Το επόμενο σενάριο το οποίο θα ζήσουμε την επόμενη περίοδο στην χώρα μας αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ την ΑΟΖ και τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας.
Το ΔΝΤ , θα απαιτήσει από την Ελλάδα να ρευστοποιηθούν οι τίτλοι των δημοσίων ελληνικών εταιριών υδρογονανθράκων , κάτι που αφορά άμεσα τα κοιτάσματα, με το πρόβλημα όμως ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ακόμη αποκλειστική οικονομική ζώνη στο Αιγαίο Πέλαγος. Αυτό αναφέρει αμερικανικό άρθρο για την εξέλιξη των γεγονότων από εδώ και στο εξής.
Η Ουάσιγκτον πλέον εν έτει 2015 δεν προτείνει, αλλά έχει «αποφασίσει» ότι η Ελλάδα θα λάβει το 20% των εσόδων, η Τουρκία το υπόλοιπο 20% και η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ εταιρεία κολοσσός Noble Energy Company από το Χιούστον του Τέξας, θα λάβει την μερίδα του λέοντος του, ΔΗΛΑΔΗ το 60 % τω ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων !!!!
Η Τουρκία παλαιότερα έχει απειλήσει ότι θα αποτελέσει πράξη πολέμου εάν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ στο Αιγαίο. Τώρα όμως λένε οι Αμερικανοί, υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι το οποίο διαδραματίζεται στην περιοχή του Αιγαίου . Για την αποφυγή κάποιου «ατυχήματος» από τουρκικής πλευρά λόγω «μεγάλων ορέξεων» της Άγκυρας , η αμερικανική ηγεσία θα φροντίσει για την » στρατιωτική ισορροπία» στην περιοχή.Άλλωστε η αμερικανική παρουσία στην βάση του Ιντσιρλίκ το εξασφαλίζει μέχρι ένα σημείο.
Η » διασφάλιση» μιας ήρεμης κατάστασης «κλειδώνει» τα αμερικανικά συμφέροντα και παράλληλα αποτρέπει την » εμπλοκή » των Ρώσων στην περιοχή της Α.Μεσογείου. Ίσως για αυτό και έχουμε εκλογές τώρα το Φθινόπωρο ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Τουρκία!
Πριν δύο ημέρες η προκήρυξη εκλογών από τον Έλληνα Πρωθυπουργό έβαλε εκ νέου την χώρα μας στο «κάδρο» των εξελίξεων παγκοσμίως.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, αντιμέτωπος με μια εξέγερση στο ίδιο του το κόμμα του για την αποδοχή του αντιλαϊκών μέτρων διάσωσης, παραιτήθηκε την Πέμπτη προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές για τον Σεπτέμβριο, αναφέρουν με ανταποκρίσεις τους τα αμερικανικά ΜΜΕ.
Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και όχι σε κάποια άλλη χώρα που χρωστάει τα δεκαπλάσια με εμάς; Η πατρίδα μας αποτελεί «στόχο» για ιστορικούς λόγους, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, αλλά κυρίως για ενεργειακούς λόγους. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων παγκοσμίως λιγοστεύουν επικίνδυνα, ίσως σε 50 χρόνια από τώρα να μην υπάρχουν ως κύριο μέσο κίνησης της κοινωνίας μας. Για αυτό και ο έλεγχος κοιτασμάτων σαν των ελληνικών επισύρει ακόμα και πόλεμο.
Η Ελλάδα ανήκει σε αυτό που ονομάζεται περιοχή «κοστοβόρων κοιτασμάτων» λόγω της υψηλής τεχνολογίας και του κόστους που απαιτείται για την εξόρυξη τους.
Οι ΗΠΑ , η Γερμανία το γνωρίζουν αυτό από την εποχή του μεσοπολέμου την δεκαετία του 1930! Τώρα όμως τα κοιτάσματα αυτά είναι αναγκαία για τις ΗΠΑ. Έτσι ο έλεγχος των κοιτασμάτων αυτών αποτέλεσε ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Γερμανίας, Ρωσίας και των ΗΠΑ. Στο παιχνίδι αυτό εμπλέκεται και η Τουρκία η οποία επιθυμεί ως γνωστό να λάβει «μεγάλο μερίδιο από τα κοιτάσματα στο Αιγαίο».
Πριν μερικές ημέρες μάλιστα αναφέρθηκε το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων «όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού – φυσικού πλούτου της χώρας – υδρογονάνθρακες κ.λπ.» για πρώτη από την απελθούσα πλέον ελληνική κυβέρνηση . Φοβόμαστε όμως ότι η τύχη των κοιτασμάτων αυτών είναι προδιαγεγραμμένη εδώ και 3 χρόνια από την Ουάσιγκτον.
Η ανακάλυψη στα τέλη του 2010 της τεράστιας φλέβας φυσικού αερίου έξω από τις ακτές του Ισραήλ στην Μεσόγειο έδωσε την δυνατότητα και σε άλλες γειτονικές χώρες να εξερευνήσουν πιο προσεκτικά τα δικά τους χωρικά ύδατα.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η ολόκληρη η ανατολική Μεσόγειο διαθέτει τεράστια ανεκμετάλλευτα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτή η ανακάλυψη έχει τεράστιες πολιτικές, γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Αλλά οι στρατιωτικές συνέπειες είναι πάρα πολύ πιο ΣΟΒΑΡΕΣ, τονίζει παλαιότερο προφητικό αμερικανικό δημοσίευμα βόμβα. το οποίο αναφέρει τι πρόκειται να γίνει από εδώ και στο εξής.
Η προκαταρκτική έρευνα, αναφέρει η αμερικανική ιστοσελίδα veteranstoday.com, επιβεβαιώνει εξίσου τα εντυπωσιακά αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου και ενδεχομένως της Συρίας.
Από την στιγμή που οι ελληνικές κυβερνήσεις ξεκίνησαν μια σοβαρή διερεύνηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, από τότε η χώρα βρίσκεται σε ένα περίεργο είδος του «χορού» με τις κυβερνήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, ένα είδος «Ζεμπέκικου» για το ποιος θα ελέγχει και τελικά ΠΟΙΟΣ θα επωφεληθεί από τα τεράστια αποθέματα υδρογοναθράκων. (!!!).
Τον Δεκέμβριο του 2010, όπως φάνηκε η ελληνική κρίση θα μπορούσε ακόμη να επιλυθεί χωρίς τις τεράστιες «διασώσεις» ή τις ιδιωτικοποιήσεις, όταν το Υπουργείο Ενέργειας στην Ελλάδα συγκρότησε μια ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων για να ερευνήσουν τις προοπτικές για την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σημαντικές γεωλογικές έρευνες έγιναν. Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις μιλάμε για 22 δισεκατομμύρια βαρέλια στο Ιόνιο Πέλαγος και περίπου 4 δισεκατομμύρια βαρέλια στο βόρειο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τον Έλληνα αναλυτή, Αριστοτέλη Βασιλάκη, «οι έρευνες που έχουν ήδη γίνει έχουν εκτιμήσει την αξία του φυσικού αερίου ανέρχεται στα εννέα περίπου τρισεκατομμύρια δολάρια. Ακόμα κι αν μόνο μέρος του ποσού αυτού αντληθεί , θα μετατρέψει τα οικονομικά της Ελλάδα εν μία νυκτί .
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ΔΝΤ , η ΕΕ και η Γερμανία, ΑΠΑΙΤΟΥΝ από την Ελλάδα να πουλήσει τα πολύτιμα λιμάνια της και τις δημόσιες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων φυσικά, ευρίσκονται και οι ελληνικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου για να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, όλα αυτά θα απέφεραν στην χώρα 50 δις ευρώ. Τα σχέδια πρόκληση για την ελληνική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, την ΔΕΠΑ, προέβλεπαν ιδιωτικοποίηση του 65% των μετοχών της για να μειωθεί το χρέος. Αυτά τόνιζε το άρθρο το 2012!!!!!!! Αυτά και υλοποιήθηκαν εν έτει 2015.
Οι ΗΠΑ πιέζουν από το 2012, Ελλάδα και Τουρκία να αποσύρουν όλες τις ιστορικές διαφορές τους από την Κύπρο, καθώς και σε πολλά ιστορικά θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες και να συμφωνήσουν να «μοιράσουν» από κοινού όλα τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο. Επίσης , η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχάσει την συνεργασία με τη Μόσχα ( σχετικά με τον αγωγό Turkish Stream) όπως και η Τουρκία.
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr γίνεται φανερό, ειδικά όταν κοιτάμε τον χάρτη της ανατολικής Μεσογείου, ειδικά σήμερα πιο πολύ από ποτέ, ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου διαμόρφωσαν την Ανατολική Μεσόγειο ως μια ζώνη συγκρούσεων τεκτονικού μεγέθους, στην οποία θα εμπλακούν στρατιωτικά οι ΗΠΑ η Ρωσία, η Γερμανία , το Ισραήλ , η Τουρκία , η Συρία και ο Λίβανος και φυσικά η Ελλάδα.
Πηγή : pentapostagma
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου