MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

O κόσμος μυρίζει… μπαρούτι

Η συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία ήταν ένας ακόμη σημαντικός κρίκος σε μια αλυσίδα πολύ ανησυχητικών γεγονότων του τελευταίου διαστήματος, που αναστατώνουν το χάρτη της παγκόσμιας οικονομίας και γεωπολιτικής.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η ανοιχτή πληγή στην ανατολική Ουκρανία, η αεροπορικιή και στη συνέχεια χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η δημιουργία «απελευθερωμένων περιοχών» στο Ιράκ και τη Συρία από τους τζιχαντιστές, δημιουργούν ρίγη ανησυχιών για τη «ρευστοποίηση» ισορροπιών, συμμαχιών και συσχετισμών δύναμης που σηματοδοτούν όλα αυτά. 25 χρόνια ύστερα από την πτώση των καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού» ο κόσμος αντί να βαδίζει προς την υπεσχημένη κατεύθυνση της παγκόσμιας ειρήνης, του αφοπλισμού και της σταθερότητας, μοιάζει μάλλον με τον κόσμο λίγο πριν τη ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Και μη νομίσουμε ότι είναι άμοιρο αυτών των ανησυχιών το γεγονός ότι φέτος τα 100χρονά από το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεσήκωσαν ένα πρωτοφανές κύμα αρθρογραφίας, δημόσιου ενδιαφέροντος και κρατικών εκδηλώσεων – ιδιαίτερα φυσικά στην Ευρώπη…

Αλλά και στο επίπεδο της παγκόσμιας οικονομίας, η κατάσταση της προσωρινής και σχετικής σταθεροποίησης συνδυάζεται με έντονες ανισορροπίες και μεγάλους φόβους υποτροπής της κρίσης, οι οποίοι υπογραμμίζονται από μικρής εμβέλειας ή ελεγχόμενα -μέχρι στιγμής- «επεισόδια». Λίγες μόλις μέρες πριν, το παρ’ ολίγον «κανόνι» της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo προκάλεσε κύμα αναταραχής στις αγορές ομολόγων και στα χρηματιστήρια όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκόσμια. 

Στη συνέχεια, οι ανησυχίες εστιάστηκαν στην Κίνα, όπου ο φόβος μιας μεγάλης τραπεζικής χρεοκοπίας πάει παράλληλα με το φόβο για τις συνέπειες από την πτώση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας πάνω στο τεράστιο ιδιωτικό χρέος της χώρας. Λίγο διάστημα νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί η εντυπωσιακή μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 2,9% το πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία δείχνουν ότι αδυνατεί να απεγκλωβιστεί από την τριπλή παγίδα μεγάλων κρατικών και ιδιωτικών χρεών, οικονομικής στασισμότητας και χαμηλού πληθωρισμού – αποπληθωρισμού. Επιπλέον, όλοι ομολογούν ότι στα χρηματιστήρια, στα ομόλογα και στα παράγωγα οι «φούσκες» που οδήγησαν στο ξέσπασμα της κρίσης το 2008 επανήλθαν στα προ της κρίσης… μεγέθη τους.

Αφήνουμε για το τέλος αυτής της συνοπτικής σταχυολόγησης την προεξοφληθείσα ανακοίνωση ίδρυσης αποθεματικού ταμείου με κεφάλαια 100 δισ. δολαρίων και αναπτυξιακής τράπεζας με κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων από τις BRICKS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) στην Σύνοδό τους στη Φορταλέζα της Βραζιλίας. Οι BRICKS αμφισβητούν πλέον συντονισμένα το δολάριο, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, δηλαδή τα «ιερά και όσια» του δυτικού καπιταλισμού, σηματοδοτώντας αυτό που πολλοί αναλυτές περιγράφουν σαν τη μεγάλη παγκόσμια μετάβαση σε ένα πολυπολικό κόσμο όπου το κέντρο βάρους των εξελίξεων μετατοπίζεται ιστορικά από τη Δύση στην Ανατολή του παγκόσμιου συστήματος…

Αν τα συνυπολογίσουμε όλα αυτά, γίνεται ευκόλως αντιληπτό γιατί οι παγκόσμιες εξελίξεις, οικονομικές και γεωπολιτικές, «μυρίζουν μπαρούτι» και γιατί γεγονότα όπως η πτώση του αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία ή τα προβλήματα μιας πορτογαλικής τράπεζας προκαλούν ρίγη ανησυχίας και εκδηλώσεις πανικού στις αγορές αλλά και στις κυβερνητικές καγκελαρίες παγκόσμια…

Το παγκόσμιο σύστημα κάθεται πάνω σε «μπαρουταποθήκες». Και αρκεί μια σπίθα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου