Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι πληροφορίες του Newsbomb και από σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους κάνει λόγο πιέσεις της Τρόικας που μόνο στόχο έχουν ένα 3ο μνημόνιο, ενώ η κυβέρνηση θα κληθεί μπροστά στο δίλημμα των πρόωρων εκλογών.
Πλήρως επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του Newsbomb.gr και από σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους κάνει λόγο για πιέσεις της Τρόικας που μόνο στόχο έχουν ένα 3ο μνημόνιο, ενώ η κυβέρνηση θα κληθεί μπροστά στο δίλημμα των πρόωρων εκλογών.
Στόχος των δανειστών, όπως αναφέρει τόσο το Bloomberg όσο και το Newsbomb, είναι οι δανειστές να προκαλέσουν την περαιτέρω δέσμευση της χώρας, υπό τον φόβο ότι τώρα που έχει την δυνατότητα να καλύψει μόνη της τις εσωτερικές της υποχρεώσεις, να αρνηθεί τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές και ουσιαστικά να βρεθούν οι δανειστές στην δύσκολη θέση, με τυχόν παύση πληρωμών από την Ελλάδα προς εκείνους.
Τώρα η Ελλάδα μπορεί να το πράξει αυτό και ενδέχεται η κυβέρνηση να βρεθεί σε τέτοιο δίλημμα που να διεκδικήσει διέξοδο μέσω της κάλπης. Πιο συγκεκριμένα το Bloomberg αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η επιρροή της τρόικας στον Αντ. Σαμαρά, έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται, καθώς με την Οικονομία να εξέρχεται από την εξαετή ύφεση και την επίτευξη λογιστικού και δημοσιονομικού πλεονάσματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαθέτει αρκετά χρήματα για την κάλυψη των μισθών και των συντάξεων», αναφέρεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg και προστίθεται:
«Το μόνο που χρειάζεται είναι ο δανεισμός χρημάτων για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, που ανέρχεται στα 321 δισ. ευρώ. Επιπλέον, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα- ανταπόκριση από την Αθήνα, το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους το κατέχουν οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Κατά συνέπεια, ακόμη και στην περίπτωση που η τρόικα άφηνε την Ελλάδα να πτωχεύσει, εμποδίζοντας περαιτέρω την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου, τόσο οι πιστωτικές αγορές, όσο και οι Έλληνες πολίτες θα απολάμβαναν κάποιας μορφής προστασία».
Η τρόικα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg (σσ. ένας από την Ελλάδα και ένας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους) «φοβάται ότι εάν χάσει την επιρροή της στην ελληνική κυβέρνηση, η χώρα θα επιστρέψει στα λάθη που δημιούργησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και σε αυτή την περίπτωση τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα αρνηθούν ένα νέο σχέδιο διάσωσης».
«Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλισθεί η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα είναι η παροχή ενός νέου δανείου, που θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους δημοσιονομικής σύνεσης». Σε προηγούμενο δημοσίευμα μας με τίτλο: «Ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει τον Απρίλιο», αναφέραμε, ότι οι δανειστές θα επιχειρήσουν να καταστήσουν σαφές στην κυβέρνηση ότι ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει τον Απρίλιο. Εννοούν ότι μέχρι τις 10 Απριλίου η Ελλάδα θα πρέπει να έχει συμφωνήσει με την τρόικα τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού αλλά και για την προώθηση «μεταρρυθμίσεων», όπως η απελευθέρωση των απολύσεων, η ημερομηνία του φρέσκου γάλατος και η ελεύθερη πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Για τους δανειστές όλα είναι ανοιχτά, δεν αποδέχονται ούτε το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που υπολογίζει η κυβέρνηση, τονίζοντας με νόημα ότι «η Eurostat είναι αυτή που αποτυπώνει τα ακριβή μεγέθη και όχι η κυβέρνηση». Μάλιστα, η τρόικα προειδοποίησε πριν από λίγα 24ωρα τον κ. Στουρνάρα ότι η τυχόν διασπάθιση, με παροχές, του πρωτογενούς πλεονάσματος θα δημιουργήσει δημοσιονομικό κενό, η κάλυψη του οποίου θα απαιτήσει μέτρα. Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν 580 ευρώ μισθό, για τους πρωτοδιόριστους στο δημόσιο, υλοποίηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και προσδιορισμό μέτρων για το 2015 και το 2016.
Αιωρείται ακόμα και ο εκβιασμός της ΕΚΤ που κάνει τα δικά της ανεξάρτητα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες και τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα παρουσιάζουν μεγαλύτερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Με πολύ απλά λόγια, το Βερολίνο θέλει να ωθήσει τη χώρα προς ένα νέο δανεισμό. Και νέο δάνειο σημαίνει νέο μνημόνιο.
Ο Πρωθυπουργός, αλλά και οι περισσότεροι υπουργοί δείχνουν αιφνιδιασμένοι από τη στάση των δανειστών αλλά και την άρνηση τους να αντιληφθούν τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας. Ο κ. Σαμαράς δείχνει ιδιαίτερα πιεσμένος, τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του.
Το σημερινό Eurogroup έδωσε ουσιαστικά παράταση στο «δράμα», που δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, ώστε να προχωρήσει σε συνολική συμφωνία μέσα στον Απρίλιο, που θα δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση. Εάν συμβούν αυτά, τότε ο Αντώνης Σαμαράς ενδέχεται να παίξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών. Με τον τρόπο αυτό θα καλέσει τους πολίτες να αποφασίσουν για το αν θα ακολουθήσουν το δρόμο ενός τρίτου μνημονίου ή την ρήξη με την Ευρώπη και τους δανειστές.
Πηγή : http://www.newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου