MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Η επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών προκαλεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύτηκαν ορισμένα καίριας σημασίας στατιστικά στοιχεία, που δυστυχώς αποτυπώνουν τη χειροτέρευση της εθνικής μας οικονομίας και την νομοτελειακή κατάρρευση των Δημοσίων Οικονομικών τους επόμενους μήνες. Οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες και συγκλονιστικές.

Η πρώτη στατιστική παρατήρηση αφορά το μέτωπο της ανεργίας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, λόγω της συντελούμενης έκρηξης στον τομέα του τουρισμού. Ωστόσο, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ διαψεύδουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, την περίοδο Ιούνιος 2014-Ιούλιος 2014, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων από 963.492 αυξήθηκε σε 979.026 άτομα. Είναι δυνατόν η εθνική μας οικονομία να ανακάμπτει και ταυτόχρονα οι άνεργοι να αυξάνουν; Μια δεύτερη απογοητευτική στατιστική διαπίστωση, είναι ότι την περίοδο Ιούλιος 2013/2014 η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε -2,1%. 

Παράλληλα, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013/2014, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής διαμορφώθηκε σε -2,7%, αντανακλώντας το αγεφύρωτο ρήγμα της ύφεσης στον δευτερογενή τομέα της βιομηχανίας. Η τρίτη αρνητική στατιστική επισήμανση αφορά την αισθητή κάμψη του εξαγωγικού μας εμπορίου. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013/2014, η αξία των εξαγωγών συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαιοειδών ελαττώθηκε -3,7%, καταδεικνύοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει καθίσει για τα καλά στον βυθό του οικονομικού κύκλου, κοινώς στον πάτο του βαρελιού. 

Και ερχόμαστε στο στατιστικό στοιχείο, που πολύ πιθανό τους επόμενους μήνες, να πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013/2014, τα καθαρά έσοδα του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) μειώθηκαν -5,8%. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014, το κράτος δανείστηκε 80 δις ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 16,5 δις € τον ετήσιο στόχο των 63,5 δις €. Η κάμψη των εσόδων αναμένεται να συνεχιστεί με επιταχυνόμενους ρυθμούς τους επόμενους τέσσερις μήνες. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2014, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει 23,5 δις € εκ των οποίων τα 11 δις € είναι χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, κ.ά.), ώστε να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος καθαρών εσόδων του ΓΚΠ ύψους 55 δις €. Η καθίζηση των κρατικών εσόδων έχει πανικοβάλει τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο. Αν η πτωτική τάση των καθαρών εσόδων του ΓΚΠ, συνεχιστεί τους επόμενους μήνες με το ρυθμό της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014, τότε τα πιστωτικά έσοδα, δηλαδή ο δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου το 2014 σίγουρα θα υπερβεί τα 100 δις €, εκτοξεύοντας το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του 2014 άνω των 330 δις € έναντι 321, 4 δις € τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Στο ενδεχόμενο αυτό, που φαίνεται πιθανό κατά 99%, το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου, η κυβέρνηση και οι 300 της Βουλής δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν.

Η συγκλονιστική επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών, εξωθεί σούμπιτο τον πρωθυπουργό σε εθνικές εκλογές, τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Αν ο Αντωνάκης δεν κάνει εκλογές το ταχύτερο, τον Δεκέμβριο θα πέσει το δημόσιο χρέος σαν αστροπελέκι στο κεφάλι του, καθιστώντας τον ίδιο και την κυβέρνησή του υπόλογους στην τρόικα και τους ξένους πιστωτές για το μαγείρεμα των εθνικολογιστικών στοιχείων. 

Αν ο Αντώνης κάνει εκλογές τώρα, συστρατεύοντας μαζί του τα λείψανα της δεξιάς, Πολύδωρας, Ψωμιάδης και σία, και βγάλει στο προεκλογικό μπαλκόνι τον Κωστάκη, ενδέχεται η ψαλίδα της ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει στις δύο έως τρεις μονάδες, οπότε να υπάρξουν ελπίδες για συγκυβέρνηση με τον Τσίπρα. Αν όμως ο Αντωνάκης δεν πάει σε εκλογές τώρα και τον Δεκέμβριο το ταμπλό γράψει “χρέος κεντρικής κυβέρνησης” 332 δις € ή 184% του ΑΕΠ, με οικτρή συνέπεια την απαξίωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2014-2018, τότε όχι η εκλογή του Κουβέλη ή του οποιουδήποτε ανδρείκελου στο θώκο του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν τον σώζει, αλλά στις αναπόφευκτες εκλογές τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2015, δεν θα βρει στην κάλπη ούτε την ψήφο του. Όσο για τον Βενιζέλο, θα τον ψάχνει η τρόικα σε κανένα χαμπουργάδικο.

Πηγή : kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου