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ

Η δημόσια περιουσία εκτιμήθηκε το 2010, μεταξύ άλλων και από το ίδιο το ΔΝΤ, στα 300 δις € περίπου – χωρίς τα ενεργειακά αποθέματα.

Επίσης, χωρίς τις τράπεζες, οι μετοχές των οποίων, ξανά με επιθυμία της Γερμανίας, θα μεταφερθούν στο ίδιο ταμείο (ΤΑΙΠΕΔ) – το οποίο θα πρέπει, με βάση το Euro Group, να είναι έτοιμο έως τα τέλη του 2015.

Άποψη 

Η ελληνική Βουλή ολοκλήρωσε την ψήφιση του τρίτου κατά σειρά μνημονίου – για πρώτη φορά με μία συντριπτική πλειοψηφία, καθώς επίσης με τη συμμετοχή των περισσοτέρων κομμάτων, συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα. Ένας ακόμη Έλληνας πρωθυπουργός υπέκυψε άνευ όρων στις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας – ενώ η εσωτερική του αντιπολίτευση διατήρησε δήθεν «καθαρά τα χέρια της», δηλώνοντας ταυτόχρονα πως θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση! 

Στη συνέχεια το Euro Group, υπό την ηγεσία του ευχαριστημένου για πρώτη φορά υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, ενέκρινε το πακέτο των 86 δις € – εκ των οποίων τα 26 δις € θα δοθούν άμεσα, τα 25 δις € αφορούν τις τράπεζες, ενώ θα εξοφληθούν σε περισσότερα από τριάντα χρόνια. 

Επικεφαλής του νέου πακέτου τέθηκε το ESM, υπό το Γερμανό διευθυντή του, ο οποίος δήλωσε πως είναι ευτυχισμένος με την απόφαση – αφού φιλοδοξεί να εξελιχθεί στο ΔΝΤ της Ευρώπης, με πειραματόζωο ξανά την Ελλάδα. Η Γερμανία φυσικά έχει δήθεν στενοχωρηθεί για την άρνηση του αμερικανικού ΔΝΤ να συμμετέχει – εάν δεν συμφωνηθεί η διαγραφή μέρους του δημοσίου χρέους της χώρας μας, χωρίς την οποία θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος. 

Βέβαια, στην επίσημη ανακοίνωση του Euro Group θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ σε επόμενα προγράμματα διάσωσης – ενώ η διευθύντρια του Ταμείου ανέφερε πως θα το προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο. Εν τούτοις, εμείς έχουμε την άποψη πως η Γερμανία βρήκε την ευκαιρία που αναζητούσε για να απομακρύνει το ΔΝΤ, τις Η.Π.Α. έμμεσα, από την Ευρωζώνη – εκμεταλλευόμενη τη θέση του περί διαγραφής χρέους, με την οποία δεν συμφωνεί η Ευρώπη, τασσόμενη υπέρ της αναδιάρθρωσης, της επιμήκυνσης δηλαδή του χρόνου αποπληρωμής, κατά τις πάγιες επιθυμίες της Γερμανίας. 

Περαιτέρω, η Γερμανία φαίνεται πως πέτυχε το στόχο που πραγματικά είχε τοποθετήσει – την ιδιοκτησία του ταμείου αποκρατικοποίησης (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο θα μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών αποθεμάτων (πηγή), αξίας 50 δις €. 

Υπενθυμίζουμε εδώ πως η δημόσια περιουσία εκτιμήθηκε το 2010, μεταξύ άλλων και από το ίδιο το ΔΝΤ, στα 300 δις € περίπου – χωρίς τα ενεργειακά αποθέματα (πηγή). Επίσης, χωρίς τις τράπεζες, οι μετοχές των οποίων, ξανά με επιθυμία της Γερμανίας, θα μεταφερθούν στο ίδιο ταμείο (ΤΑΙΠΕΔ) – το οποίο θα πρέπει, με βάση το Euro Group, να είναι έτοιμο έως τα τέλη του 2015 (πηγή). 

Με δεδομένο όμως το ότι, στις τράπεζες ανήκει το μεγαλύτερο μέρος των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων, μέσω των εγγυήσεων που κατέχουν για τα δάνεια που παρείχαν, θεωρείται βέβαιη η μεταφορά τους από τους Έλληνες στους Γερμανούς ή σε άλλους Ευρωπαίους, σε εξευτελιστικές τιμές – πόσο μάλλον όταν με το νέο μνημόνιο θα επιτρέπονται οι αθρόες κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ τα δικαστήρια δεν θα μπορούν εύκολα να προστατεύουν τους Πολίτες. 

Περαιτέρω, κανένας δεν πιστεύει πως η τρίτη κατά σειρά διάσωση της Ελλάδας θα πετύχει – ούτε καν η Τρόικα, η οποία έχει αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Υπάρχουν πολύ σοβαρές αμφιβολίες, σχετικά με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δημοσίων χρεών της Ελλάδας» – χρέη που φαίνονται στο γράφημα που ακολουθεί.



Επεξήγηση γραφήματος: Αριστερά – Ελληνικό χρέος σε δις € (μπλε καμπύλη, αριστερή κάθετος) και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (κόκκινη καμπύλη, δεξιά κάθετος). 

Δεξιά – πιστωτές σε δις €: EFSF/ ESM, κράτη της Ευρωζώνης, ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ιδιώτες επενδυτές

Το γεγονός δε, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Σόιμπλε επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συμφωνίας, λέγοντας πως ήταν εξαιρετικά συνεργάσιμη, δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό – πόσο μάλλον όταν δήλωσε πως, παρ” όλα αυτά, θα την ελέγχει βήμα προς βήμα. 

Ολοκληρώνοντας, ίσως τα παραπάνω να απαντούν στην ερώτηση του δημοσιογράφου στη συζήτηση που ακολουθεί, γιατί μας έδωσαν οι δανειστές επί πλέον 86 δις €, τα οποία φυσικά δεν προορίζονται για τις ανάγκες της Ελλάδας, αλλά για τα δικά τους ταμεία – με την έννοια πως η μετατροπή μίας χώρας σε Προτεκτοράτο Χρέους, σε μία γερμανική ουσιαστικά αποικία, έχει ασφαλώς το τίμημα της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου