MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Οι μειώσεις στις επιδοτήσεις φτάνουν και το 50% και πλήττουν άμεσα 35.000 παραγωγούς για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα που έφτασε το 1 δισ. ευρώ!

Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για το λεγόμενο «new deal» μέσω του οποίου το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) επιχειρεί να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» στη χρηματοδότηση των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), η οποία αγγίζει το ένα δισ. ευρώ. 

Οι μεγάλες μειώσεις (φτάνουν και το 50% σε ορισμένες κατηγορίες, ενώ μεσοσταθμικά είναι γύρω στο 30%) στις εγγυημένες τιμές, που πλήττουν ακόμα και τα περίπου 35.000 οικιακά φωτοβολταϊκά στις στέγες, η απουσία προβλέψεων για τη ρύθμιση των δανείων που έχουν πάρει οι παραγωγοί από τις τράπεζες (πιθανώς θα έρθουν στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου), η μικρή περίοδος διαβούλευσης (μόνο 5 ημέρες, δηλαδή μέχρι την Πέμπτη) βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιδράσεις από συλλογικούς φορείς, αλλά μεμονωμένοι παραγωγοί φωτοβολταϊκών δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια.

Την ίδια στιγμή στο ΥΠΕΚΑ υποστηρίζουν πως όλες οι προβλέψεις του σχεδίου, μέσω του οποίου επιχειρείται να λυθεί το πρόβλημα με τη «μαύρη τρύπα» σε βάθος χρόνου, έχουν την έγκριση της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προσθέτουν, επίσης, ότι παρά τις μεγάλες περικοπές στις εγγυημένες τιμές (στις οποίες πουλούν οι παραγωγοί την ενέργεια στο σύστημα) των φωτοβολταϊκών, οι αποδόσεις που προσφέρουν παραμένουν σε επίπεδα άνω του 15%. Βέβαια, είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι η τρόικα ζητούσε αποδόσεις μόλις 8%, όταν γνωρίζει πως τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν σε επίπεδα άνω του 10%.

Το σχέδιο νόμου επιτρέπει, επίσης, σε αγρότες να μεταβιβάσουν φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ αίρεται η απαγόρευση για ένταξη νέων φωτοβολταϊκών. Ετσι επιτρέπεται η ένταξη νέων φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 200 MW ετησίως μέχρι το 2020, ενώ ειδική πρόβλεψη γίνεται για τα έργα φωτοβολταϊκών που έχουν ενταχθεί στο fast track ώστε να ενταχθούν περί τα 300 MW στην επόμενη εξαετία.

Η ταχεία ψήφιση του νομοσχεδίου πριν από το τέλος Μαρτίου είναι προϋπόθεση ώστε να μην εφαρμοστεί ο υπερδιπλασιασμός του «πράσινου τέλους» (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Φώτης Κόλλιας 


Πηγή :  http://www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου