Αντιμέτωπος με «χιονοστιβάδα», εν μέσω θέρους, βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς και η συγκυβέρνηση.
Θυμίζοντας τον Σίσυφο που καθημερινά ανέβαζε τον βράχο στην κορυφή και αμέσως κατρακυλούσε, η κυβέρνηση, ενώ περίμενε ότι θα μπει στην αυγουστιάτικη ραστώνη με κλειστά όλα τα μέτωπα, φροντίζοντας να περάσει μια ακόμα παρτίδα σκληρών μέτρων – τα περίφημα προαπαιτούμενα – στα τέλη Ιουλίου, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά ζητήματα που απειλούν για μια ακόμα φορά την εύθραυστή πολιτική πλειοψηφία.
Πολλά τα ζητήματα και τα προβλήματα που έχει να διευθετήσει ή να αντιμετωπίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός. Πολλοί μάλιστα επισημαίνουν ότι ο τρόπος αντιμετώπισής τους θα είναι και… πυξίδα των πολιτικών εξελίξεων μέσα στο φθινόπωρο.
Οι διακοπές του Αυγούστου για τους βουλευτές της συγκυβέρνησης αποτέλεσε μια οδυνηρή εμπειρία, αφού, όπως γλαφυρά αποκάλυψε η Φωτεινή Πιπιλή, όπου κολύμπησαν ή χαλάρωσαν… έφαγαν το «βρίσιμο της αρκούδας» από έξαλλους πολίτες που είχαν ενημερωθεί για τα εξοντωτικά και απίθανα ποσά που ζητά η εφορία για τον ΕΝΦΙΑ.
Μάλιστα τις τελευταίες μέρες είναι τόσο μεγάλα τα κύματα οργής τα οποία έχει δεχτεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. από τους πολίτες, που έχει επέλθει μια συμφωνία μεταξύ των βουλευτών που προέρχονται από αγροτικές περιοχές και αυτούς των αστικών, ότι τα λάθη είναι χονδροειδή και πρέπει να υπάρξουν αλλαγές εδώ και τώρα.
Να θυμίσουμε ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΙΑ οι βουλευτές της Ν.Δ. είχαν χωριστεί στους αγρότες και τους αστούς με επίκεντρο τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Οι βουλευτές τώρα αναγνωρίζουν ότι η εφαρμογή είναι τερατώδης και επισημαίνουν ότι άλλο νομοσχέδιο ψήφισαν.
Τα οργισμένα μηνύματα έχουν φτάσει και στα αυτιά του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει μάλλον πειστεί ότι δεν είναι πολιτικό το λάθος, αλλά «χοντράδα» των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Κάποιοι στη Ν.Δ. έφτασαν να μιλούν και για προβοκάτσια. Πάντως βουλευτές όπως ο Ανδρέας Ψυχάρης, ο Ιορδάνης Τζαμτζής και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπαινίχτηκαν ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το φιάσκο.
Ο πρωθυπουργός, θορυβημένος από την εξέλιξη, θα έχει αυτές τις μέρες, ίσως και σήμερα, συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γκίκα Χαρδούβελη προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα και να υπάρξει ενιαία γραμμή.
Μεγάλη γκάφα
Η κολοσσιαία γκάφα με τον ΕΝΦΙΑ – τεράστιο αυτογκόλ το χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης – τραυμάτισε έτι περαιτέρω την εικόνα της συγκυβέρνησης, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις θέλουν το ποσοστό της Ν.Δ. να έχει κατρακυλήσει πολύ κάτω του 20%. Το πρόβλημα όμως για τον Αντώνη Σαμαρά δεν σταματά εδώ, αφού ο ίδιος επείγεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να κλείσει το μέτωπο του ΕΝΦΙΑ πριν από τις 30 Αυγούστου, οπότε και θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να ζητά τη στήριξη του νέου επικεφαλής της Κομισιόν σε μια πολιτική φορολογικών ελαφρύνσεων, αν η κυβέρνηση μοιάζει ανίκανη να θεσπίσει έναν φόρο για τα ακίνητα τον οποίο πομπωδώς έχει εξαγγείλει και επεξεργάζεται παραπάνω από έναν χρόνο τώρα.
Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με ανησυχία αυτό το φεστιβάλ γελοιότητας που εξελίσσεται στην Αθήνα γύρω από έναν φόρο που θα αντικαθιστούσε τα χαράτσια στα ακίνητα και υποτίθεται ότι θα υποκαθιστούσε αδικίες, τις οποίες τελικά διεύρυνε η εφαρμογή του νόμου.
Την ίδια ώρα σε εκκρεμότητα βρίσκεται το ζήτημα της αντιμετώπισης του ρωσικού εμπάργκο, αφού ακόμα δεν έχει βρεθεί άκρη με το θέμα της αποζημίωσης των ροδακινοπαραγωγών, καθώς φαίνεται ότι η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστα στοιχεία για το κόστος του ρωσικού εμπάργκο στο συγκεκριμένο προϊόν.
Γενικά η κυβέρνηση έχασε πόντους όχι μόνο από τη διπλωματική αντιμετώπιση του ουκρανικού ζητήματος, αλλά και από τις διαπραγματεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί μέσω συνεχών συσκέψεων να «επικοινωνήσει» το κυβερνητικό ενδιαφέρον, αλλά η έλλειψη ώς τώρα απτών αποτελεσμάτων διευρύνει τις ανησυχίες των Ελλήνων αγροτών.
Νέα εστία έντασης αποτελεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο λόγω αντιδράσεων βουλευτών της Ν.Δ. έχει μείνει στα συρτάρια του υπουργείου Δικαιοσύνης για πάνω από ενάμιση χρόνο.
Η πίεση του ΠΑΣΟΚ, δημόσια και παρασκηνιακή, να προωθηθεί προς ψήφιση απέδωσε και έτσι την ερχόμενη Τρίτη στο Β’ Θερινό Τμήμα που επαναλειτουργεί αρχίζει η επεξεργασία του συγκεκριμένου νομοσχέδιου.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται να βρήκε σημείο επαφής με το ΠΑΣΟΚ για το καυτό ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, αφού αποφασίστηκε τελικά να μην ενταχθεί στο νομοσχέδιο.
Το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε τελικά να καταθέσει τη ρύθμιση ως τροπολογία χωριστά και να καλέσει όσους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, επιθυμούν να το στηρίξουν, με δεδομένο ότι για το θέμα η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ. και ανεξάρτητοι βουλευτές μπορούν να το ψηφίσουν ώστε να περάσει.
Το άλλο καυτό θέμα που απασχολεί τη δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. είναι ότι δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο κάποια διάταξη που να προσδίδει νομικές συνέπειες στην άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών από τις ορδές του Κεμάλ Ατατούρκ.
Βουλευτο...κτονίες
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση να αναταράξει τις σχέσεις της με την Τουρκία, εμμένοντας στη θέση ότι δεν έχει τεθεί ώς τώρα θέμα άρνησης της θηριωδίας των οθωμανικών στρατευμάτων κατά των χριστιανικών πληθυσμών, ενώ υπάρχει και στην Ελλάδα ρητορική μίσους και άρνησης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.
Προχτές, όμως, 38 βουλευτές της Ν.Δ., συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν ποντιακή καταγωγή, ζήτησαν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό να εντάξει ρύθμιση που θα ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων και όλων των χριστιανών της Ανατολής που σφαγιάστηκαν ή απωθήθηκαν βίαια από τους Νεότουρκους (Πόντιοι, Αρμένιοι, Ασσύριοι), προκαλώντας έκδηλη κυβερνητική αμηχανία.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι την επιστολή υπογράφουν ο υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος (βουλευτής Κοζάνης – περιοχή με έντονο ποντιακό στοιχείο) και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, που προφανώς προσανατολίζεται να θέσει υποψηφιότητα στη Β’ Αθηνών, περιοχή με πλούσια δράση των Ποντιακών Σωματείων.
Κυβερνητικά στελέχη ανησυχούν στο ενδεχόμενο ο αντιρατσιστικός νόμος να αποτελέσει τη… θρυαλλίδα προκειμένου οι βουλευτές της Ν.Δ. να εκτονώσουν την έντασή τους για τον ΕΝΦΙΑ, προκαλώντας σοβαρούς κλυδωνισμούς στην πολιτική σταθερότητα.
Άλλωστε εντός της Ν.Δ. υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από την τακτική του πρωθυπουργού να σπεύδει να ικανοποιήσει αιτήματα του ΠΑΣΟΚ και να αγνοεί τις δικές τους εκκλήσεις, όπως λένε.
Μάλιστα ο Ιορδάνης Τζαμτζής με ιδιαίτερη ένταση διατύπωσε δημόσια το συγκεκριμένο παράπονο, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο πολλούς νεοδημοκράτες βουλευτές. Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, διαθέτοντας προφανώς μεγαλύτερη κυβερνητική εμπειρία, τοποθετούν συγκεκριμένα αιτήματα βελτίωσης διατάξεων, χωρίς τους μαξιμαλισμούς στους οποίους συχνά καταφεύγουν οι βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την τρόικα.
Μεταξύ των εκκρεμοτήτων που απειλούν την κυβερνητική σταθερότητα είναι και η μαύρη τρύπα των 10 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, που δημιουργεί νέα ζοφερά δεδομένα στην προοπτική του ασφαλιστικού συστήματος.
ΔΕΘ και τρόικα
Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα στη φιλολογία για νέα μέτρα και με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε κανένα νέο μέτρο που αφορά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά θέματα, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω πίεσης.
Με αυτά, λοιπόν, τα δεδομένα ο Αντώνης Σαμαράς βλέπει να θολώνει το πολιτικό τοπίο και να μην δημιουργείται η προσδοκία μιας «θριαμβικής» επικοινωνιακής επανόδου μέσα από τη ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός στις 6 Σεπτεμβρίου ήθελε από το βήμα της ΔΕΘ να εξαγγείλει μια σειρά φοροελαφρύνσεις, αλλά και το τέλος της τρόικας και του ασφυκτικού ελέγχου των δανειστών. Ωστόσο το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι πολύ παγερό στο ενδεχόμενο ελαφρύνσεων στους φόρους, θεωρώντας το ελληνικό πολιτικό σύστημα ανώριμο να μπει στη λογική μιας «πιο ανοιχτής δημοσιονομικής πολιτικής».
Ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε τον Νίκο Δένδια σε αναγνωριστική αποστολή στο Βερολίνο. Στην προχτεσινή συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχείρησε να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι σε μια πιο χαλαρή φορολογική πολιτική.
Στις δηλώσεις του Δένδια, χωρίς την παρουσία του «πολλά βαρύ» Σόιμπλε, ο υπουργός Ανάπτυξης επέμεινε ότι βασικό θέμα συζήτησης ήταν η διαδικασία φορολογικών ελαφρύνσεων στην Ελλάδα, χωρίς όμως να αναφερθεί στη γερμανική θέση.
Αλλά και από την πλευρά της τρόικας μπορεί οι ελεγκτές να έκαναν τη χάρη στην ελληνική κυβέρνηση και να συμφώνησαν ο επόμενος έλεγχος να γίνει στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, ωστόσο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο έλεγχος δεν τελείωσε και ότι οι συμφωνίες θα πρέπει να τηρηθούν, ενώ διατηρούν άγρυπνο το βλέμμα τους στις κυβερνητικές κινήσεις.
Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά πολλοί στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να συμμερίζονται τη βεβαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η παρούσα κυβέρνηση δύσκολα θα βγάλει… χειμώνα.
Πηγή : http://www.topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου