MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Στοιχειώνουν τη συγκυβέρνηση η κατακραυγή και οι αποτυχίες της κρίσης

Η κατάρα της Ρωξάνης κατατρέχει τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Πίσω από τις παραφιλολογίες της Αμφίπολης, το φάντασμα της κατάρρευσης πλανάται ξανά πάνω από το κεφάλι του κυβερνητικού επιτελείου αναζωπυρώνοντας την εκλογολογία.


Η κατάρα των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου που γκρεμίστηκαν από την διπλή πίεση της κατακραυγής του κόσμου και των αποτυχιών της κρίσης και των μνημονίων, στοιχειώνει για άλλη μια φορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μετά και το πατατράκ της εξόδου της ΔΗΜΑΡ το περσινό καλοκαίρι με το “μαύρο” στην ΕΡΤ.
 
Η επιστροφή της τρόικας σηματοδοτεί ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών της, ενώ οι κυβερνητικοί κραδασμοί συνεχίζονται και όλοι πλέον αρχίζουν να σκέφτονται τους 180 που μπορεί να ψηφίσουν έναν Πρόεδρο κοινής αποδοχής.


Η οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί και υποδαυλίζει την πολιτική κρίση διαρκώς, σκορπίζοντας ρίγη στο κυβερνητικό επιτελείο που πιέζεται να δρομολογήσει τις εξελίξεις. Ο Βενιζέλος πιέζει να αλλάξει αμέσως ο εκλογικός νόμος με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ενώ ο Σαμαράς μοιάζει να παραπέμπει το ζήτημα για αργότερα.


"Λίγοι ασχολούνται με τα αριθμητικά οικονομικά δεδομένα, τα οποία μετά από μία σχετική βελτίωση από τον πάτο έχουν δείξει και αυτά νατελματώνουν σε ένα γενικότερο εκνευρισμό που επικρατεί στην κυβέρνηση, όσον αφορά τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις επιβίωσης του κυβερνητικού σχηματισμού", αναφέρει ο Δημήτρης Λαζόπουλος, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Αμερικανικό Κολλέγιο – Deree College.


"Οι εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τη Θεσσαλονίκη, θύμισαν πόσο κοντά είναι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, χωρίς να προσθέσουν κάτι ουσιαστικό και νέο στις ήδη δεδηλωμένες θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αναμένει στο ακουστικό της... τις κάλπες".


Προσθέτει, πως "τα εργασιακά ζητήματα και αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, είναι οι δύο καυτές πατάτες που καλείται να διαπραγματευτεί ο νέος υπουργός οικονομικών με την τρόικα. Καθώς η κυβέρνηση μετά βίας επιβίωσε από τους κραδασμούς των αντιδράσεων των βουλευτών για το ΕΝΦΙΑ, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πακέτο δομικών και διαρθρωτικών αλλαγών τις οποίες απέφευγε όλον αυτόν τον καιρό, για ευνόητους λόγους".


Δεδομένων των ασκήσεων ακροβασίας, "της γενικότερης περιρρέουσας μπαρουτοκαπνισμένης ατμόσφαιρας, των εξωτερικών γεωπολιτικών και χρηματοοικονομικών εξελίξεων, δεν είναι διόλου απίθανο τελικά να αποφασιστεί μία ηρωική εκλογική έξοδος από τον πρωθυπουργό, που έτσι κι αλλιώς πλανάται στον ορίζοντα, μέσα στους επόμενους μήνες", αναφέρει, προσθέτοντας το ερώτημα.


"Τελικά, θα μείνει στην κυβέρνηση μόνο η δόξα από την ανακάλυψη της Αμφίπολης και στον υπόλοιπο ελληνικό λαό η κατάρα της οποιασδήποτε «Ρωξάνης», από τα βάθη των αιώνων;".


Κ.Σαρ.

Πηγή : enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου