MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Αφαίμαξη για άλλα δύο χρόνια με τις πλαστές αντικειμενικές

Η φοροληστεία μέσω των πλαστών αντικειμενικών αξιών, που επηρεάζει συνολικά 20 φόρους στα ακίνητα, θα συνεχιστεί για πάνω από 6.000.000 Ελληνες πολίτες έως το 2017, παρότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την περασμένη Παρασκευή, από το βήμα της Βουλής, εξήγγειλε τον εξορθολογισμό τους και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι οι πραγματικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει 42,8%!

Με πρόσχημα την έλλειψη εμπορικών τιμών για να γίνουν συγκρίσεις με τις αντικειμενικές, αφού οι πράξεις στην αγορά είναι ελάχιστες, το υπουργείο Οικονομικών προσγειώνει ανώμαλα τις προσδοκίες για αναπροσαρμογή έως το 2017, υποστηρίζοντας ότι για την αξιόπιστη απεικόνιση των αγοραίων αξιών θα πρέπει η αγορά να τελεί υπό ομαλές συνθήκες και όχι σε κρίση, όπως είναι από το 2010, και να υπάρχει επαρκές και αξιόπιστο δείγμα στοιχείων αγοραπωλησίας, κάτι που δεν ισχύει λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Οι αυξήσεις ή οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών επηρεάζουν 20 φόρους στα ακίνητα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή, ο φόρος μεταβίβασης 3%, οι φόροι χρησικτησίας, ανταλλαγής, διανομής ακινήτων, ο δημοτικός φόρος, τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών, το τέλος μεταγραφής συμβολαίων κ.λπ.

Για τις τράπεζες

Ο βαθύτερος λόγος, βέβαια, για τη διατήρηση των πλαστών αντικειμενικών τιμών είναι άλλος, καθώς η όποια μείωση θα είχε δραματική επίπτωση στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αφού χιλιάδες ακίνητα είναι υποθηκευμένα στην αντικειμενική αξία.

Για να προστατευτούν λοιπόν οι τράπεζες και να μην εκνευριστούν οι δανειστές από την πιθανή διατάραξη των δημοσιονομικών στόχων, τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών θα συνεχίσουν να πληρώνουν υπέρογκους φόρους για την απαξιωμένη περιουσία τους για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη!

Τι και αν τα λιγοστά συμβόλαια σε πολλές περιοχές κλείνονται με τιμές χαμηλότερες 50%-60% σε σχέση με τις τιμές που υπολογίζει η Εφορία, η Ελλάδα θα συνεχίσει να συγκαταλέγεται στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με την υψηλότερη φορολόγηση στα ακίνητα (οι φόροι στα ακίνητα αντιστοιχούσαν στο 4,2% του συνόλου το 2012, από 0,8% την περίοδο 2000-2010). 

Για παράδειγμα, στο Καστρί, ημιτελής κατοικία πωλείται 200.000 ευρώ, όμως έχει αντικειμενική αξία 350.000 ευρώ, ενώ στη Νέα Ιωνία διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ πωλείται 95.000 ευρώ.

Και στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι ιδιοκτήτες για τον δυσανάλογο φόρο!

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητήθηκε το ζήτημα της μη αναπροσαρμογής της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων έπειτα από προσφυγές που υπέβαλαν 13 ιδιοκτήτες. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο δικηγόρος των πολιτών τόνισε ότι η παράλειψη της κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να καταβάλλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στη φοροδοτική τους ικανότητα. 

Επισημαίνεται ότι ο φόρος καθορίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών του 2007 και για ορισμένες περιοχές του 2010.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Δημοσίου υποστήριξε ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή που θα αλλάξει τα κριτήρια προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών ύστερα από υπόδειξη της τρόικας, προσθέτοντας ότι εκ μέρους των δανειστών είχε ζητήσει να ανέβουν οι αντικειμενικές αξίες κατά 25%, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται στατιστικά στοιχεία, τα οποία δεν υπάρχουν. Η απόφαση αναμένεται προσεχώς.

Βάσω Παλαιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου