MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Το «Colpo Grosso» της τρόικας για να μην δοθούν κοινωνικές παροχές!

- Χειρότερη τελικά η ύφεση του 2013 σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ -Τρύπα 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις ψαλιδίζει το πρωτογενές πλεόνασμα

Οι καραμπόλες διαδέχονται η μία την άλλη, στον αγώνα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα.

Σήμερα μόλις, έγινε γνωστό ότι αναθεωρήθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2013. 

Έτσι λοιπόν ενώ τα πρώτα στοιχεία είχαν δείξει μια σχετική βελτίωση με την ΕΛΣΤΑΤ να εκτιμά ότι η ύφεση θα κινηθεί στο 3,7% του ΑΕΠ από το 4% που εκτιμούσε η τρόικα και το 3,8% της κυβέρνησης, τα αναθεωρημένα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση το περασμένο έτος ήταν τελικά 3,9%!

Το γεγονός αυτό αλλάζει και επηρεάζει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις προθέσεις και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αναδιανομή του πλεονάσματος στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ στην τρόικα τρίβουν τα χέρια τους με αυτή την εξέλιξη.

Παρά το γεγονός ότι το δʼ τρίμηνο η ύφεση μειώθηκε, στο σύνολο του 2013 η κατάσταση επιδεινώθηκε. Ωστόσο, εδώ προκύπτει ένα μείζον θέμα που έχει να κάνει με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και τη διανομή του ως κοινωνικό μέρισμα, όπως ακριβώς θέλει η κυβέρνηση.

Η διαφορά 0,2% του ΑΕΠ μεταφράζεται σε 300 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η τριμερής επιτροπή επιδιώκει το «ψαλίδισμα» του πρωτογενούς πλεονάσματος για το περασμένο έτος, με στόχο να μην «σπαταληθεί» σε κοινωνικές δαπάνες, όπως πιέζουν συνεχώς οι δανειστές.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΛΕΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε σε συζητήσεις με δημοσιογράφους στο περιθώριο των ανακοινώσεων για την πορεία του προϋπολογισμού ότι δεν έχει κλειδώσει το κοινωνικό μέρισμα καθώς παραμένουν ανοικτά δημοσιονομικά τα έτη 2013- 2014. 


Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις μισθών ή συντάξεων, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για εξορθολογισμό παροχών φέροντας ως παράδειγμα ψαλίδες στα οδοιπορικά.

Για τη διανομή του μερίσματος, είπε ότι σχεδιάζεται να πάει σε κοινωνικές παροχές αλλά και σε επενδύσεις και σε ληξιπρόθεσμα.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος ανέφερε «δεν έχουμε κλείσει ακόμη για το πρωτογενές του 2013» Εξήγησε ότι «σίγουρα δεν είμαστε στο μηδέν αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει και για τα μεγέθη του 2014».

Εξήγησε ότι πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η «μοιρασιά» εσόδων και δαπανών ανάμεσα στα 2 έτη. Έφερε ως παράδειγμα τα λεφτά προς τις τράπεζες που τελικά άλλαξαν και το πώς τελικά αξιολογούνται οι αποδώσεις των ομολόγων.

Για το κοινωνικό μέρισμα ανέφερε ότι θα μπορούσε να προκύψει ως ποσό αν βγει το τελικό του 2013 «και δεχτούν οι δανειστές τις εκτιμήσεις μας για το 2014. Γιατί, όπως εξήγησε «το ένα ακολουθεί το άλλο, ότι δώσεις το 2014 θα εγγραφεί ως δαπάνη το 2014».

Επισήμανε ότι η πρόταση για το κοινωνικό μέρισμα έχει συμφωνηθεί με την τρόικα να έχει και κοινωνικό χαρακτήρα. «Όχι ότι δεν θα δοθούν λεφτά για κοινωνική κατανάλωση, θα δοθούν λεφτά και μάλιστα θα είναι και μέρος του υπό κατάρτιση μεσοπροθέσμου» ανέφερε.

«Δεν είμαστε στην αρχή δεν είμαστε και στο τέλος» της διαπραγμάτευσης πρόσθεσε. Αν λοιπόν δεχθούν τις εκτιμήσεις για το 2014 που επικυρώνουν τις εκτιμήσεις για το 2013, θα δούμε και το ποσό που θα μοιραστεί ως κοινωνικό μέρισμα.

Αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση, ανέφερε, σε ότι αφορά για ενδεχόμενα μέτρα για το 2014 υπονοώντας ότι μπορούμε να καλύψουμε την θέση μας ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό έλλειμμα το 2014 είπε η ίδια πηγή.

Στην σύνθεση του κοινωνικού μερίσματος η ίδια πηγή έβαλε και τα ληξιπρόθεσμα: Εξήγησε ότι «αν δώσουμε ληξιπρόθεσμα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο» γιατί δίδει η κεντρική στην γενική και είναι «ενδοκυβερνητική» η συναλλαγή.

Δεν τέθηκε θέμα μείωσης μισθών, ανέφερε, αλλά εξορθολογισμού των επιπλέον παροχών. Για παράδειγμα έφερε τα οδοιπορικά: ο μέσος υπάλληλος παίρνει αποζημίωση 29 ευρώ αλλά στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι 94 ευρώ και για τον μηχανικό του δημοσίου 56 ευρώ. «Αυτά πρέπει να έρθουν στα ίσια, για τέτοια συζήτηση μιλάμε, δεν υπάρχει από μεριά μας τουλάχιστο κανένα θέμα μείωσης μισθών»

Για το 2015 εξήγησε ότι ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα «ούτε για εμάς ούτε και γι αυτούς» Για το 2018 ανέφερε ότι δεν υπάρχουν καν στοιχεία έτοιμα και από τις δύο πλευρές και θα πρέπει να γίνουν εκτιμήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου