MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Η Ευρώπη είναι «διχασμένη» με την Γερμανία λόγω της ελληνικής κρίσης χρέους

Η σκληρή και άκαμπτη στάση της Γερμανίας προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων του χρέους, έχει διχάσει την κοινή γνώμη των Ευρωπαίων , με τους πολίτες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες να είναι πολύ δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που το Βερολίνο διεξήγαγε τις συνομιλίες, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα

Ένα μεγάλο και αξιόπιστο δείγμα της έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία YouGov από πολίτες επτά ευρωπαϊκών χωρών διαπίστωσε ότι, μεταξύ των ερωτηθέντων, το βρετανικό κοινό ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό επικριτικό με την Γερμανία, με το 50 τοις εκατό των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι θεωρούν ότι το Βερολίνο διαχειρίστηκε την ελληνική κρίση χρέους με αλαζονικό και προκλητικό τρόπο, ενώ μόνο το 21 τοις εκατό πιστεύει ότι η «δυάδα» Μέρκελ και Σόιμπλε χειρίστηκε ικανοποιητικά τα πράγματα. 

Η πλειοψηφία των Γάλλων και των Φινλανδών ερωτηθέντων κρίνει επίσης ότι η Γερμανία χειρίστηκε την κρίση πολύ άσχημα και αλαζονικά , ενώ οι ίδιοι οι Γερμανοί σε ποσοστό 51 τοις εκατό τόνισαν ότι δεν ήταν εντυπωσιασμένοι με τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. 

Ωστόσο, θεωρείται ότι ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής κριτικής προήλθε από Γερμανούς που σκέφτηκαν ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν ήταν αρκετά «σκληροί» με την Ελλάδα. 

Δηλαδή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, πόσο πιο σκληρά θα έπρεπε να συμπεριφερθεί ακόμα η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ σε μια χώρα που υπάρχουν κοντά δύο εκατομμύρια άνεργοι , και διαβιεί κάτω από το όριο της φτώχειας περίπου ο μισός πληθυσμός. Με δεδομένα τα αρκετά αποσχιστικά εθνικά κινήματα να κάνουν την εμφάνιση τους , την γενικότερη αστάθεια σε Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική, καθώς και την είσοδο Τζιχαντιστών στην «καρδιά» της Ευρώπης, η αλαζονία του Βερολίνου στο ελληνικό ζήτημα λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Με λίγα λόγια ενώ κινδυνεύει η ασφάλεια μιας ολόκληρης ηπείρου μετά από 75 χρόνια, οι αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν για οικονομικά μέτρα και ΦΠΑ!! 

Η γενική εικόνα της έρευνας παρουσιάζει την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως τους κύριους υπευθύνους μιας σκληρής και αδιάλλακτης στάσης κατά την διάρκεια των συνομιλιών, ρίχνοντας τους το μεγαλύτερο ποσοσστό της δριμείας κριτικής, για το ρόλο τους στις ελληνικές διαπραγματεύσεις χρέους με την Αθήνα. 

Ο Β. Σόιμπλε αποτέλεσε μάλιστα το κύριο στόχο των Ευρωπαίων στην έρευνα αυτή, ειδικά μετά την δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδος Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Γερμανία ήταν πρόθυμη να θυσιάσει την Ελλάδα για να την χρησιμοποιήσει ως «παράδειγμα» προς τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που μπορεί να έχουν σκεφτεί την επιδίωξη παρόμοιων « οικονομικών συμπεριφορών» .!! 

Όμως, παρά τις επικρίσεις, φαίνεται ότι η ισχυρή παρουσία της Γερμανίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έτυχε ευνοϊκής υποδοχής στις σκανδιναβικές χώρες της Βόρειας Ευρώπης. 

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων από την Νορβηγία, την Σουηδία και την Δανία αξιολόγησαν ως θετική την γερμανική στάση, τονίζοντας ότι το Βερολίνο χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πολύ καλά, με τα στοιχεία να αποκαλύπτουν ένα βαθύ χάσμα μεταξύ των απόψεων των διαφόρων ευρωπαίων πολιτών, Βορρά και Νότου, μετά την ελληνική κρίση του χρέους. 

Η ουσία είναι ότι η έρευνα αυτή πιστοποίησε ένα ανερχόμενο κύμα φιλελληνισμού στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων , «υπογραμμίζοντας » παράλληλα την σοβαρή ρωγμή στις σχέσεις ανάμεσα σε Παρίσι-Ρώμη με το Βερολίνο. Με απαρχή την ελληνική κρίση χρέους διαφαίνεται ένα βαθύς διχασμός της κοινής γνώμης στην Ευρώπη, αποκαλύπτοντας τις ρωγμές σε μια σειρά από πολιτικές συμμαχίες της ΕΕ, ταρακουνώντας συθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 

Η Ελλάδα από ότι διαφαίνεται προκαλεί κύματα συμπαράστασης σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο και θεωρούμε ότι στο μέλλον θα αναφέρεται ως η χώρα που άλλαξε τον ρουν των γεγονότων και της πορείας προς μια «γερμανοκρατούμενη» Ευρώπη.

Πηγή : http://sfairika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου